Hlavní obsah

Co by nemělo chybět správnému kutilovi v dílně

Právo, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestliže doma kutíte, nebo prostě jen potřebujete čas od času něco opravit či upravit, neobejdete se alespoň bez základního nářadí. Máme pro vás přehled nejčastěji prodávaných elektrických hobby nástrojů, které se vyplatí mít doma po ruce.

Článek

Práce s elektrickým hoblíkem je v porovnání s klasickým rychlejší, pohodlnější a po chvíli cviku i přesnější.

  • Zatímco šířka záběru je u hoblíků velmi často stejná (82 mm), hloubka záběru, neboli tloušťka třísky, kterou hoblík ubere na jeden zátah, už jednotná není. Obvykle se pohybuje v rozmezí 0 až 1,5 mm, jsou ovšem modely, které uberou až dvojnásobek, tj. 0 až 3,1 mm.
  • Některé hoblíky můžeme využít i pro srážení hran, nebo vytváření tzv. falců. I v případě hoblíků se nám vyplatí přihlédnout k příkonu nástroje a všimnout si i takového zdánlivého detailu, jako např. zda má integrované odsávání prachu.
  • Na internetu jsou k dostání od 1000 Kč.

.: Elektrický hoblík HO 0882 má záběr nože 0 až 3 mm (Metabo).

.: Elektrický hoblík Ferm FP-650 (www.rucni-naradi.cz)

.: Elektrický hoblík PHO 20-82 (Bosch)

Pily ocasky

Pilky ocasky volíme především podle toho, jaký materiál s nimi míníme nejčastěji řezat. Na tom závisí nejen výkon, který bude pilka potřebovat, ale také síla řezu.

  • Pro řezání do dřeva se tato hodnota pohybuje nejčastěji v rozpětí od 150 do 195 mm, pro ocel to bývá 10-20 mm.
  • Při volbě pilek ocasek musíme být prozíraví a už dopředu si zjistíme, jaká je dostupnost vhodných pilových plátků, jejichž sadu si časem vytvoříme.
  • Není od věci porovnat si i hmotnosti jednotlivých modelů.
  • Na internetu se prodávají od necelých 1900 Kč.

.: Pila ocaska PFZ 700 PE (Bosch)

.: Pila KS890GTK - tlačítkový systém pro výměnu pilového listu bez použití pracovního nářadí zkracuje pracovní dobu (Black a Decker).

.: Pila ocaska KS890E (Black a Decker)

Akušroubováky

Akumulátorový šroubovák patrně nikdy pořádně nedoceníme, dokud si jej nepořídíme. Pak už ale jinak než s ním ani nebudeme chtít pracovat.

Podle toho, do jakého materiálu budeme šroubovat a o jak silné vruty nebo šrouby půjde, zvolíme buď nástroj s jednou, či dvěma rychlostmi. Druhý typ má všestrannější využití.

  • Důležité je ověřit si rozsah sklíčidla (maximální rozpětí jeho čelistí) a také možnost manuálního nastavení počtu otáček. 
  • Samostatnou kapitolou elektrických šroubováků je jejich akumulátor. Obvykle mají napětí 12, 14,4 a 18 V. Co to pro praxi znamená? Čím vyšší napětí, tím větší sílu šroubovák má. V tomto ohledu zvážíme už při nákupu, kolik akumulátorů budeme potřebovat. Praktičtější jsou dva, abychom při vybití nemuseli přerušovat práci a čekat třeba i několik hodin, než se nám článek znovu nabije.
  • Samotné články se vyrábějí ve třech variantách, Ni-MH, Ni-CD a Li-ion. Nikl-kadmiové články jsou pověstné svým nepříjemným paměťovým efektem, proto se jim raději vyhneme. Lithiové články jsou, pravda, o poznání dražší, ale jsou také lehčí a nemají žádný známý neduh.
  • Při volbě akušroubováku věnujeme pozornost i době nabíjení článků.
  • Ceny těchto nástrojů na internetu začínají pod hranicí 900 korun, častěji je ale pořídíme za částky v rozmezí 1000 až 1600 Kč.

.: Ergonomický akumulátorový šroubovák Power Grip (Metabo)

.: Akumulátorový šroubovák HP126F3 (Black a Decker)

Kmitací pily

Kmitací, neboli přímočaré pilky, vybíráme nejen podle výkonu, ale také podle prořezu. Tedy podle hloubky řezu, která se u dřeva pohybuje obvykle od 65 do 90 mm, při řezání oceli je to zhruba 3 až 10 mm. Na výkonu závisí i počet zdvihů při volnoběhu.

Podobně, jako např. u vrtaček nebo akušroubováků, také u těchto nástrojů najdeme modely s manuální regulací otáček (zdvihů).

  • Některé pilky jsou osazeny laserovým paprskem, který napomáhá k dosažení rovných a přesných řezů.
  • U kmitacích pilek budeme patrně volit i mezi stroji s odlišným způsobem upínání pilových plátků. Zatímco do jedněch se upínají plátky zakončené tzv. U stopkou, do druhých se upínají plátky s tzv. T stopkou. Druhý typ je rozšířenější.
  • Některé pily mají tzv. předkmit. Znamená to, že pilový plátek provádí jak klasický zdvihový pohyb, tak i pohyb orbitální po eliptické dráze. Tím je zajištěn jeho rychlejší postup materiálem při řezání a zároveň delší životnost vlastního pilového plátku. Také kmitací pilky mohou mít přípravu pro odsávání prachu.
  • Na internetu se prodávají od necelých 900 korun.

.: Kmitací pila (Black a Decker)

.: Kmitací pilka FJS-710Np (www.rucni-naradi.cz)

.: Kmitací pila STE 80 Quick (Metabo)

Vrtačky

Dobrá vrtačka nesmí chybět snad v žádné dílně. Obecně se vyplatí spíše nástroje s větším výkonem.

  • Na trhu jsou jedno- i dvourychlostní vrtačky, my dáme raději přednost dvourychlostní. Jedna rychlost je na větší otvory, eventuálně do tvrdších materiálů, druhá na menší otvory, případně do měkčích materiálů. Některé modely umožňují manuálně nastavit rychlost otáček.
  • Pokud budeme vrtat do zdiva či cihel, určitě zvolíme vrtačku s příklepem. Praktická je možnost přepínání mezi pravým a levým chodem (vrtačka se snáze vytahuje z čerstvě vyvrtaného otvoru, možnost šroubování).
  • Při výběru věnujeme rovněž pozornost kapacitě sklíčidla, tj. maximální velikosti vrtáků, kterými lze nástroj osadit. Praktickým doplňkem je dorazová tyč pro nastavení hloubky vrtání.
  • Vrtačky se v nejjednodušším provedení prodávají od necelých 600 korun. Ceny rozumných parametrů, které mají např. určitou životnost a zajištěný servis, ovšem zpravidla neklesají pod hranici 1500 Kč.

.: Elektrická vrtačka SKIL 6002AA (www.rucni-naradi.cz)

.: Vrtačka Ferm EBF-500 (www.rucni-naradi.cz)

Kotoučové pily

Kotoučové neboli okružní pily se sice prodávají samostatně, ale je dobré již dopředu uvažovat o tom, jak s nimi budeme pracovat. Často k nim nakonec dokupujeme ještě pracovní stůl.

  • Kvůli omezení prašnosti práce se vyplatí už při výběru zjistit, zda mají tzv. odsávací adaptér. Podobně jako u dalších nástrojů této řady věnujeme i v případě kotoučových pil pozornost maximálnímu počtu otáček a zvážíme, zda se spíše nevyplatí nástroj umožňující jejich manuální nastavení.
  • Zatímco s některými pilami lze řezat jen v kolmé poloze, jiné umožňují práci v nakloněné poloze, to znamená pod úhlem.
  • U kotoučových pil sledujeme i prořez (čili hloubku řezu), který se pohybuje nejčastěji v rozmezí 0 až 65 mm. U některých modelů můžeme hloubku řezu nastavit.
  • Důležitým aspektem výběru kotoučové pily je dostupnost a šíře nabídky řezných kotoučů pro daný model.
  • Výjimečně je možné na internetu zakoupit tyto nástroje za částku pod tisíc korun, mnohem běžnější ceny začínají zhruba na 1500 Kč.

.: Kotoučová pila KS1500LK (Black a Decker)

.: Kmitací pila PST 670 L (Bosch)

Úhlové brusky

Úhlové brusky využijeme nejen k broušení, ale i k řezání některých materiálů. Podle toho, jaké typy materiálů a v jak velké ploše budeme nejčastěji brousit či řezat, vybereme nástroj s příslušným průměrem brusných (řezných) kotoučů.

  • Standardně se používají průměry 115, 125, 150, 180, 230 mm. Stejná hlediska (tj. materiál a jeho sílu) uplatníme i při porovnávání maximálních otáček jednotlivých úhlových brusek. Některé modely umožňují manuální nastavení počtu otáček a tím se přizpůsobí právě opracovávanému materiálu.
  • Praktičtější jsou rovněž nástroje, umožňující otočení krytu bez použití nářadí. Speciálně v případě úhlových brusek nepodceňme ergonomické vlastnosti. Tzv. antivibrační rukojeť dokáže utlumit vibrace stroje až o 60 %.
  • Nejlevnější úhlové brusky lze v internetovém obchodě pořídit za necelých 800 korun. Brusky s vyšším výkonem a lepším vybavením se prodávají spíše nad hranicí 1500 Kč.

.: Úhlová bruska SKIL 9004AA (www.rucni-naradi.cz)

.: Úhlová bruska WE 9-125 QUICK (Metabo)

.: Úhlová bruska Ferm FAG-125/950 (www.rucni-naradi.cz)

Vyrobeno ve spolupráci s internetovým obchodem www.rucni-naradi.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Nářadí na zahradu

S jarem začíná zahrádkářům plno práce. Je nejvyšší čas zkontrolovat zahradní nářadí, zda nepotřebuje opravit, obnovit nebo doplnit o nějaký nový kousek....

Drobné ruční nářadí

Při sázení, přesazování a péči o rostliny na malých záhonech, v truhlících a květináčích se neobejdeme bez malého ručního nářadí.

Vyrobte si sami: Nosič na nářadí

Máte pár kousků stále potřebného nářadí nebo třeba malířských potřeb a místo, aby byly pěkně pohromadě, padají na vás ze čtyř různých poliček? Vyrobte...

Výběr článků

Načítám