Hlavní obsah

Do podkroví vyberte správná střešní okna

Právo, Sylva Svobodová

Prostor pod střechou má svoje kouzlo. Šikmé stěny, dřevěné trámy a střešní okna, ze kterých je nádherný výhled do okolí. Kvalitní rekonstrukcí se z půdy rázem stane přívětivé podkroví. A díky správným oknům naprosto komfortní.

Foto: SOLARA

Posuvné střešní prosklení Solara Perspektiv, vyrobené na zakázku. Celá plocha prosklení se odsouvá na střechu nebo nad fixně zasklenou část. Při zabudování na úroveň podlahy lze prosklení využívat k výstupu na terasu.

Článek

Střešní okna jsou jedinečná, ale musíme si umět dobře vybrat: vhodnou velikost, počet, materiál, místo na jejich osazení. Důležitá je jednoduchá údržba, typ ovládání, zastiňovací prvky, ale i vzhled.

Každý máme jiné požadavky, a proto si vybírejme: do koupelny okna s plastovým povrchem, u oken umístěných vysoko nezapomeneme na dálkové ovládání, větší rozměry oken volíme do temnějších místností, orientovaných třeba na sever.

Foto: FAKRO

Okno FGH – V Galeria má dvě křídla a lze je otevřít jako balkon. Horní křídlo se vyklápí vzhůru až do úhlu 45 stupňů, dolní se otevírá vpřed do svislé pozice. Je vyrobené z borovicového dřeva.

Počet a druh střešních oken

V místnosti se cítíme lépe, když je prosvětlená a působí vzdušně. Proto na počtu oken nešetříme. Efektně vypadají např. okna sdružená do sestav nebo kombinace střešního okna s doplňkovým, které je umístěné těsně pod ním. Pamatujme na jednoduché pravidlo: prosklená plocha má odpovídat minimálně 10 % podlahové plochy v místnosti.

Prostor pod střešním oknem lze šikovně využít. Pod klasické kyvné okno, které se osazuje do výšky 90–110 cm, postavíme na míru vyrobený nábytek, který poslouží jako úložný prostor.

Jestliže máme skvělý výhled, je moudré zvolit okna výklopně kyvná, která nabízejí panoramatický výhled. Tato okna se otevírají směrem ven a dobře se ovládají při osazení do výšky 120 cm.

Foto: FAKRO

Ploché střechy jsou u moderních domů běžné a patří do nich speciálně konstruovaná okna. Nabízí se dvě varianty: s kopulí nebo bez ní.

Okna obvykle otevíráme manuálně, na ta hůře dostupná se vyplatí dálkové ovládání. Možné je elektrické nebo solární ovládání pomocí programovatelného dálkového ovladače. Ten může regulovat více oken najednou, a to včetně vnitřních a vnějších zastiňovacích prvků.

Dřevo, nebo plast?

K podkroví se více hodí dřevo, protože působí přirozeně a útulně. Jestliže máme ryze moderní interiér v městské zástavbě a bílý odstín na plastovém oknu jenom podtrhne stylovou linku (minimalismus, jednoduchost), volíme bílé plastové okno.

Foto: SOLARA

Střešní balkonové dveře Solara Open jsou určené k výstupu ze šikmé střechy na terasu. Horní díl se vyklápí ven ze střechy, spodní se otevírá do strany.

Svoje místo má určitě i v kuchyni nebo koupelně, protože je odolné vůči zvýšené vlhkosti v místnosti, obstojí i v extrémnějších klimatických podmínkách, jeho bezešvý povrch také nahrává jednodušší údržbě, protože zabraňuje usazování nečistot ve spárách.

Dobré je i plastové okno s dřevěným jádrem, které má vrstvu z bílého polyuretanového laku, odolává skvěle teplotním výkyvům a díky UV filtru nemění svoji barvu ani po několika letech.

Celodřevěná střešní okna se hodí na venkovské stavení, vyrábějí se z kvalitních dřevěných profilů, které ručí za tvarovou stálost okna. Povrch mají opatřený vodou ředitelným lakem v jedné nebo dvou vrstvách, chránící vnější povrch okna.

Foto: VELUX

Venkovní roleta chrání střešní okna před teplem a zaručuje příjemné klima v interiéru. Má vliv i na snížení spotřeby energie.

Je celkem jedno, zda zvolíme dřevo nebo bezúdržbový plast. U střešních oken záleží hlavně na kvalitním osazení do střešního pláště. Důležité je správné lemování, které má vliv na dokonalé a vodotěsné zasazení do střechy.

Navíc lze volit praktické montážní doplňky pro ještě lepší tepelnou izolaci (v horských oblastech) a účinný odvod dešťové vody (samonosný drenážní žlábek).

Nezapomeňte na zastínění

Na žádném střešním okně nemá chybět zastínění, a to z vnější i vnitřní strany, protože jejich funkce se liší. Předokenní rolety a markýzy totiž dokážou zachytit většinu tepla ze sluníčka, které dopadá na střechu. Proto kromě zastínění mají i výraznou tepelně izolační funkci. Vnitřní rolety a žaluzie slouží spíše k regulaci světla v místnosti a jsou estetickou záležitostí.

Foto: VELUX

Bezešvý hladký jednolitý povrch oken je příjemný na údržbu, protože se v něm neusazují nečistoty. Jádro okna je dřevěné, povrch opatřený bílou polyuretanovou vrstvou.

Správné zasklení

Podkrovní místnosti jsou více zatěžované, protože jsou přímo pod střechou. Mnohem výrazněji vnímáme teplo v létě či chlad v zimním období. A tak je výběr vhodných skel opravdu důležitý.

Tepelně izolační vlastnosti skel jsou různé a my můžeme volit mezi skly, která vyhovují běžným normám pro energetickou úspornost nebo jsou určena na nízkoenergetické či pasivní domy.

Foto: ROTO

Střešní okna zabudovaná do sestav přinášejí do interiéru mnoho světla. Ta vysoká regulujeme dálkovým ovladačem.

Velmi záleží na tom, jak je orientovaná střecha vůči světovým stranám: na severní straně dbáme na to, aby teplo neunikalo ven z domu, na jižní nás spíše zajímá typ skla, který nedovolí přehřívání interiéru.

Tepelně izolační vlastnosti okenního zasklení závisí:

1/ na vrstvě plynu mezi tabulemi,

2/ zda zvolíme dvojsklo nebo trojsklo,

3/ na vlastnostech samotného skla. V obchodě se ptáme především na hodnotu tepelné prostupnosti okna a skla (je vyjádřena koeficientem U). Čím jsou tyto hodnoty menší, tím menší budou i tepelné ztráty.

Foto: ROTO

Výsuvně-kyvné plastové okno se výborně udržuje a nabízí mnoho dekorů.

Jestliže chceme podkroví spíše chránit před úmorným teplem v létě, je pro nás důležitější součinitel prostupu tepelného záření (g). Okna na jih je také možné opatřit skly se speciální úpravou, snižující prostup tepla o 25–40 %.

Jak v podkroví větrat

Příjemného klimatu v podkrovní místnosti docílíme i pravidelným větráním. Využíváme přitom tzv. komínového efektu nebo příčného provětrávání.

Střešní okna

CENOVÉ RELACE

Kyvné okno 78x118 cm: 8000 Kč

Výklopné kyvné okno 78x118 cm: 10 000 Kč

Střešní balkon: 30 000 Kč a více

Střešní balkon: 30 000 Kč a více

KOMFORT NA JEDNIČKU

  • Praktická je speciální úprava proti rosení venkovního skla, která je u střešních oken s nízkoenergetickým trojsklem, s protihlukovým zasklením nebo pasivním zasklením. Chemická úprava brání rosení z vnější strany. Na hlučném místě se vyplatí zainvestovat i do úpravy, která snižuje hluk zvenčí, a to až o 7 dB.
  • Oceníme i střešní okno, které už má zabudované prvky pro solární napájení a ovládání. Výhodou je, že není třeba vést kabely, dálkový ovladač se dá naprogramovat tak, aby se v předem stanovený čas okno samo zavřelo nebo otevřelo. Lze ho přitom ovládat z kteréhokoli místa v domě. Okenní křídlo se pomocí motoru otevírá max. o 20 cm, součástí okna je i dešťový senzor, který okno při prvních kapkách sám zavře.

Jak toho docílíme? Jednoduše otevřeme více oken v různých výškách nebo na různých stranách domu najednou. Stačí pak větrat krátce a efekt je zaručen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám