Hlavní obsah

Chtěli malé, ale prestižní sídlo. Mají elegantní bílý domek pod vrcholky hor

Novinky, nes

Nedaleko Mlýnského potoka, v nadmořské výšce 862 metrů, vyrostl v městečku Campo Tures, nedaleko od severní italské hranice rodinný dům, jehož majitelé upřednostňují elegantní nenápadnost před okázalou a rozměrnou honosností.

Foto: Gustav Willeit

Bílý domek jako by tvarem své střechy napodoboval okolní vrcholky hor.

Článek

Bílý domek s asymetrickou sedlovou střechou, jenž jako by se snažil do jisté míry napodobit okolní vrcholky hor, navrhli architekti z ateliéru Pedevilla Architects a stavbu pojmenovali právě podle zmiňovaného potoka.

Foto: Gustav Willeit

Vstup do domu je vyveden ve dřevě. Přesto, jako by se autor snažil jeho povrchovou úpravou navázat na strukturu okolní fasády.

Foto: Gustav Willeit

Mnoho prvků na domě je výsledkem pracizní ruční práce.

Architekti zdůrazňují, že tak jako klient trval na malém objemu stavení, netajil se zároveň touhou po prestižním sídle. Tento vzhled má pomoci navodit bílá barva fasád, na jejichž omítnutí byl použit písek i cement z místních zdrojů.

Pomocí různých aditiv pak architekti nechali vzniknout jemnému pigmentu, který z dálky není tolik patrný, ale zblízka jej oko divákovo ocení jako příjemné zpestření.

Foto: Gustav Willeit

V interiéru se střídá bílá barva omítnutých stěn, přírodní barva jilmového dřeva a kámen na podlaze.

Foto: Gustav Willeit

Stínítko lustru nad jídelním stolem v přízemí je z ručně opracovávaného bronzu.

Pozornost na první pohled však dům upoutává díky svým oknům, jimž architektova ruka záměrně vtiskla pokaždé jinou velikost a tvar.

Foto: Gustav Willeit

Materiál pracovních desek v kuchyni ladí s dlažbou.

Foto: Gustav Willeit

Architekti sjednotili rámy oken s dřevěnými prvky interiéru.

Veškeré parapety a stříška nade dveřmi jsou ponechány z pohledového betonu. Ten, stejně jako ručně vyráběné střešní tašky, pochází z lokálně získávaných materiálů. Jejich užití na domě není náhodné, architekti se tím snažili v maximální míře stavbu zasadit do alpského prostředí.

Foto: Gustav Willeit

I koupelnové okno, stejně jako všechna ostatní nabízí nádherný výhled na okolní horskou scenerii.

Interiér domu je rozdělen do tří podlaží, kde každé má svou vlastní funkci. Jejich uspořádání je mírně atypické. V přízemí je uložena kuchyně s jídelnou. Nad nimi jsou soukromé pokoje rodiny. Prostorné podkroví pak funguje jako velkoryse pojatý obývací pokoj.

Foto: Gustav Willeit

V podkroví je umístěn velký obývací pokoj.

Foto: Gustav Willeit

V interiéru kromě čistě bílé omítky, nahazované a vyhlazené jen v tenoučké vrstvě, hraje prim ručně zpracovávané jilmové dřevo, z nějž jsou nejen podlahy, ale také některé úložné prostory, obklady na stěně a rámy oken.

Ruční výroba je na první pohled patrná i z kovářských a pasířských doplňků. Nejvýraznějšími z nich jsou bronzová stínítka lustru a samostatně stojící lampy v obývacím pokoji.

Foto: Gustav Willeit

Zatímco v přízemí je dlažba, v dalších patrech jsou podlahy už dřevěné.

Dům díky svým parametrům patří do kategorie tzv. nízkoenergetických staveb. Znamená to, že jeho roční spotřeba na metr čtvereční je menší než 50 kWH.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Stavitel proměnil svůj dům v kočičí ráj

Když si kalifornský stavitel Peter Cohen koupil před 27 lety dům, získal spolu s ním dvojici koček, které pozemek obývaly. Nejprve žili všichni ve spokojené...

Výběr článků

Načítám