Hlavní obsah

Digitální tisk našel své místo i v interiérovém designu

Novinky, Iva Bastlová

Technologie digitálního tisku se původně používala hlavně v oblasti reklamy. To ale nebyly možnosti tiskáren ještě tak velké jako dnes. Vývoj se posouvá, zvětšuje se hlavně délka, šířka i tloušťka materiálu, který lze potisknout. Testuje se odolnost, vylepšují se ochranné vrstvy. Díky tomu se tato technologie ve stále větší míře uplatňuje i v interiérech. Spotřebitel mnohdy vůbec netuší, kde všude se s ní setkává.

Foto: ABK

Ukázka velkoplošného tisku na velkoformátové keramické obklady.

Článek

Produkty používané v současnosti pro zařízení interiérů, jejichž vzhled byl zkrášlen pomocí digitálního tisku, lze objevit jak v sériové výrobě, tak i mezi ryze individuálními zakázkami. Právě možnost vytváření malých sérií je jednou z velkých předností této technologie.

Foto: Trachea

V kuchyních se velmi často používá tisk na skleněnou obkladovou desku, kde patří mezi nejčastější aplikace.

Na co lze tisknout

Dekory se prostřednictvím digitálního tisku aplikují na keramické obklady a dlažby, lamina, lamináty, akrylátové desky i vinyl. Samozřejmostí je výroba tapet touto technologií, kdy se opět tiskne na různé podklady, jako je papír, vlies a jejich různé kombinace.

Foto: Iva Bastlová

Také u stínítek lamp lze uplatnit technologii digitálního tisku a sladit tak jejich motiv například se vzorem na dekorativním polštářku.

Velmi častý je rovněž tisk na sklo, naopak méně obvyklé jsou aplikace na dýhu, což je celkem škoda. Jemné dekory vypadají totiž v kombinaci se dřevem opravdu dobře. Tiskne se i na textil, což pak využívá nejen interiérový design, ale také oděvní průmysl.

Foto: Vavex

Nejčastěji používají klienti i designéři tisk individuálního motivu na tapety.

Jaké motivy?

Natisknout si lze nechat jak menší sérii, což se vyplatí v případě prvku, který se v interiéru opakuje a jehož vzhled se tím sjednocuje. Zrovna tak je ale možné nechat si potisknout pouze jeden jediný kus. Zejména na tapetách byly dříve k vidění hlavně kýčovité motivy například západů slunce na pláži či vodopádů.

Foto: Iva Bastlová

Grafiky nejlépe vyniknou na nábytku jednoduchých tvarů.

Dnes už je volí naštěstí jen omezený okruh výrobců a spotřebitelů. Místo nich najdeme na trhu opravdu sofistikované a originální motivy, které jsou zároveň decentní a neruší interiér.

Svoboda volby je někdy příliš velké sousto

Vybrat motiv však není jen tak, pro mnohé je to velký oříšek. Jedinou podmínkou je totiž dodat fotografii nebo grafiku v dostatečném rozlišení. Pak už se meze nekladou.

Foto: Iva Bastlová

Na zahraničních veletrzích je příležitost vidět nejrůznější aplikace. Vystavovatelé se totiž řídí heslem Hlavně zaujmout!

Tento nekonečný výběr je ale vlastně handicapem. Častou otázkou pak bývá: „A co tam tedy dát? V jaké barevnosti? V jakém měřítku?" Někdy se pak nakonec stane, že se klient po dlouhém hledání raději vrátí k typizované variantě, protože se prostě nemůže rozhodnout.

Foto: Iva Bastlová

Na letošním veletrhu v Miláně byla k vidění celá řada solitérů, na nichž se uplatnila technologie digitálního tisku.

Jak vybírat

Při výběru je proto potřeba postupovat systematicky. Promyslet si záměr, souvislosti atd. Motiv vytvořený digitálním tiskem nemusí být pokaždé celoplošný, může jít jen o částečnou aplikaci v lince nebo o prolínání několika grafik či o již zmíněnou kombinaci s přírodním dřevem.

Foto: Iva Bastlová

Výběr motivů nemá hranice: od komiksů k folklórním motivům.

Možností je opravdu hodně, a kdo si neví rady, neměl by se bát obrátit se s žádostí o konzultaci na odborníka - interiérového designéra.

Foto: J.A.P.

Potištěné sklo lze využít nejen na obklad do kuchyně či koupelny, ale také jako výplň dveří.

V každém případě námaha při hledání stojí za to, protože výsledky bývají úžasné. Jak o tom svědčí produkce nejen u nás, ale také v zahraničí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Trendy a novinky v interiérových dveřích

Interiérové dveře se dnes chovají jako učiněný chameleon. Dokážou na sebe vzít prakticky jakoukoli podobu, anebo rovnou zmizet. Bytovým architektům i běžným...

Výběr článků

Načítám