Hlavní obsah

Centrum architektury a městského plánování řeší nevkusné dekorace a cedule v ulicích

Novinky, tnk

Částečně vylidněná centra měst v posledních měsících odhalila, jak krásné mohou jejich prostory být, když v nich ubyde nevkusných dekorací k prodeji. Pražské Centrum architektury a městského plánování (CAMP) představuje knihy o kvalitním a kultivovaném veřejném prostoru a nastiňuje tak, jak by náš svět mohl vypadat bez vizuálního smogu.

Foto: Archiv Centra architektury a městského plánování

I částečné vyprázdnění měst by mohlo přispět k diskuzi o vizuálním smogu v historických centrech.

Článek

Aktuální program Centra architektury a městského plánování (CAMP) ukazuje návštěvníkům, jak se zbavit vizuálního smogu ve městě a vytvořit kvalitní veřejný prostor a jak omezit vizuální smog v samotném centru města.

Dobrou zprávou je, že Magistrát hlavní města Prahy dokončil například „Manuál pro kultivovanou Prahu”. Jedná se o návod pro reklamní označování provozoven v centru hlavního města, který pomáhá s orientací v pravidlech, která je v památkově chráněném centru města potřeba dodržovat.

Proměna ulic, náměstí i parků je nikdy nekončícím procesem spolupráce a komunikace různorodých zájmových skupin ve městě.

Publikace „Veřejný prostor” mapuje prvních pět let existence Kanceláře veřejného prostoru na Institutu plánování a rozvoje Prahy, která se soustavně věnuje kultivaci a zacházení s pražských veřejným prostorem.

Foto: Archiv Centra architektury a městského plánování

Některá místa v historických centrech hyzdí vystavované zboží.

„Pražský veřejný prostor se za poslední roky výrazně proměňuje. Mění se městský mobiliář, způsob, jakým lidé náměstí i ulice užívají a oživují, naše nároky a potřeby. Veřejný prostor teď navíc ve světě, který přežil pandemii, nabere na ještě větším významu. Proto jsem velmi rád, že křtíme v CAMPu hned několik publikací, které se tomuto tématu věnují,” uvedl pro Novinky k tématu Adam Švejda, ředitel Sekce vnějších vztahů Institutu plánování a rozvoje.

Pokračovat bude také interaktivní mapová výstava Dvě Prahy, která sleduje dramatický vývoj Prahy za posledních 200 let. Mapová instalace je přístupná zdarma od 9 do 21 hodin každý den mimo pondělí až do 12. 7. na adrese CAMP, Vyšehradská 51, Praha 2.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Posláním CAMPu je zlepšit veřejnou diskuzi o rozvoji Prahy. Je základním zdrojem přehledných a dostupných informací o přítomnosti a budoucnosti hlavního města.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám