Hlavní obsah

Chytrý nábytek roste spolu s dětmi

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostoucí, zábavný, barevný a do detailu promyšlený nábytek, který baví děti a zároveň se líbí dospělým. To je ta správná sestava do dětského pokoje. Neomrzí, a hlavně vydrží dlouho v aktivním provozu.

Foto: WWW.TRACHEA.CZ

Kluci si nepotrpí na ozdůbky, ale chtějí mít také nápaditý pokoj. Digitální tisk Overface umí grafiku či fotografii vtisknout na povrch plošných materiálů, není omezen velikostí. Takže nadupaná motorka už není jen na plakátu, ale na nábytkových dvířkách.

Článek

Základem dětského pokoje je postel, skříň, sestava na ukládání hraček, pracovní stůl, pohodlná židle. Zásuvky, úložné boxy, pojízdné i vestavné kontejnery jsou její součástí a chytře schované, aby v prostoru nepřekážely. Není účelem mít v pokoji co nejvíce kusů, právě naopak!

Zelenou má nábytek, který lze přestavět, zjednodušit, obměnit, má originální povrch – dekor s vlastní fotkou, zajímavou grafikou. Menší děti ocení sestavy, na kterých se aktivně zabaví cvičením, šplhem, houpáním.

Foto: WWW.KETTLERPRODETI.CZ

Stůl Logo Duo II roste – výšku psacího stolu lze nastavit v rozmezí 54–83 cm. Má dělenou pracovní desku: jedna třetina je pevně přimontovaná ve vodorovné poloze a druhou lze naklápět. Můžeme dokoupit i boční desku na odkládání knížek. Cena 10 990 Kč.

Stůl je chameleon

Výška stolu i židle musí vždy odpovídat aktuální výšce dítěte. To ale roste rychle a měnit vybavení je náročné.

Řešením je kolekce, u níž lze desku nastavit od 51 do 78 cm (standardní výška pro dospělé je 75 cm), takže je jasné, že dětem takový stůl vydrží i na vysoké.

Děti při rýsování ocení i stoly, které lze naklápět. Pořádek ustojí díky děleným zásuvkám, bočním deskám, na něž lze odsunout knihy a počítač.

Foto: WWW.CAPAVRANA.CZ
Foto: WWW.CAPAVRANA.CZ

Kolekce Natura, postýlka 140 x 70 cm je přestavitelná na dětskou postel. Když dítě vyroste i z ní, lze doobjednat postel 200 x 90 cm. Z přebalovacího pultu sundáme nástavec a vznikne praktická komoda.

Stůl preferujeme raději v neutrálním odstínu, protože malá slečna vyroste a bude se za růžový odstín stydět. Když už jí chceme vyhovět, tak vybíráme sestavy s vyměnitelnými barevnými díly.

Hledejme rovněž omyvatelné pracovní desky a odolné potahy židlí. Skvělý je i kontejner na kolečkách se zásuvkami, které mohou být uzamykatelné. Pojízdný box lze využít i na příležitostné sezení, stačí dokoupit měkkou podušku.

Houpání na židli dovoleno!

Sedět na židli rovně jako pravítko a nepohnout se jde už jen ve filmech pro pamětníky. Fyzioterapeuti doporučují při sezení pohupování, naklánění, protože to podporuje hluboko usazené svaly, udržuje pozornost a nezatěžuje tolik záda.

Foto: WWW.ZDRAVOTNI-ZIDLE.CZ

Dětská zdravotní židle Basic s pohyblivým sedákem na pružině nabízí aktivní sezení. S obručí pro oporu nohou je vhodná pro děti od výšky 120 cm. Vybírat lze z 8 barev, cena od 13 390 Kč.

Strnulý posed škodí a bohužel dnešní děti tráví na židli až 8 hodin denně. Situaci vylepšíme pohybem a rostoucí a ergonomickou židlí: lze ji různě nastavit (zádová opěrka s područkami), polohovat, umí pružit, naklápět se do stran.

Foto: WWW.VIABEL.CZ

Nábytek Asoral je stavebnice, kterou lze měnit a přizpůsobovat podle věku dítěte. Pastelový základ zdobí barevné zásuvky, úložné boxy, zábrany nebo i vložené lůžko (pro kamaráda na přespání). Sestava je celodřevěná, lakovaná s neblednoucími pigmenty.

Důležitá je opora nohou (spodní obruč), chodidla nesmějí být ve vzduchu.

Promyšlené židle pro děti vyrobené z kvalitního materiálu (omyvatelný a prodyšný potah), nejsou laciné, ale vydrží až do dospělosti (obecně se uvádí do váhy 110 kg a výšky 175 cm). A to za zdraví našich dětí stojí!

Zacvičit si za deště

Děti mladšího školního věku se pohybovat chtějí a do cvičení je nemusíme nutit. Využijme proto dobré konstelace a pořiďme do pokoje lanové žebříky, ribstoly, kruhy, závěsné houpačky, šplhadla.

Foto: WWW.SUPRAFORT.CZ

Děti milují pohyb a v pokoji ocení ribstol se závěsnými kruhy. Protáhnou se po úkolech, když venku prší, zlepší svoji obratnost a posílí svaly. Cena od 11 000 Kč.

Nebojte se, nespadnou. Naopak budou obratnější, posílí si svaly, vylepší rovnováhu a zabaví za špatného počasí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Sestava je smysluplná zábava i pro dospělého, stačí se protáhnout deset minut večer a ráno a je po bolavých zádech.

Reklama

Související témata:

Související články

Dětský pokoj má lákat ke hře

Dětský pokoj by měl být přehledný, ale přesto hravý a pestrý. Některé praktické doplňky mohou mít takovou podobu, která rozvíjí dětskou fantazii. Čím vtipněji...

Výběr článků

Načítám