Hlavní obsah

Dodejte interiéru velikonoční atmosféru s hravými motivy zajíčků a králíčků

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K Velikonocům neodmyslitelně patří také zvířecí motivy symbolizující tyto svátky. K nim bezesporu patří i velikonoční zajíček. Tradice zajíčka, který nosí dětem vajíčka, do Česka pronikla z Německa a pomalu si získává své příznivce. V mnoha kulturách je zajíc znakem štěstí, takže je také vhodným zpestřením interiérů těch, kdo dají na symboliku.

Foto: Pixers, Creative Tops, Sweetpea & Willow

Motivy králíčků a zajíčků zpestří kuchyně i jídelny.

Článek

Podle tradice zajíček na Velikonoce nosí čokoládová vejce. Dobroty a sladkosti pak roznáší po zahradách a domech a schovává je tak, aby je děti musely hledat. Často je tento motiv kombinován s prvky připomínajícími zeleň a trávu.

Foto: Perkins & Morley, Annabel James

Hravé hodiny oživí nudné interiéry.

I v Čechách patřilo k velikonočním zvykům honit zajíce a motivy zajíčků a králíčků jsou součástí mnoha velikonočních dekorací. Ty mají hravého ducha a zpravidla i jasné a světlé barvy. Oblíbené jsou zejména pastelové barvy a syté odstíny žluté, zelené a oranžové.

Foto: TakaTomo, Red Candy

Zábavné kousky do domácnosti ocení děti i dospělí.

Tento motiv se skvěle hodí nejen pro jarní dekorace, ale může zpestřovat i interiéry dětských pokojů a prostory určené pro hry a obecně i pro odpočinek a také pro relaxaci.

Foto: Beaumonde, Koko Kids

Lampičky ve tvaru králíčků nebo zajíců zapadnou do dětských pokojů.

V posledních letech se velké oblibě těší severský styl. Tomu je vlastní tvarová i barevná jednoduchost. Pokud patříte mezi fandy tohoto trendu, inspirujte se zajíčky jen volně a uplatněte třeba nápadité boxy nebo zrcadla jen s oušky.

Foto: Einrichten-design.de, Cloudberry Living

Doplňky s oušky působí nenuceně a vkusně.

Zvířecí motivy byly hodně oblíbené v secesním stylu. Častá byla kombinace zvířecích motivů s těmi rostlinnými a dbalo se na kvalitní řemeslné provedení. Umělecky ztvárněný nábytek s motivy zajíců se proto hodí i do prostor inspirovaných secesí.

Foto: Artisanti, Annabel James (2x)

Některé kousky zapadnou i do romanticky zařízených interiérů v secesním stylu.

Velikonoční motivy kraslic, slepiček, kuřátek nebo zajíčků dodají interiéru na zajímavosti a prostor rozhodně oživí. Je třeba si ale dát pozor na míchání mnoha barev dohromady. Pestré barvy sice k Velikonocům patří, ale měly by mít vždy jednotný podtón.

Trendy je používání pastelových barev, hodně módní je zejména mátová neboli mint barva. Díky tomu se vyhnete kýčovitosti a prostor bude působit sladěným dojmem.

Anketa

Dáváte si záležet na velikonoční výzdobě a dekoracích?
Ano, každý rok tomu věnuji mnoho času
6,7 %
Ano, volím ale jen decentní ozdoby
20 %
Ano, je to tradice
66,7 %
Ne, tyto svátky mi nic neříkají
6,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám