Hlavní obsah

Cihlové stěny bistra zdobí mísy s ovocem

Novinky, Jana Nesvadbová

V rohovém domě z 19. století ve slovinské Lublani bylo už několik let nevyužívané přízemí. Dříve sloužilo kdejakému účelu. Bývalo v něm řeznictví i velkoobchod s vínem. Pak osiřelo. Nyní však získalo zpět svou důstojnost a do jeho cihlových zdí se vrátil ruch. Vzniklo v něm totiž bistro ve francouzském stylu. Jeho návštěvníky pak ale především upoutá výzdoba na zdech - mísy plné ovoce.

Foto: Flavio Coddou

Interiér je inspirovaný vzhledem, a zejména atmosférou francouzských bister.

Článek

Slovinští architekti ze studia Deklava Gregorič Architects s velikým nadšením vzpomínají na první setkání se svými klientem, provozovatelem současného bistra EK: „Místo nudného seznamu technických požadavků jsme obdrželi pozvánku na jedno sobotní dopoledne na plnohodnotný brunch, během kterého nám kuchař postupně nabídl celé menu, které plánoval servírovat v novém bistru.”

Foto: Flavio Coddou

Bistro vzniklo v nepoužíváném přízemí domu z 19. století. Právě tomu odpovídá jeho tvář. Její podobu začali architekti vytvářet se svým klientem nad dlouhým menu pokrmů, které nyní nabízí svým hostům.

Tak, jak se postupně propracovávali se svým hostitelem napříč menu, přibližovali se také společně podobě, jakou by nový prostor s plochou 74 m² měl mít. Hned na počátku byla jasná inspirace tradičními francouzskými bistry. Zbývalo přijít na to, jak využít dlouhou historii domu a jeho přízemí.

Foto: Flavio Coddou

Architekti odhalili původní klenuté stropy seskládané z cihel. Jejich přirozeným doplňkem se pak ukázaly být žárovky zavěšené na měděných drátech.

Dům byl postaven v 19. století. V samotném přízemí za ta léta býval obchod se spoustou zboží. Ve výčtu nechybí ani masna nebo velkoobchod s vínem. V posledních letech však přízemí nikdo nevyužíval. Jeho stěny pokrývaly vrstvy nejenom prachu, ale také nátěrů a omítky z dob, kdy se prostor předchozí uživatelé snažili zvelebit.

Foto: Flavio Coddou

Původní zdivo tvořené cihlami, které na spoustě míst nahrazují kameny, dobře doplňují čtvercové desky stolků z mramoru.

A právě těchto vrstev se nakonec architekti se svým klientem rozhodli zbavit. Stěny a klenuté stropy oškrábali na cihlu a takto obnažené je ponechali bez dalších úprav. Tento nápad pak ještě podpořili a dovedli dále použitím prostých žárovek coby svítidel zavěšených volně na měděných drátech. Vytvořili tak nejenom skvělou atmosféru, ale zároveň vzdali hold někdejším stavitelům domu a jeho celé historii.

Foto: Flavio Coddou

Nevšední výzdobou stěn jsou kovové držák s terakotovými mísami naplněnými čerstvým ovocem.

K francouzským bistrům pak kromě nabídky odkazují i stolky s kovovou kostrou a čtvercovou deskou z mramoru. Tím, co ale nakonec upoutá největší pozornost návštěvníků, budou zopakované kovové konstrukce nesoucí na zakázku vyrobené terakotové mísy a talíře naplněné čerstvým ovocem. Vše pak podtrhuje a zároveň hezky protepluje dřevěná podlaha.

Foto: Flavio Coddou

S kovovými držáky mís na stěnách jsou sjednoceny kovové kostry stolků. Hezkým detailem, který zabraňuje úmorné jednolitosti zařízení interiéru, je použití různých typů židlí. Všechny jsou ovšem dřevěné a černé.

Výsledkem je neobyčejně dobře ladící interiér, jako stvořený pro to, aby si host užil servírovaných pokrmů, ať již ve větší společnosti, anebo v páru.

Foto: Flavio Coddou

Jediným místem, kde je interiér bistra zařízen v moderním stylu a má i omítnuté stěny, je - z logických důvodů - kuchyň.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám