Hlavní obsah

Češi loni vytřídili téměř 20 tisíc tun starých elektrospotřebičů a zařízení

Novinky, nes

Češi v loňském roce vytřídili historicky největší množství vysloužilých elektrozařízení, konkrétně 19 818 tun. K nejčastěji likvidovaným vysloužilým spotřebičům patřily mikrovlnné trouby, rychlovarné konvice, přímotopy, meteostanice, set-top boxy a mobilní telefony.

Foto: David Ryneš, Novinky

Sběr elektrozařízení v ČR za rok 2016

Článek

I přes rozšířenost sběrných míst doma lidé i tak stále přechovávají spoustu dosloužilých elektrických zařízení. I na tyto „elektrokostlivce” tak čekají známé červené kontejnery, které nově budou umět samy poznat, kdy jsou plné, a přivolají si odvoz.

„Recyklace vysloužilých elektrozařízení prostřednictvím červených kontejnerů neustále roste. V roce 2016 je využilo o téměř 20 procent víc obyvatel Česka než v roce předchozím. Aktuálně tak aktivně třídí 81 % domácností – většinou minimálně dvakrát ročně, v návaznosti na pravidelné vyklízení starých věcí. Počítá se do toho samozřejmě i recyklace starých baterií, které zatím často stále ještě nesprávně končí v běžném odpadkovém koši,“ vysvětluje Martina Martinková, tisková mluvčí společnosti Asekol, jejíž charakteristicky červené kontejnery určené pro sběr vyřazených elektrozařízení zná podle průzkumu veřejného mínění 90 procent českých domácností.

Kam s nimi?
Typ sběrného místaPočet (rok 2016)
Červené kontejnery2821
Sběrné dvory1328
Školy zapojené v projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět3243
Obce s mobilním svozem3255
Ostatní sběrná místa5347
Celkový počet sběrných míst15 994
Zdroj: Asekol

Podle stejného průzkumu, který vznikl právě pro tuto společnost, dvě třetiny Čechů mají doma ještě nějaké „elektrokostlivce” čekající na vyhození. Nejčastěji to jsou staré mobilní telefony, fény, žehličky nebo příslušenství ke stolním počítačům, jako jsou klávesnice a myši.

Podle odhadů společnosti Češi ve skutečnosti odevzdávají k recyklaci pouze 25 procent drobné elektroniky. Zbývající kusy končí zatím stále bohužel v komunálním odpadu. V červených kontejnerech, jichž je v současnosti po republice rozmístěno 2821, končí hlavně vysloužilé telefony, elektrické kartáčky na zuby, nefunkční holicí a depilační strojky, případně staré elektronické hračky. Do těchto kontejnerů obecně patří zařízení do velikosti 40 × 50 cm. Velké spotřebiče a vysloužilé zářivky, případ LED zdroje, je vhodné dovézt do sběrného dvora, protože vyžadují speciální zacházení.

Velkým problémem zpracování vytříděného elektroodpadu je jeho neregulovaný vývoz do zemí třetího světa, například do Afriky, kde vznikají obrovské černé skládky zamořující tamní životní prostředí. I proto se vyplatí elektrozařízení třídit a odnášet například do specializovaných červených sběrných kontejnerů.

„Naše společnost veškerý takto sebraný materiál nechává zpracovat na území České republiky. Větší spotřebiče se rozebírají v chráněných dílnách, drobné spotřebiče na recyklačních linkách anebo je předáme zpracovatelům působícím na území Evropy, například v Holandsku. Tam končí především elektronická zařízení jako mobilní telefony a tablety. Díky recyklaci lze znovu využít až 90 % materiálu, který se tak nemusí znovu těžit, případně vyrábět,” sdělila na dotaz Novinek Martinková.

V loňském roce skončilo v červených kontejnerech 1745 tun elektroodpadu z výše jmenovaného celkového množství téměř 20 tisíc tun.

Co znamená sběr 19 818 t vysloužilých elektrozařízení konkrétně
Ušetřená surovinaMnožstvíPříklad, co to znamená v praxi
Ropa13 619 435 lŠest cest kolem rovníku dopravním letadlem.
nebo
El. energie263 344 MWhRoční spotřeba všech domácností Olomouce a Českých Budějovic dohromady.
nebo
Voda1 204 156 m3Roční spotřeba 7500 domácností.
nebo
Úspora produkce CO256 579 614 kgTolik vyprodukuje 46 575 aut při cestě z Prahy do Brna.
Zdroj: Asekol

Červené kontejnery společnost v současné době postupně modernizuje, tj. vyměňuje za modely osazené čidlem, které sleduje jejich naplněnost. To v případě, že je kontejner již plný, přivolá samo odvoz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám