Hlavní obsah

Chatka na úbočí hory je zabalená do zrcadlícího pozlátka

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čokoládový bonbon z vánoční kolekce připomíná horská chatka s fasádami ze zrcadlícího vlnitého plechu, kterou navrhl švýcarský designér sportovní obuvi Thilo Alex Brunner pod názvem On Mountain Hut. Chata slouží běžcům a turistům, kteří se vydají do kraje Engadin v nejvýchodnějším cípu Švýcarska, konkrétně na horu Piz Lunghin.

Foto: On, Anne Lutzová a Thomas Stöckli

Chatka je přístupná pouze pěšky, stojí v nadmořské výšce okolo 2500 metrů.

Článek

Chatka je přístupná pouze pěšky. Lze ji objevit v nadmořské výšce okolo 2500 metrů. Příbytek je určen pro dvě osoby a je plně soběstačný s tím, že v okolní přírodě nezanechává žádný odpad.

Autor stavbu navrhl výhradně z obnovitelných materiálů. Je z převážné části sestavena z modulárních dřevěných dílů, fasáda a okenní rámy jsou pak kovové. Interiér je obložen překližkou.

Veškerý materiál bylo třeba na místo dopravit pomocí vrtulníku, protože jednotlivé části by byly na vynesení příliš těžké.

Zdrojem energie jsou solární panely umístěné na střeše, kde je rovněž speciální zařízení určené k zachycování a filtraci dešťové vody. Ta je v chatce spotřebovávána jako užitková. K vytápění slouží kamna na dřevo, které nahoru vynášejí lidé.

Foto: On, Anne Lutzová a Thomas Stöckli

Minimální zařízení má podpořit prožitek obyvatel chatky z okolní krajiny.

Foto: On, Anne Lutzová a Thomas Stöckli

Zrcadlivý povrch chatky ji ukrývá v okolí.

Jedním z hlavních prvků minimalisticky vybaveného interiéru je schodiště. Po něm lze nejenom vystoupat vzhůru na loft s postelí, ale také se z něj kochat výhledem do okolí, odpočívat na něm nebo sedět a jíst.

„Mým nejoblíbenějším místem je ale postel na minimezaninu, odkud je možné přehlédnout celé údolí,“ prozrazuje designér. Zároveň vysvětluje, proč si jako materiál fasády vybral právě vysoce reflektivní plech. Lesklý povrch pomáhá příbytek v krajině schovat, neboť zrcadlí jeho okolí, a tak s ním splývá.

Jistá spartánskost zařízení chatky, kde je jen nejpotřebnější vybavení, byla jedním z hlavních záměrů autora, neplyne tedy z nutnosti omezit vše na minimum s ohledem na rozměry příbytku (19 m²) a jeho přístupnost.

Cílem bylo poskytnout běžcům a turistům takové prostředí k přespání, které jim nabídne vše potřebné, ovšem nebude je ničím rozptylovat od vnímání krás okolní krajiny.

Sám říká, že se svými kolegy realizací chatky vzdávají hold Alpám, jež jsou součástí jejich DNA a stojí prakticky za všemi jejich profesními nápady.

Foto: On, Anne Lutzová a Thomas Stöckli

Schody hrají důležitou roli v interiéru. Slouží ke všem činnostem, jež mohou lidé v chatce podnikat.

Foto: On, Anne Lutzová a Thomas Stöckli

Z chatky je nádherný výhled. Tomu, kdo si naplánuje cestu tak, aby v ní mohl přespat, nabídne ojedinělý zážitek.

Foto: On, Anne Lutzová a Thomas Stöckli

Z postele je možné přehlédnout celé údolí.

Anketa

Lákalo by vás přespat v takové chatce, jen uprostřed hor?
Ano, to musí být nádhera!
83,4 %
Pokud bych se tam dotrmácel/a, pak asi ano.
7,9 %
Nějak zvlášť mě to neláká.
4,1 %
Ne, za tu námahu to nestojí.
4,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 945 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Architekti navrhli prefabrikovaný dům ze slámy

Sérii prefabrikovaných domů vyrobených z přírodních materiálů navrhli ruští designéři ze studia Ecohouse Module, v jejichž čele stojí architekt Ilja Ševčenko....

Kouzelná chatka se otvírá a zavírá sama

Ve vesnici Sia-chua-jüan v provincii Che-pej na severu Číny mají zajímavost, která v současných horkých dnech zaujme kdekoho - vědci z Univerzity Čching-chua...

Výběr článků

Načítám