Hlavní obsah

Deky a polštáře pro hřejivé lenošení

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V chladnějších měsících se rádi zabalíme do deky s knížkou a horkým nápojem po ruce. Záda si opřeme o pohodlný polštář a odpočíváme.

Foto: Vitra (2x)

Polštáře Dot Pillows od holandské designérky Helly Jongeriusové ožívají díky třpytivým detailům. Polštářky 40 x 40 cm se vyrábějí v 6 barevných provedeních se 2 variantami rozvržení puntíků.

Článek

Deky, přikrývky jsou v domácnosti nepostradatelným, často i designovým doplňkem. Slouží jako přehoz na pohovce, některé typy nahrazují pléd.

V zimě zahřejí, v létě je pak využijeme venku na piknik. Jejich snadná údržba je proto samozřejmostí. Vyžadujeme od nich měkkost, hebkost a kvalitu – neměly by pouštět vlákna ani vytvářet na svém povrchu žmolky.

Deky a přikrývky

Pohodlné zachumlání do deky vyžaduje její určité rozměry, abychom pod přikrývkou schovali celé tělo. Běžné rozměry jsou 140–150 x 200–220 cm. Poohlédnout se můžeme i po tzv. partnerských rozměrech 200–220 x 240 cm.

Foto: Bonami

Deka Tebas v zimě zahřeje, v létě ji uplatníme venku jako deku na piknik. Směs bavlny a akrylu 180 x 140 cm. Cena 899 Kč

Klasikou je deka, pro niž se vžil název larisa. Materiál tvoří z velké části akryl s příměsí bavlny a polyesteru. Pozor však na hustotu vláken! Nechceme přece, aby se deka časem tzv. rozsypala. Obvyklá hustota kvalitní larisy se pohybuje kolem 450 g/m2.

Foto: Vitra

Barevné deky od holandské designérky Helly Jongerius jsou utkané z peruánské vlny křížence ovce merino, proslulé velmi hebkou vlnou, a ovce corriedale, která je vyhlášená díky vlně s bytelnými vlákny.

Deky z mikrovlákna, 100% polyesteru (PES), jsou hladší na dotek, jejich hustota začíná na 300 g/m2. U luxusnějších výrobků je od 510 g/m2.

Tyto materiály stojí od 500 Kč za běžný rozměr. Stačí jim praní na 30 °C v pračce.

Jsou vhodné pro alergiky, obvykle nesají vlhkost.

Dražší přírodní materiály

Za vlněné deky zaplatíme tisíc korun a více, vynikají však jemností a výhřevností.

Jsou tkané, vyrobené z ovčí vlny (nejčastěji merino). Podle způsobu zpracování mohou obsahovat stopy organického materiálu, takže opatrně u alergiků! Obvyklá hustota vlněných dek se pohybuje mezi 450 g/m2 a 800 g/m2. Čím hustěji je vlákno kladené, tím je deka odolnější a také dražší.

Foto: Decodoma

Povlak na polštář a dvouvrstvá přikrývka Rose z mikrovlákna izolují teplo, jsou antialergické. Z jedné strany mají krátké chloupky z mikroplyše, z druhé imitaci ovčího rouna Sherpa. Přikrývka 200 x 140 cm + polštář 70 x 90 cm od 995 Kč.

Bavlněné deky sají vlhkost, jsou pevné v tahu a odolávají oděru. Jsou oblíbené i jako dětské přikrývky.

O vlněné a bavlněné deky pečujeme šetrně, pereme je na 30 °C ve speciálním pracím prostředku s lanolinem, a to raději jemným mácháním v ruce. Nikdy neždímáme, ale zabalíme do osušky, která vodu vysaje. Deku necháme doschnout rozprostřenou, nevěšíme přes šňůru.

Polštáře zdobné a pro zdraví

Polštářům k dekoraci i odpočinku pořídíme snímatelný pratelný potah se zipem. Materiál potahů může být stejný jako u deky, běžné jsou akryl, polyester, mikroplyš, bavlna.

Foto: Natureza

Polštáře plné slunce. Zlatá slunečnice rozzáří pohovku, vratič obecný vypadá jako návštěvník z vesmíru. Rozměry 50 x 50 cm za 790 Kč

Malé, spíše designové polštářky opatříme potahem v barvách a se vzory podle vlastního vkusu. Výplň u takových polštářů není příliš důležitá, ovšem chceme-li se o polštář pohodlně opřít, spolehneme se na pružnou pěnu a velikost polštáře minimálně 40 x 40 cm.

Anatomické polštáře s paměťovou pěnou dokážou během relaxace uvolnit šíji, ramena i bedra.

Foto: Bonami

Rozkvetlý polštář Maelstrom prozáří každý interiér. Směs bavlny a syntetiky 30 x 50 cm. Cena 899 Kč.

Běžnou výplní polštářů jsou tzv. dutá vlákna ve formě rouna z polyesterových vloček nebo kuliček, které se používá k plnění plyšových hraček. Používá se i polystyrenová EPS kuličková výplň, přizpůsobující se každému pohybu těla.

Designový doplněk

Chceme-li deku a polštáře využít zároveň jako designové doplňky, vybíráme jejich vzor a barvy podle stylu interiéru. Mohou ho podtrhovat odstínem dominantní barvy nebo naopak v něm vyniknout kontrastní barvou a vzory.

Foto: Jolipa

Deky, přikrývky a polštáře spolu dotvářejí vzhled interiéru. Do ložnice se hodí imitace kožešin, do obývacího pokoje kvalitní tkané měkké dekorace s nadčasovým vzorem i barvou.

Foto: Jolipa

Obvyklá je v takovém případě kombinace neutrální pokrývky s polštáři s výraznými motivy.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám