Hlavní obsah

Domácí sauny mají spoustu výhod

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soukromí, komfort, úspora času a jistá hygiena - to jsou hlavní přednosti domácích saun. Majitelům přinášejí dokonalý relax, posilování imunity a příjemně strávený čas s přáteli či s rodinou.

Foto: AQUAMAREINE SPA

Sauny lze přizpůsobit individuálně podle prostorových možností. Prosklené průčelí je napojeno na již existující kamennou stěnu.

Článek

Sauny se dodávají na míru jako stavebnice, nepotřebují složitou stavební přípravu a namontované jsou obvykle za pár hodin. Výběr je přitom pestrý: od jednoduchých saun obložených z prken severského smrku až po luxusní rodinné typy, vybavené moderní technikou a materiálem.

Foto: AQUAMARINE SPA

Sauna Ventano má vnější obložení z amerického ořechu a předsazený dveřní prostor s proskleným rohem. Vnitřní vybavení tvoří dřevo hemlock a široká, ergonomicky tvarovaná lehátka.

Takové sauny jsou designovým kouskem, mohou se umístit do interiéru. Obložit je lze jakkoliv na přání zákazníka, podstatné je, aby v interiéru působily citlivě a elegantně.

Oblíbená jsou hlavně prosklená rohová čela bez rámu, bílé lesklé obkladové panely v kombinaci s dýhami dub, wenge nebo zebrano. V těchto saunách může znít hudba, měnit se barevné spektrum, běžně se počítá i s odkládacími plochami, poličkami a háčky na ručníky.

Finská sauna

Klasická sauna, která místnost vyhřívá až na teplotu kolem 90 °C. Součástí jsou kamna s kameny, které se polévají vodou, relativní vlhkost vzduchu je jen 5 %. V její „péči“ se zahříváme a pak následuje ochlazení. Může být umístěná venku (venkovní sauna v podobě srubu s terasou), ale i v interiéru. Předem se vyhřívá 30-60 minut, je vhodná jen pro zdravé osoby.

Cena je individuální. Nejjednodušší stavebnice o rozměru 200x200x175 cm stojí kolem 30 000 Kč, podle vybavení se cena v průměru pohybuje od 63 000 Kč výše. Luxusní sauny jdou do stovek tisíc.

Foto: BAUHAUS

Jednoduchá sauna včetně kamen, prkna jsou ze skandinávského smrku tloušťky 39 mm, skládaná stylem srub, celoskleněné dveře. Vybavení: dvě lavice, dva podhlavníky, vnitřní regulace kamen, pro 4 dospělé osoby. Cena 28 490 Kč.

Infrasauna

Je méně energeticky náročná, zahřívá se předem jen 10 minut. Hloubkově prohřívá organismus díky infračervenému záření, které není okem viditelné. Vyhřívá se zhruba na teplotu maximálně 60 °C, relativní vlhkost se pohybuje od 30 do 50 %. Je vhodná pro jedince s onemocněním cév a srdce, ideální pro sportovce na prohřátí svalstva, kloubů, před masáží. Obvykle je určena pro jednu až dvě osoby.

Foto: YIT STAVO

Infrasaunu do nového bytu - to je projekt, který určitě zaujme. Náklady na provoz infrasauny jsou nižší, nahřívá se kratší dobu, stačí ji vychutnat 1-2 krát týdně na dobu cca 30 minut. Je běžnou součástí koupelny, podobně jako v severských zemích.

Ceny kvalitních infrasaun se pohybují od 26 000 Kč podle typu vybavení, velikosti a materiálu.

Foto: HYUNDAI

Infrasauna Costa Brava má kabinu ze dřeva hemlock (kanadská borovice), je vybavena karbonovými topidly. Součástí vybavení je CD a radio přehrávač, které lze ovládat elektronicky. Cena 25 990 Kč. Infrasauna je připravena na zapojení do zásuvky o 230 V.

Foto: HYUNDAI

Infrasauna Lanzarote má CD a radio přehrávač s MP3 vstupem na SD kartu, USB a světelnou terapii na bázi LED osvětlení. Lze ovládat elektronicky, kabina ze dřeva hemlock, s karbonovými topidly. Cena 29 990 Kč.

Parní sauny (turecké)

U tohoto typu je důležitá maximální vlhkost vzduchu při poměrně nízké teplotě - obvykle kolem 40 °C. Parní kabiny mohou být obložené akrylátem, keramikou, sklem, přírodním kamenem, mít dekorace podobné drahým kamenům apod. Sauna může mít na přání vyhřívanou lavici, páru lze aromatizovat vůněmi ovoce. Pára je zdravá pro všechny, kteří trpí na onemocnění dýchacích cest, mají revmatické problémy. Oblíbená je i u dětí.

Parní sauny jsou finančně nejnáročnější, pohybují se v řádu sto tisíců korun.

Foto: AQUAMAREINE SPA

Sauna Pure má vnější obklad s povrchovou úpravou bílý lak s vysokým leskem, zajímavý je prosklený roh sauny.

Foto: AQUAMAREINE SPA

Vnitřní pohled do sauny Pure. Stěny i lehátka jsou ze dřeva hemlock, originální je nepřímé osvětlení umístěné pod lavicemi a barevné světlo.

Kombinované sauny

Jde o často vyhledávané sauny, protože nabízejí klasickou finskou saunu i infrasaunu, v některých lze dokonce nastavit až pět forem saunování.

Novinky na trhu

Sauny se stále zdokonalují, ergonomicky tvarované opěrky hlav a zad, krycí panely mezi lavicemi a praktický přenosný schůdek pro snazší vstup už jsou běžné.

Novinkou na trhu je např. topný systém (kamna) umístěný pod lavicí. Nejde jen o bezpečí dětí, ale také se tím získá další prostor a perfektní cirkulace vzduchu. K polévání kamenů takto umístěných kamen slouží výklopný trychtýř v krytu mezi vrchní a spodní lavicí.

Děti a ženy ocení tzv. sanarium. V principu jde o to, že si v sauně můžeme řídit nejen teplotu, ale i vlhkost vzduchu. Je to praktické, protože členové rodiny jsou různého věku a mají rozdílné požadavky. Sanariem vybavené sauny mají tlačítko, na které lze navolit až pět forem saunování: tropickou lázeň, lehkou parní lázeň s teplotou kolem 46-60 °C, aroma lázeň s teplotou kolem 40 °C a vysokou vlhkostí, horkou vzdušnou lázeň a klasiku - finskou se suchým vzduchem s teplotou do 100 °C.

Rady odborníka:

Sauny jsou dnes dokonalé stavebnice s krásným designem, které si můžete nakonfigurovat podobně jako automobil. Je tedy velká škoda schovávat je do sklepa či zadních místností. Domácí sauna je naopak ozdobou interiéru.

Stejně tak je škoda, když architekti ponechají na plánovanou saunu malý prostor, např. pouze 2x2 m. Když do takto malé místnosti postavíme saunu, vnitřní prostor se ještě zmenší a v takové sauně si už pohodlně nelehneme. Zákazníkům je obvykle velmi líto, když v showroomu vidí, jak pohodlná a velká sauna může být, ale s jejich vyhrazeným prostorem se už nedá pracovat.

Cenu určuje množství vybavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám