Hlavní obsah

Domácí pracovně stačí malý a světlý prostor

Právo, Karolina Černá

V rodinném domě můžeme pracovnu udělat i z větší místnosti, ale co v malém bytě? Naštěstí se nabízejí prostorově nenáročné pracovny ve skříni, v komoře - zkrátka na míru.

Foto: ALDO

Domácí pracovna zakomponovaná do šatní stěny v pokoji studenta.

Článek

Ačkoli výrobci nábytku na míru umějí prostory řešit skutečně minimalisticky, řídíme se vlastními pocity, zda je nám v takové domácí minipracovně dobře.

Práce v komoře či ve skříni

Pracovní koutek se stolem, židlí a skříňkami se vejde do komory v předsíni, pokud jsme úložné prostory vyřešili třeba vestavěnými skříněmi.

Problémem komory bývá ale nedostatek světla. Plné dveře vyměníme za prosklené, nebo se jich vzdáme úplně. Přirozené světlo může odrážet do prostoru kolem stolu sklopné zrcadlo zavěšené nad pracovním koutem. Komory zabírají prostor zhruba do 4 m2, proto volíme pracovní stůl s vestavbou na počítač, pokud možno i se zásuvkami a policí na dokumenty.

Foto: IKEA

Pracovní stůl umístíme co nejblíže k přirozenému světlu. Pracovní stůl Micke v rozměrech 73x50x75 cm (šířka/hloubka/výška) za 998 Kč.

Minipracovnu můžeme mít i ve výklenku s oknem.

Využijeme i prostor pod schodištěm (třeba v mezonetu), kdy světlu pomůžeme transparentními schody z tvrzeného skla (samozřejmě protiskluzově ošetřené).

Psací stolek či pracovní desku bez problémů umístíme do hloubky 60 cm, takže pracovní koutek zakomponujeme do skříně, kdy ho po otevření dveří prostě vysuneme ven.

Ve větších místnostech pracovní kout zakomponujeme do obývací nebo šatní stěny. Rozhodneme-li se umístit pracovní kout do některých místností (obývací pokoj, ložnice), oddělíme ho alespoň posuvnou stěnou, shrnovací stěnou či přenosným paravánem, kvůli zajištění klidu potřebného k práci. Shrnovací stěnu zavěsíme do konzole ve stropě. Oddělí pracovnu opticky a částečně i akusticky.

Pryč s nudou kanceláře

Domácí pracovní kout má tu výhodu, že si ho zařídíme podle svého vkusu.

Vedle funkčnosti proto dbáme také na styl okolního vybavení. V případě, že je koutek oddělený, můžeme ho opatřit ryze osobními věcmi. Oblíbené předměty, obrazy, mapy a suvenýry by nás ovšem neměly rozptylovat, takže je umístíme z bezprostředního dosahu našeho pohledu.

Mnohé kanceláře jsou proslulé změtí kabelů, o kterou doma nestojíme. Proto pamatujeme na vhodné připojení, zejména když používáme pevný počítač a tiskárnu. Některé PC stolky mají otvor, kterým se kabely vedou pod desku stolu. Kabely lze vést v lištách podél zdi. Prodlužovačku můžeme umístit do speciálního boxu s otvorem ve víku, který umístíme do poličky pod deskou stolu nebo na zem.

Foto: NÁBYTEK MAX

Deska stolu je zaoblená do tvaru písmene L. Uživatel si má kde opřít ruce, jejich pohyb po pracovní ploše je pohodlný.

Žádné šanony! Dokumenty uložíme do pojízdných kontejnerů, barevných boxů a kufříků. Nejméně prostoru zabírají rohové nebo vestavěné poličky.

Pohyblivá světla

Zdroj světla je pro pracovnu velmi důležitý. Nikdo se nechce krčit potmě jen ve svitu monitoru. Kombinace tmy a kuželu světla našemu zraku rozhodně neprospívá.

Rozptýlené světlo šetří oči, vidět bychom měli na celý pracovní stůl a jeho okolí, pomůžeme si reflektory nebo bodovými světly a lampami.

Tam, kde sedíme zády ke stropnímu světlu, volíme přídavné nástěnné světlo s bodovkami, které zacílíme na potřebná místa, nebo kvalitní stolní lampu s pohyblivým ramenem.

Pro praváky umístíme světlo z levé strany a mírně seshora, pro leváky ze strany pravé seshora. Světlo musí svítit na pracovní desku, klávesnici, nikoli do monitoru ani do očí.

Do zásuvek pro lepší orientaci můžeme instalovat LED body nebo svítící pásky.

Sezení na míru

Velikost stolu sice určuje prostor pracovního koutu, ale i tak by měl spolu se židlí splňovat ergonomické zásady.

Optimální šířka stolu je 150 cm, hloubka 60-80 cm. Záleží i na délce našich nohou. Výška umístění pracovní desky se odvíjí od individuálních proporcí jedince. Vhodná je polohovatelná výsuvná deska pod klávesnici a obrazovku.

Foto: ADRON

Ergonomická otočná kancelářská židle s vysokou zádovou opěrkou zajistí tolik potřebné zdravé sezení. Cena 8126 Kč.

PC stoly se vyrábějí v různých tvarech, většinou je deska na straně směrované k židli vykrojená do tvaru U. Desky je možné poskládat podle potřeby do tvarů písmen L a C. Pracovní plocha by měla být ergonomicky zaoblená tak, aby vyhovovala uživateli, který potřebuje mít místo pro opření rukou a zároveň volný pohyb.

Ke zdravému sezení přispěje ergonomická židle, která dovoluje nastavení výšky sezení, výšky i úhlu opěradla. Proti bolení zad pomůže nastavitelná bederní opěrka. Samozřejmou součástí by měly být nastavitelné područky. Hloubka židle by měla zajistit, aby se lýtka nohou nedotýkala sedací plochy. Nejkvalitnější židle se dynamicky přizpůsobují pohybům těla a podporují tak zádové i sedací svalstvo.

Vzdálenost mezi výškou židle a stolu by měla být kolem 28 cm.

Trendy domácích pracoven

Na lednovém francouzském designovém veletrhu Maison et Objet v Paříži 2012 byly k vidění domácí pracovny v retro stylu.

Trendem je útulná osobitá pracovna, poukazující na zájmy jejího uživatele. Z používaných materiálů kralovaly kov, dřevo a plast.

Pracovny v retro stylu
FOTA: EPES RÁDES, design interiérů

Co má mít…

…židle

regulovatelnou výšku sedací plochy

dostatečně širokou sedací plochu

polohovatelnou zádovou opěrku ve

vertikálním a předozadním směru

podpěrku rukou s měnitelnou výškou

…pracovní stůl

regulovatelnou výšku 68 - 76 cm

délku od 80 do 180 cm

hloubku 60 - 80 cm

nastavitelný sklon pracovní plochy

zaoblenou hranu desky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám