Hlavní obsah
Dům je navržen jako modulární. Foto: BeerSingnoi

Původně měl sloužit k pronájmu, do domu jako z dětské stavebnice se nakonec nastěhují sami majitelé

Jako domek z kostek dětské stavebnice, který postavilo hodně nesoustředěné dítě, vypadá z dálky na první pohled dům, který v thajské vesnici Pak Chong navrhli architekti z místního ateliéru Ta-Cha Design. Právě hra vzdušných dřevěných bloků a prázdného prostoru činí stavbu nevšední a zajímavou. Navzdory svému objemu totiž nepůsobí těžce, ani mohutně.

Dům je navržen jako modulární. Foto: BeerSingnoi
Původně měl sloužit k pronájmu, do domu jako z dětské stavebnice se nakonec nastěhují sami majitelé

Původně to měl být dům určený k pronájmu. Postupně se ale majitelé rozhodli, že jej budou využívat sami, jako svůj druhý domov.

Při jeho velikosti 600 m² se do něj pohodlně vejde nejenom celá pětičlenná rodina majitelů, ale brzy v něm natrvalo zakotví také rodiče jednoho z manželů, kteří se chystají do důchodu.

Ústředním rysem stavby, na němž nalezli klienti i architekti okamžitě naprostou shodu, byla úcta k předkům a k okolní přírodě. Stavba má ocelovou kostru, zadní stěnu, stropy a podlahy betonové, většina stěn je ovšem dřevěných a jako stínění slouží tradiční prvky v podobě mřížoví.

Na dům bylo z 80 procent použito recyklované dřevo zpracované místními řemeslníky.

Binární systém volného a zaplněného prostoru

Jistým problémem se při probírání budoucí podoby domu ukázala představa klientů ohledně jeho velikosti. Pokud měl být tak velký, jak si rodina představovala, nemohlo být o „neviditelném začlenění stavby do okolní krajiny” ani řeči.

Dům měl původně sloužit ke krátkodobým pronájmům, rodina si jej ale tak oblíbila, že se rozhodla jej využívat jako svůj druhý domov a v budoucnu se sem přestěhují i rodiče jednoho z manželů.

Foto: BeerSingnoi

Architekti ale přišli na řešení, které je nakonec funkční a dům je sice v krajině vidět, ale nepůsobí rušivě. Objekt navrhli totiž jako modulární. Vizuálně jej lze rozložit na buňky o rozměrech 3,4 x 3,4 x 3,4 metru. Z nich je pak vytvořen plán domu. Čtverce, které jsou otevřené, označili pracovně architekti nulou, ty, které jsou naopak uzavřené a obytné, mají jedničku.

Tím vznikla síť posetá jedničkami a nulami, která vypadá jako zápis v binárním kódu. To se autorům tak zalíbilo, že odtud odvodili i název domu - Binární dřevěný dům (Binary Wood House).

Jak autoři vysvětlují, dům díky velkému množství volných prostorů nepůsobí tak mohutným a „těžkým“ dojmem, přesto je ale zřetelným zásahem do vzhledu krajiny.

„Odložíme-li pesimismus stranou, chceme věřit tomu, že je naši práci stále možné vnímat jako symbolické gesto podporující environmentálně zodpovědný přístup v oblasti průmyslového designu,“ vyznávají se architekti.

Anketa
Postavili byste si také dům z recyklovaného dřeva?
Ano, neměli bychom s tím problém.
75.3 %
Možná, ale spíš jen zčásti.
7.1 %
Nevím.
3.6 %
Spíše ne.
6.7 %
Ne, pro svůj dům chci všechno nové.
7.3 %
Celkem hlasovalo 2080 čtenářů.

Zapojte se do naší přehlídky vánoční výzdoby oken

Máte na Vánoce hezky vyzdobená okna? Rádi byste ostatní inspirovali a třeba se i trochu pochlubili? Pošlete nám fotografii své vánoční okenní výzdoby a my z nejpovedenějších příspěvků vytvoříme přehlídku, na kterou se můžete těšit během svátků v rubrice Bydlení.

Své fotografie, třeba i s krátkým popisem či příběhem, posílejte do redakce na adresu bydleni@novinky.cz.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků