Hlavní obsah

Dobře bydlet znamená mít dostatek úložných prostor

Sylva Svobodová, Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdy jsme spokojení s vlastním bydlením? Když nebojujeme s prostorem a máme dostatek úložných míst. Komfort proto nespojujme s luxusní sedačkou, ale možnostmi, kam lze pohodlně umístit sezonní či sportovní vybavení, šatstvo, sváteční servis či hry a hračky pro děti.

Foto: Ikea

Do dětského pokoje je praktická postel Släkt s dostatečným úložným prostorem. Barva bílá, velikost 90 x 200 cm. Cena 8540 Kč.

Článek

Samostatná šatna je skvělá, ale většinou na ni nezbývá místo. Další možností jsou vestavěné skříně, které dokonale zužitkují nabízený prostor od stropu až po podlahu. Poskytnou mnohem více než klasické skříně a komody.

Oceníte je v předsíni, ložnici a dětském pokoji. Jejich praktičnost jde navíc ruku v ruce s minimalistickým designem, proto nejsou dominantním prvkem v interiéru.

Koupelna je slabý článek

S omezeným místem bojujeme zejména v koupelně. A rozšířit v ní možnosti úložných a odkládacích ploch zvládne jen chytrý nábytek. Sledujte proto počty a velikosti možných zásuvek, šíři volné odkládací plochy.

Je praktické sepsat si seznam, co vše chceme v koupelně uložit. Myslete na samostatné členění umyvadlových skříněk a různé organizéry, poličky či drátěné programy.

Změna dispozice vyřešila potřebu úložných prostor pro čtyřčlennou rodinu

Bydlení

Vyplatí se i doplňkové skříňky a vestavné koše, které poskytnou úkryt pro ručníky, kosmetiku i špinavé prádlo. Drátěné koše umožní prádlu dýchat.

Koše mohou mít různé tvary, záleží na způsobu, jak chcete skříňku otevírat. Tam, kde jsou klasická otočná dvířka, je koš umístěn do jejich zadní strany.

Foto: Dřevojas

Na malé drobnosti v koupelně se vyplatí pořídit do zásuvek přehledný pořadač.

Dostupná je i varianta pro výklopná dvířka nebo koše v kontejnerových zásuvkách.

Kuchyně je o detailu

Sváteční servis i běžné hrnce, drobné domácí spotřebiče, pomocníci při pečení, grilování. Ale i koření, oleje, trvanlivé potraviny: vše vyžaduje své úložné místo. A to nejlépe při ruce, v uspořádaných zásuvkách, kde je pořádek a přehled a vidět i do zadních míst.

Gurmáni ocení v kuchyni funkční varnou zónu a úložné prostory

Jak na to

Myslete na vysokou potravinovou skříň. Může vyjíždět najednou celý vnitřek do prostoru, ale pamatujte, že to vyžaduje určitou sílu.

Další možností je skříň, u níž otevřete dvířka a vytahujete jen zásuvku, kterou právě potřebujete. Výhodou obou systémů je, že do skříní vidíte i z boku a pohodlně dosáhnete do zadních míst.

Foto: Asko - Nábytek

Nevyužitý roh zvládne systém, při němž police a koše vyjedou ven do prostoru kuchyně a my se nemusíme sklánět a natahovat do zadních míst.

V malé kuchyni využijte prostor až po strop na horní skříňky. Do vyšších pater ukládejte pomůcky, které využíváte jen sezonně.

Šikovné jsou skříňky, jež se uprostřed lomí a pak teprve vysouvají nahoru. Tento typ poskytuje nejvíce úložného prostoru, skříňky mohou mít výšku 65 až 70 cm.

Anketa

Máte doma dostatek úložných prostor?
Ano, to byl hlavní požadavek
26,2 %
Ano, ale je to jen tak tak
13,9 %
Bohužel ne, hodilo by se více míst na ukládání věcí
59,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4296 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám