Hlavní obsah

Dekorativní obklady vtisknou místnosti jedinečný styl

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existují různé dekorativní povrchy stěn, díky nimž získá interiér styl a naprostou originalitu. K trendům patří moderní povrchy v minimalistickém a industriálním stylu, přes hladké mramorové stěny až k přírodním.

Foto: Rako (2x)

Minimalistický styl obkladů Cemento odpovídá dnešním trendům.

Článek

Díky speciálním technikám vytvoříte efektní stěny v jakékoli barvě, dekoru a struktuře. A můžete být milovníky klasiky i luxusu. Jaké materiály máte na výběr?

Foto: Liniedesign

Bubble stěnové 3D panely z pružné polyuretanové pěny potažené sametovým povrchem, různé tvary a barvy, velká variabilita kombinací, panely jsou měkké, akustické.

Pohledový beton

Objevuje se v interiéru stále častěji. Je to zcela vápenný, stoprocentně přírodní a ekologický materiál s obsahem mramorové moučky. Vytváří nejen hladké povrchy, ale i různé hrubší a reliéfní struktury podobné opotřebovanému kameni s patinou, leštěnému i popraskanému kameni s výraznými žílami, mramoru, přírodnímu cementu, dřevu, bambusu a dalším efektům.

Foto: BS dekor

3D betonový obklad se bude vyjímat zejména v moderních interiérech.

Vyniká výbornou prodyšností, po vytvrdnutí vysokou mechanickou odolností a po konečné úpravě voskem nebo lakem také odolností. Splňuje vysoké technologické i estetické nároky. Do betonu na bázi bílého cementu se mohou přidat barevné pigmenty, ale aktuálním trendem je hlavně původní šedá.

Struktura kamene

Struktura kamene, ať už přírodního, nebo i umělého - to je další možnost, jak vnést do interiéru dynamiku. Vypadají jako štípané kousky obkladových proužků. Často se kombinují s jinými materiály.

Při výrobě umělého kamene se používá především celobarevný vibrobeton. Kamenný obklad se často vyskytuje v oblasti krbu a komínu. Záleží na kreativitě majitelů a architektů, jak toho využijí.

Foto: Welness Interiéry

Obklady stěn z umělého kamene nabízejí jedinečnou příležitost vytvořit si originální interiér zcela podle vlastních představ.

Grafické sklo

To je to pravé pro milovníky neotřelého designu v obýváku, ale i koupelně. Použít ho můžete pro oživení televizního koutu nebo sedačky, stačí si jen vybrat motiv.

Skleněné obklady jsou elegantní, praktické a moderní. Jsou variabilní a vhodné do každé místnosti. Třeba koupelnu určitě rozzáří. Široká škála barev i snadná údržba dělá z barevného skla žádaný artikl.

Foto: Grafosklo

Stylový i praktický, to je obklad z Grafoskla. Do kaleného skla je zalaminovaný motiv, který nejlépe doladí celkový vzhled interiéru.

Interiérová barva

Je to sice klasika, ale nové barvy vynikají vysokou kryvostí a snadnou aplikací. Výsledný vzhled je neobyčejně odolný vůči otěru a znečištění, což je žádoucí. Správně zvolenými tóny lze místnosti opticky zvýšit, snížit, rozšířit i naopak zmenšit.

Volbou studených či teplých odstínů lze prostor pocitově ochladit nebo zateplit. Správně zvolená barva je významným dekorativním prvkem. Na jejím pozadí lépe vyniknou zajímavé kusy nábytku, osvětlení i doplňky.

Foto: Primalex

Interiérový nátěr Primalex Essence je nová řada prvotřídních produktů, které jsou plně omyvatelné, matné a snadno se aplikují.

Tapety

Mají také, stejně jako barva, dlouholetou tradici a stěnám sluší. K mání jsou vliesové (z impregnovaného vlákninového materiálu), vinylové i textilní. Stále oblíbené jsou jednovrstvé nebo dvouvrstvé papírové tapety.

Při aplikaci je důležité, aby byl podklad dobře připravený, tedy zbavený starých tapet a nátěrů, suchý a hladký. Vybrat si lze z velkého množství tapetových vzorů. Je dobré myslet na to, že u svislého vzoru místnost opticky zvýšíme, u vodorovného spíše naopak a že drobné světlejší ornamenty prostor rozšiřují, velké tmavé zase zužují.

Foto: Farline

Vinylové tapety Glamora se vyrábějí digitálně a splňují nejnáročnější požadavky interiérových dekorů.

Dřevo

Tato přirozená kvalita vnáší do místnosti příjemnou atmosféru, a hlavně pocit tepla. Dřevěný obklad se nikdy neokouká. Připevňuje se na montážní rámy, nejčastěji se používá smrk, borovice, modřín, jedle a další. Z exotických dřevin je oblíbený teak.

Foto: Luxury Panels

Originální velkoplošný obklad stěny a dělicí příčka z masivního dřeva.

Dřevo i při použití v interiéru vyžaduje pravidelnou péči, aby se zvýraznila jeho přirozená krása a struktura. K tomu slouží lazury, oleje a vosky. Na povrch můžete aplikovat také vodou ředitelný lak v matném, polomatném nebo lesklém provedení.

Foto: Liniedesign

Élitis dekorační dřevěné stěny z recyklovaného týkového dřeva, které lze zpracovat voskováním, bělením nebo opálením. Dřevo je odolné i ve vlhkém prostředí.

Keramické obklady

Dnes se objevují ve všech obytných částech interiéru, včetně obývacích pokojů a ložnic. Stěny v těchto místnostech se obkládají keramikou hlavně kvůli snadné údržbě a množství zajímavých dekorů. A také proto, že se na nich nehromadí prach, což přivítají zvláště alergici. Některým typům ložnic sluší i keramický obklad na stěně za dvojlůžkem.

Foto: Obklady Vilimek

Netradičně řešený keramický obklad koupelny Esagona, výrobce Tonalite, série Exabright, cena 1516 Kč/m2.

Foto: Rako

Na keramickém designu je ze všeho nejdůležitější jeho funkčnost. Stěna obložená mozaikou z řady Board vynikne v kuchyni i koupelně.

Foto: Obklady Vilimek

Luxusního vzhledu koupelny lze dosáhnout s keramickými obklady Cappitone Blue, výrobce Settecento, série Maharaja, cena 1333 Kč/m2.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám