Hlavní obsah

Chloubou interiéru brněnské vily advokáta Bulína se stala masivní knihovna

Novinky, Text: Dagmar Černoušková a Iveta Černá, editace: tnk

Ve třicátých letech dvacátého století si advokát Hynek Bulín na svahu Žlutého kopce v Brně - Pisárkách nechal postavit velkoryse řešenou vilu od architekta Vladimíra Fischera. Jeho vila měla příjemnou krytou pergolu určenou pro odpočinek, rozsáhlou knihovnu a dokonce i vlastní kapli.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Vila s adresou: Květná 170/8, Brno-Pisárky

Článek

Advokát Hynek Bulín byl významnou osobností tehdejšího místního politického a společenského života. Jeho žena Zdenka byla sestrou dnes hodně ceněného českého kubistického malíře Emila Filly. Bulín byl aktivní i v Sokole, hrál divadlo a publikoval i jako beletrista.

Ve třicátých letech dvacátého století si Bulín nechal postavit svou vlastní vilu, která měla příjemnou krytou pergolu určenou pro odpočinek, rozsáhlou knihovnu a dokonce i vlastní kapli.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Vila na dobovém snímku dokazuje, že podobu stavby se povedlo zachovat i po rekonstrukci.

Autor vily, architekt Vladimír Fischer, byl profesorem na České vysoké škole technické v Brně. K jeho nejznámějším brněnským stavbám patří tzv. Švédský nájemní dům na Botanické ulici, Cyrilometodějská záložna na Zelném trhu a kostel sv. Augustina na Kraví hoře.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Plánek prozrazuje, že interiér vily byl hodně členitý.

Stavbu Bulínovy vily měl na starosti stavitel Stanislav Neděla. Rozpočet na její vznik byl tehdy cca 1,7 miliónu korun. Kolem domu vznikla prostorná velká zahrada s ozdobným bazénem a trávníkovými plochami s pruhy květin.

Na západní stranu stavby navazovala dřevěná krytá pergola, která ohraničovala plochu pro antickou sochu.

Balkón zkrášlil sochař Mach

Hlavní vstupní strana stavby byla zdůrazněna vysokou sloupovou halou s podjezdem a balkónem, který zdobily dekorativní plastiky od sochaře Václava H. Macha.

Ve sníženém přízemí byly byty domovníka a zahradníka s provozním zázemím. Ve zvýšeném přízemí pak nechyběly dva pětipokojové byty, v patře pak velký byt majitele, dokonce s jeho vlastní osobní domácí kaplí.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Knihovna z masivu s vyřezávanými prvky patří k interiérovým skvostům vily.

Bulínův syn stejného jména, Hynek Bulín ml., se věnoval dějinám práva a rané historii polabských a pobaltských Slovanů. Byl také schopným pianistou.

Svou vilu včetně rozsáhlého parku velkoryse věnoval Akademii věd a od roku 1968 v ní sídlí Ústav biologie obratlovců Akademie věd ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám