Hlavní obsah

Co dokážou moderní digestoře

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke standardnímu vybavení moderní kuchyně patří odsavače par. Zvlášť v obytné kuchyni se bez nich neobejdeme. A navíc mnoho typů působí jako zajímavá dekorace - například z leštěné oceli nebo skla.

Foto: archiv Amica, Právo

Do velkých kuchyní se hodí nerezová ostrůvková digestoř nezvyklého tvaru OWC 4778 I.

Článek

Při nákupu odsavače par je důležitý výkon motoru, kvalitní tukový filtr a vhodné osvětlení. Pro volbu výkonu bude rozhodující hlavně velikost a tvar kuchyně. Odsavače s nejvyššími výkony mají odtah až 1300 m3 za hodinu a uplatní se ve velké kuchyni propojené s jídelnou nebo obývacím pokojem.

V poslední době vzrůstá obliba digestoří širokých 90 až 120 cm. Vedle nich jsou k dostání i speciální typy pro nové varné desky a hořáky (štěrbinové nebo teleskopické digestoře).

Podle čeho vybírat digestoř

Hlavní je dispoziční řešení naší kuchyně - záleží na tom, jestli můžeme páry odvádět vzduchotechnikou, kde je umístěný sporák apod.

.: Komínový odsavač par KN-60 B, tři stupně výkonu, teleskopicky nastavitelný komín, výkon 470 m3/hod. a zpětná klapka.foto: Právo/archiv Karma Design

Digestoře rozlišujeme

  • Podle způsobu odvětrávání na recirkulační (vracejí přefiltrovaný vzduch zpět do kuchyně) a odtahové.
  • Podle typu provedení na digestoře pod skříňku, vestavné, komínové, ostrůvkové, štěrbinové a teleskopick.
  • Důležitý je výkon digestoře kvůli výměně vzduchu. Ten by se měl v kuchyni vyměnit desetkrát za hodinu, v ideálním případě 16x. Pro kuchyň o velikosti 10 m2 postačí výkon kolem 300 m3/hod., ale pro velkou kuchyň propojenou s obývákem je tento výkon už nedostatečný.

Aby digestoř fungovala, jak potřebujeme, je nutný dostatečný přísun vzduchu odpovídající jejímu výkonu. Například v místnosti s obvodovým těsněním oken bývá výkon digestoře omezen. Proto je lepší konzultovat výběr odsavače par s odborníkem na vzduchotechniku nebo v prodejně.

Když chybí vzduchotechnika

Odsavače par s recirkulačním provozem se uplatní v bytech, kde nelze zřídit odtah. Tyto přístroje vracejí do místnosti z digestoře vzduch zbavený pachů a tukových částic, ne však páry. Digestoř vybavená recirkulačním uhlíkovým filtrem, přes který je vzduch veden zpět do místnosti, můžeme použít kdekoli v kuchyni bez napojení na vzduchotechnické potrubí.

.: V kuchyni menších rozměrů oceníme vestavnou teleskopickou (výsuvnou) digestoř OTB 514 l, širokou 60 cm, se třemi stupni výkonu. Spotřebič má pohyblivý přední díl, jehož vysunutím se digestoř zapíná. foto: Právo/archiv Amica

Sporák v tomto případě instalujeme podle potřeby. Uhlíkový filtr vyčistí vzduch a poté jej vrátí do místnosti. Filtr měníme podle intenzity provozu. Před uhlíkovým filtrem je předřazený tukový filtr, který zachycuje největší nečistoty. Většina odsavačů par umožňuje i přímý odtah, takže si můžeme vybrat sami způsob odvětrávání podle individuálních podmínek. Obecně používáme recirkulační filtr tam, kde nám stačí nižší výkon. 

Přímý odtah je účinnější

Digestoře s přímým odtahem jsou účinnější proto, že vzduch je vyveden stěnou ven. V případě, že nemáme možnost napojit digestoř přímo na vzduchotechnické potrubí, použijeme k napojení hliníkové, případně umělohmotné potrubí s malým průměrem, které je možné vést i za lištou na horních skříňkách.

Vedení lze umístit i do sádrokartonového podhledu

  • V zásadě platí: potrubí určené k odsávání vzduchu má být co nejkratší, přímé, z hladkých trubek nebo ohebných hadic z nehořlavých materiálů.
  • Skoro všechny digestoře mají tukové filtry, které brání zanášení motoru. Dražší digestoře bývají vybaveny kovovými filtry a síty, které se dají umýt. Tukové filtry z netkaných textilií lze 1-2x vyprat.
  • Vede-li potrubí z kuchyně přímo na střechu, použijeme místo hladkých trub vlnité stěny, z nichž se kondenzovaná pára nevrací zpět v podobě vody. Zpětná klapka zase zajistí, že se nevracejí pachy.

.: Komínová digestoř DTG 9335 E v kombinaci nerezové oceli a skla. Má jeden motor, tři rychlosti a výkon odsávání 452 m3/ h a šířku 90 cm. foto: Právo/archiv Gorenje

Hlučnost versus síla motoru

U klasických digestoří platí, že vzdálenost mezi sporákem a odsavačem má být minimálně 65 cm nad plynovými hořáky, ale je lepší 70 cm. U luxusních ostrůvkových digestoří lze výšku nastavit i pomocí automatického spínače.

Výkon i hlučnost digestoře závisí na motoru. Proto se při výběru zajímáme o hlučnost při plném výkonu, která by neměla přesáhnout hodnotu 56 dB. To ale neznamená, že čím je výkonnější motor, tím by byl přístroj hlučnější - např. u recirkulační digestoře s nižším výkonem elektromotoru je nutné počítat s vyšší mírou hlučnosti.

Ovšem poslední modely recirkulačních digestoří jsou už vybaveny technologiemi, které umožňují regulaci a řízení hlučnosti i energetické náročnosti.

.: Tato komínová digestoř odsává do komína i recirkuluje, výkon odsávání je 150-250-450 m3/h. foto: Právo/archiv Whirlpool

Se vzdáleností digestoří s odtahem od vzduchotechnického potrubí stoupá hlučnost, zatímco výkon klesá. Míru hlučnosti mohou ovlivnit např. omyvatelné protihlukové polštářky, které jsou buď zabudovány, nebo dodávány jako doplněk.

Promyšlený design i dálkové ovládání

Při výběru digestoře nás bude kromě výkonu zajímat také design. Rozhodovat se můžeme mezi typem komínovým (ostrůvkovým nebo nástěnným), teleskopickým(výsuvným) nebo zvonovým. Každá digestoř má osvětlení, alespoň dvě až tři rychlosti, jeden nebo dva motory a možnost přidání uhlíkového filtru.

Odtah zvonových odsavačů je obvykle 250 až 450 m3 za hodinu a výkon 150340 W, což stačí pro běžný provoz domácnosti. Vyrábějí se v šířkách od 50 do 120 cm a většinou ve stejných barevných provedeních jako sporáky (bílá, hnědá, černá, nerez, měď, sklo a další). Komínové odsavače dosahují při intenzivním stupni provozu odtah kolem 600-750 m3 za hodinu.

Některé kvalitnější modely jsou vybaveny šikmo posuvným štítem, který lze spustit až o dvacet centimetrů, a tak odsávat výpary na samém okraji varné plochy.

Luxusní komínové digestoře jsou vybaveny např. dálkovým ovládáním, hydraulickým snižováním výšky, automatickým spínáním odtahu a dalšími technickými vychytávkami, jako je mřížková police nebo nástěnný panel chránící stěnu mezi sporákem a digestoří.

Řeknou si o údržbu samy

Příjemné vylepšení představuje tlačítko pro turbo výkon, které zapínáme při nadměrném množství páry či pachu. Některé odsavače se samy dokážou z této polohy přepnout na předchozí výkon.

Špičkové digestoře nás upozorní na nutnost vypláchnutí tukového filtru (po 30 hodinách) provozu, jednodušší typy nabízejí barevné proužky signalizující nutnost očisty. Nepodceňujme mytí filtrů! Filtr přesycený tukem nad plynovým hořákem by se mohl vznítit.

.: Štěrbinový odsavač par KS-910 X o šířce 90 cm, s tlačítkovým ovládáním má čtyři stupně výkonu, časování, sací výkon 613 m3/hod. a zpětnou klapku.foto: Právo/archiv Karma Design

U vyšších tříd odsavačů par se můžeme setkat nejen s displejem, ukazateli, indikátory a dálkovým ovládáním. Také s řízenou hlučností a několikastupňovou regulací výkonu přístroje či s funkcí autokomfort, která zajistí v místnosti čistý vzduch 24 hodin denně. Důležité je i osvětlení, které potřebujeme hlavně pro zadní plotýnky. Stejně jako výkon se dá regulovat osvětlení, a tím v místnosti navodit příjemnou atmosféru.

Správné fungování odsavače ovlivňuje umístění digestoře (doporučená vzdálenost od desky sporáku je 70 cm) a samozřejmě pravidelná údržba. Čištění digestoří není náročné, díky speciální úpravě povrchu, která udržování digestoře usnadňuje.

.: Odsavač par pro ty, kteří na svou kuchyni kladou profesionální nároky: Přístroj DA 5330 D je široký 150cm a kromě dokonalého tvaru poskytuje především účinný výkon. Oba ventilátory lze zapnout odděleně.foto: Právo/archiv Miele

Základní typy odsavačů par

  • Štěrbinové U štěrbinových odsavačů není vnější část nasávací plochy tvořena kovovou mřížkou, která má funkci tukového filtru. Vzduch s kuchyňskými výpary nasávají štěrbiny mezi panely tvořící nasávací plochu. Ta je díky tomu hladká a vylepší tak vzhled odsavače. Panely jsou výklopné, aby bylo možno provádět běžnou údržbu tukových filtrů, které jsou umístěny za nimi.
  • Ostrůvkové Odsávání par v kuchyních s varnou plochou umístěnou mimo obvodové zdi místnosti, nejčastěji uprostřed (ostrůvek), řeší ostrůvkové odsavače.
  • Komínové U komínových odsavačů je „komín“ krytem odtahového potrubí, které je v něm schováno. Komín tvoří dvě části - pevná, vycházející z těla odsavače, a teleskopicky výsuvná, kterou můžeme upravit na potřebnou výšku digestoře.
  • Vestavné Do kuchyňského nábytku, nejčastěji do horních skříněk přímo nad varnou deskou, se umísťují vestavné digestoře. Pro zvětšení účinnosti je většina vestavných odsavačů vybavena výsuvnou částí, která zvětší filtrační plochu až o 45 %.
  • Odsavače s recirkulací V případě, že výpary nemůžeme z kuchyně odvádět ven, zvolíme odsavač, který lze díky uhlíkovým filtrům zapojit jako recirkulační. Kuchyňské výpary filtr pohltí a vzduch se čistý vrací zpět do místnosti. Uhlíkové filtry se mění cca po 3-4 měsících.

Reklama

Související články

Mystická inspirace temnými barvami v interiéru

Hra se světlem a stínem v interiéru dnes baví nejednoho návrháře interiérových doplňků. Mystická atmosféra, o kterou se návrháři snaží, láká k zamyšlení...

Výběr článků

Načítám