Hlavní obsah

Odhalte barvy a materiály, které vládnou světu dveřních klik

Novinky, nes

Masivní mosaz, dřevo, sklo, tajemný černý mat, ale i elegantní odstíny hnědé a mědi. To je jen krátký výčet z mnoha materiálů a barevných úprav, které přinášejí současným klikám oslnivý vzhled i skvělé užitné vlastnosti.

Foto: M&T (4x)

Velice noblesně působí klika Maximal v kombinaci kovu a kůže.

Článek

Jedničkou pro dveřní kliky zůstává i nadále staletími prověřená masivní mosaz. Povrchová úprava, která se na kliku nanáší pomocí kvalitního galvanického pokovení, k mosazi velmi dobře přilne, díky čemuž nevzniká riziko, že by se povrch dlouhodobým každodenním používáním opotřeboval.

Foto: Slévárna Nosek

Tradičním, a především kvalitním materiálem pro výrobu klik je mosaz.

Mosazné kliky je však možné mít i v působivé surové variantě bez povrchového pokovení, která dává naplno vyniknout estetickému potenciálu tohoto kovu. Povrch mosazných klik v tomto provedení totiž postupem času přirozeně stárne s okolním materiálem a mění svoji barevnost podle vnějších podmínek i frekvence užívání. Každý kontakt s lidskou rukou a jejím potem tak klice dodává okouzlující patinu.

Kliky s originálními inspiracemi

Zajímavým příkladem kování ze surové masivní mosazi je originální klika Rocksor, jejíž předlohou se stal obyčejný roxorový drát, využívaný jako výztuž do železobetonových konstrukcí.

„Autor designu kliky architekt Stanislav Fiala se s roxorovým drátem setkával dennodenně na stavbách a zaujal jej natolik, že jej začal nejdříve využívat jako netradiční dekoraci, a posléze se jej rozhodl s naší pomocí převést i do podoby kliky. Pro její výrobu však nebyla použita ocel, ze které se roxorový drát běžně vyrábí, ale právě kvalitní masivní mosaz, která povýšila běžný stavební prvek na designový skvost,“ popisuje Roman Ulich, hlavní designér společnosti M, českého výrobce designového dveřního a okenního kování.

„Kromě typické kliky je možné mít kování Rocksor, které se hodí jak do tradičně laděných, tak i moderních interiérů, i ve variantě malých madel, okenních kliček či kování na celoskleněné dveře,“ dodává.

Foto: M&T

Tvar kliky Rocksor je inspirovaný roxorovými dráty.

Odlišný, ale neméně originální přístup doprovází výrobu mosazných klik rodinné firmy Slévárna Nosek.

„Každá klika, která vzejde z naší dílny, je naprostým originálem a její ruční výroba vychází z původních technologií našich předků. Kliky vyrábíme na individuální přání zákazníka, který si může zvolit jak mezi bílou a žlutou variantou mosazi, tak i mezi různými úpravami jejího povrchu, od lesklé přes kartáčovanou až po patinovanou,“ uvádí Petr Nosek, majitel společnosti Slévárna Nosek, která se kromě klik zabývá také výrobou jiných slévárenských produktů.

Nerezová ocel a kovy v kombinaci s jinými materiály

Dalším vysoce kvalitním materiálem, využívaným pro výrobu dveřních klik, je nerezová ocel. Mezi její přednosti rozhodně patří vysoká pevnost, zvýšená odolnost i velmi dobré mechanické vlastnosti.

Na kliky se používá nerezová ocel vyleštěná či broušená, ale i s úpravou například ve formě matného titanového povrchu.

Foto: M&T

Klika Industry Squelette je vyrobena z nerezové oceli, povrch má z matného černého titanu.

Zejména v poslední době jsou ovšem v kurzu kliky, které v sobě zdařile kombinují kovy s nejrůznějšími materiály, jako jsou například dřevo či kůže.

Foto: Fusital

Kování Compasso umožňuje do madla kliky vkládat výplň například z kůže nebo ze dřeva. Skvěle tak doplní design dveří.

„Tyto neobvyklé materiály dovedou kliky výrazně designově oživit a zaujmout  i ty, na které působí tradiční kovové kliky příliš chladně nebo fádně,“ informuje Petr Nosek z rodinné firmy, která na svých klikách zdařile kombinuje mosazné kování například s dřevem či kameny Swarovski, a pokračuje: „Velkou výhodou těchto materiálových kombinací je navíc to, že umožňují velmi snadno sladit kování s povrchem dveří či jiných interiérových prvků a doplňků.“

Foto: Slévárna Nosek

Velice působivá je například kombinace surové mosazi a vložených kamenů.

Velkou eleganci kombinování materiálů dokazuje například klika Mimolimit z dílny M s rukojetí z týkového dřeva, nebo klika Compasso od italského výrobce Fusital, do jejíž čelní plochy je možné vložit dřevěnou výplň či kůži.

Kliky se sklem

Své místo na klikách nachází ale i další, pro kování poněkud netypický materiál, a to sklo, které je dokáže proměnit prakticky v luxusní šperk.

Stačí zahledět se například na mosaznou kliku Crystal Diamond italské společnosti Olivari, jejíž rukojeť tvoří sklo vybroušené do tvaru brože, či unikátní kování Crystal Glass od českého výrobce kování Holar.

Foto: Olivari

Klika Crystal Diamond připomíná na první pohled elegantní broušenou brož.

„Elegantní kování Crystal Glass tvoří harmonický celek, spojující tradici českého sklářství s moderním funkčním designem. Jednotlivé modely madel byly navrženy v čistých a jednoduchých tvarech vyzdvihujících krásu českého křišťálu a skvěle se doplňují například s celoskleněnými dveřmi,“ uvádí Eva Čeganová ze společnosti Čegan, která vlastní značku Holar vyrábějící dveřní kování.

Foto: Holar

Kování se sklem Crystal Glass působí velmi efektně.

Klikám vládne tmavý mat

Už při letmém pohledu do nabídky barevných provedení klik si nelze nevšimnout pestré palety jejich barev a povrchových úprav. Oblíbené jsou zejména matné povrchy ve zlaté bronzové, měděné či popřípadě hnědé, hlavní slovo však mají elegantní tmavé maty jako například titan černý mat.

Matná černá je v současnosti jedním z nejoblíbenějších odstínů, který je možné vidět nejen na klikách, ale i na luxusních autech, hodinkách, světlech či módních doplňcích.

Foto: M&T

Povrch kliky Minimal je v matně černé barvě a s unikátní 3D drásanou úpravou velmi věrně napodobující povrch dřeva.

„Naší žhavou novinkou je matně černý 3D drásaný povrch pro kliky Minimal, který je naprostým světovým unikátem, s nímž se nelze setkat u žádného jiného typu kování. Za jeho jedinečnou podobou stojí proces pečlivého ručního broušení, vytvářejícího působivý 3D efekt drásaného dřeva, díky kterému klika nejenom dobře vypadá, ale je navíc velmi příjemná i na dotek,“ říká Roman Ulich.

Pozor na hliník a zamak

A jakým materiálům se při výběru klik raději vyhnout? Odborníci doporučují vynechat levné a nekvalitní produkty vyrobené z hliníku či zamaku.

Tyto materiály jsou sice pro výrobce velmi dobře zpracovatelné, kliky z nich vyrobené však příliš dlouho dělat radost nebudou. Vyznačují se špatnými technologickými vlastnostmi, takže se jejich povrch běžným používáním velmi brzy poškodí. Může se tak stát, že již po roce bude klika zcela ohlazená bez potřebné povrchové úpravy.

Víte, co je zamak?
Zamak, někdy též zamac je označení slitiny zinku, která má největší podíl (až 90 %) hliníku, hořčíku a mědi. Název je zkratku vytvořenou z německých názvů těchto kovů - Zinek, Aluminium, Magnesium a Kupfer. Podle poměru kovů ve slitině doprovází název zamaku ještě číslo. Nejčastěji je to zamak 3, mohou to být ale také zamak 2, zamak 4, zamak 5 a zamak 7.

Svět dveřního kování ukazuje, že klika by neměla stát na okraji výběru interiérových doplňků, případně dveří. Díky svým materiálům, barvě a designu má na to, aby se stala plnohodnotným prvkem, který hraje třeba i hlavní roli – když už ne celého prostoru, pak nepochybně v okolí dveří.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Trendy a novinky v interiérových dveřích

Interiérové dveře se dnes chovají jako učiněný chameleon. Dokážou na sebe vzít prakticky jakoukoli podobu, anebo rovnou zmizet. Bytovým architektům i běžným...

Výběr článků

Načítám