Hlavní obsah

Do kuchyně se hodí nábytek praktický, pohodlný a s nápadem

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci vycházejí vstříc trendu, který snoubí víceúčelovost a ergonomii kuchyně, tj. zdravý a efektivní pohyb v ní. Reagují i na možnosti stále oblíbenějšího splynutí kuchyně s jídelnou a s obývacím pokojem, které preferují obyvatelé malých bytů i rodinných domů.

Foto: Ikea (4x)

Stavebnice je v módě. Kuchyňské sety nabízejí více možností uspořádání, od pracovních ploch až po odpočinkovou část pro děti a jídelní sestavu.

Článek

Kuchyňský nábytek má především vyhovovat správnému pohybu při přípravě jídel a následném úklidu. Na paměti máme i jeho propojení s jídelnou.

Kuchyňská linka

Úroveň pracovní desky patří k diskutovaným otázkám, zejména vaří-li členové rodiny různé výšky. V takovém případě se vyplatí investovat do víceúrovňové pracovní desky, výsuvných přípravných ploch nebo pohodlných a bezpečných přenosných stupínků.

Správnou výšku pracovní desky zjistíme, když se k ní postavíme zpříma, ohneme ruku v lokti do pravého úhlu. Mezi ní a deskou by mělo být 10 až 15 cm. Minimální pracovní plocha je dlouhá alespoň 90 cm s hloubkou 60 cm.

Foto: Jena nábytek

Kuchyňský program Aneta se hodí do menších prostor. Laminované desky se speciální povrchovou úpravou odolají krátkodobému působení vody. Cena 7200 Kč.

Při mytí nádobí se nemáme hrbit, nebojíme se podle toho vybrat správnou hloubku dřezu. Varná plocha položená níže než pracovní usnadňuje práci a zlepšuje výhled do hrnců.

Skříňky v dolní části kuchyňské linky skrývají nejvyužívanější nádobí a malé spotřebiče. V horních skříňkách bývá nádobí, na němž nejčastěji servírujeme jídlo. Umístění horních skříněk nesmí bránit výhledu na pracovní plochu.

Foto: Jena nábytek

Kuchyňský blok Moreno Picard z lamina v matné úpravě nabízí velkorysý úložný prostor a dostatečnou plochu kuchyňské linky. Cena 6489 Kč.

Zásuvky pod pracovní deskou nabízejí ideální místo pro příbory a drobné pracovní náčiní. V rohových skříňkách se uplatní výsuvné police a drátěné programy, nemusíme se pak tolik ohýbat. Potraviny určené k brzké spotřebě a suroviny k rychlému zpracování skladujeme v blízké spíži.

Minimalistické trendy

Vzhled kuchyní směřuje ke vzdušnosti, strohosti, přehlednosti, ať ve stavebnicových setech, nebo u velkých vestavěných kuchyňských stěn. V mnoha případech mizí úchytky, dvířka skříněk se otevírají pouhým stlačením či posunutím. Povrchy jsou hladké, nenáročné na údržbu, umělé materiály dokonale imitují ty přírodní. Nenápadnost narušují snad jen otevřené police s vyskládaným nádobím či náčiním.

Foto: Indeco

Kuchyně jako vestavěná skříň od stropu až na zem, nechybí varianta s výsuvným stolem. Bílá a béžová jsou neutrální barvy a zvyšují pocit čistoty.

Základ kuchyně tvoří kuchyňské linky, bloky různých rozměrů a sestavy – programy do větších prostor. Obvykle kombinují kuchyňskou linku s komodami, policemi, skříněmi s jídelní sestavou, případně odpočinkovou lavicí, barovými židlemi.

Výhoda je, že jednotlivé díly sestav mohou stejně tak dobře stát v obývacím pokoji, v předsíni, takže neztratí nic ze své užitečnosti ani po přestěhování do menšího interiéru.

Foto: Indeco

Výběr barvy je vždy individuální. Obecně platí, že teplé červené odstíny podporují chuť k jídlu a zvyšují pocit tepla, růžová povzbuzuje chuť na sladké. Studené odstíny apetit tlumí, nejvíce modrá barva.

Dobrými kompromisy jsou lehké odstíny zelené, béžové a žluté nebo neutrální bílá, na níž sice vynikne každá nečistota, alespoň však nutí ke zvýšené hygieně.

Jídelní sestava

Velikost jídelního stolu je dána počtem lidí k němu usedajících. Vzhledem k občasným návštěvám je pro čtyřčlennou rodinu vhodný stůl pro šest lidí nebo rozkládací varianta, která umožní přisunout dvě až čtyři židle.

Obvykle má stůl obdélníkový tvar. Do malých interiérů se hodí čtvercový stolek, třeba i nástěnný sklopný. Kulatý a oválný stůl vyžaduje více prostoru, pocitově se však většina lidí u něj cítí nejlépe, protože každému náleží rovnocenné místo.

Foto: Bonami

Jídelní stůl Almond Dinnig s rozměry 95 x 220 cm za 12 999 Kč. Sada dvou židlí Spun Black stojí 3999 Kč. Ve výklenku okna vestavěná lavice s úložným prostorem.

Židle nakupujeme společně se stolem, bývají součástí jídelního setu. Sedák židle má jít pohodlně zasunout pod desku stolu, jejíž spodní část nesmí omezovat osobu při sezení.

Při nákupu vyzkoušíme, jak se nám se židlí manipuluje, zda není příliš těžká a spodní plošky noh neponičí podlahu. Jídelní židle musí být pohodlná a správně anatomicky podporovat záda.

Foto: Jena nábytek

Jídelní set Figaro tvoří jídelní stůl a čtyři židle. Stůl kombinuje barevnou skleněnou desku s kovovou konstrukcí, židle mají plastový sedák i opěrák a kovovou kostru. Cena 4315 Kč.

K jídelnímu stolu patří i lavice. Nezabere mnoho místa a přitom se na ni posadí více osob. Existují přímé či rohové lavice, s úložným prostorem, s oporou zad i bez ní. S měkkými sedáky nebo čalouněním jsou pohodlné.

Foto: Indeco

Ostrůvek jako dělicí prvek a také varná a mycí plocha.

Vyplatí se i pojízdný servírovací stolek, s nímž snadno překonáme vzdálenost mezi kuchyní a jídelním stolem.

Tipy pro nábytek

Pracovní deska kuchyňské linky musí být odolná a hygienická. Oblíbený je kvalitní umělý kámen, tvrzené sklo či keramika. Laminát nesmíme pořezat, neošetřené dřevo vyžaduje péči.

Foto: Jena nábytek

Rohová lavice se hodí k jídelnímu stolu i do menších interiérů. Rozměry 196 x 170 cm. Cena 7138 Kč.

Jídelní sestava do velkého prostoru vyžaduje masiv. V malém bytě se dobře vyjímá různobarevný tvrzený plast nebo skleněná deska stolu v kombinaci s kovovým rámem a nohami.

Foto: Ikea

Univerzální příborník s dvířky bez úchytek. Otevřou se po mírném stlačení. Cena 3990 Kč.

Police a komody

Policové díly jsou velmi variabilní, mohou namísto barového pultu tvořit předěly mezi kuchyní, jídelní a obývací částí interiéru. Do polic umístíme dekorace, knihy nebo boxy, kartonové krabice či proutěné košíky s potřebnými věcmi.

Foto: Ikea

Otevřený rohový policový díl z bambusu. Cena 899 Kč.

Pro sváteční příbor a talíře, případně textil, jako jsou ubrusy, utěrky, je stvořená komoda (příborník). Na ni postavíme třeba dekorace a svítidlo k intimnímu posezení u jídelního stolu.

Dekorativním účelům slouží vitríny, prosklené skřínky či policové díly, do nichž umístíme nejen sváteční jídelní či kávový servis, ale mj. také vázy, karafy.

Foto: Ikea

Ve vitríně Detolf s vlastním osvětlením vystavíme třeba sváteční sklo. Cena 1790 Kč.

Oblíbeným dělicím prvkem mezi kuchyní a zbytkem interiéru je tzv. ostrůvek. Slouží jako úložný a pracovní prostor, často má zabudovanou varnou desku, vinotéku, dřez s vodovodní baterií.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám