Hlavní obsah

Češi navrhli do Tater chatu ve tvaru kostky ledu, vyroste ale nejspíš jinde

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Designéři z českého studia Atelier 8000 navrhli v rámci architektonické soutěže projekt chaty ve Vysokých Tatrách ve tvaru kostky ledu. V unikátní budově naplánovali restaurace, prostory k ubytování, garáž pro sněžný skútr a úschovnu lyží pro návštěvníky. Studio nevylučuje, že návrh se bude realizovat někde jinde na světě.

Foto: Jan Cyrany

Vizualizace chaty

Článek

Umístěním v terénu podle návrhu působí chata jako bludný balvan, který zůstal na místě za ustupujícím ledovcem. Konstrukce má být vyrobena z lamelového dřeva a povrch budovy pokryt sklem, kovem a fotovoltaickými panely.

Tvar i orientace chaty mají být přizpůsobeny efektivnímu využití sluneční energie v maximální možné míře. Solární jednotky byly proto orientovány jižně a na východ. [celá zpráva]

Foto: Jan Cyrany

Povrch budovy měl být pokrytý sklem.

Šikmé umístění chaty ve svahu způsobuje, že vnitřní prostory budou mít neobvyklé tvary. Ohřívání místností má být zabezpečováno cirkulací teplého vzduchu rozvodovým systémem.

Vysoce sofistikovaný systém regulace měl optimálně řídit provoz jednotlivých zařízení na základě shromážděných dat z předpovědi počasí, obsazenosti chaty, ale i prognóz o nejbližším využití chaty.

Foto: Jan Cyrany

Uvnitř měla být restaurace, ale i prostory k ubytování.

Atelier 8000 nakonec architektonickou soutěž nevyhrál, návrh ale vyvolal velký zájem ve světě. Belgická komora architektů například použila návrh chaty na svoji novoročenku. Studio nevylučuje, že návrh se bude realizovat někde jinde na světě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám