Hlavní obsah

Bývalý stájový dům, kde bydlela slavná spisovatelka, prošel kompletní rekonstrukcí

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starý londýnský dům ve čtvrti Stoke Newington, který kdysi býval součástí stájí, zcela proměnili a zmodernizovali architekti ze studia Bradley Van Der Straeten Architects. Majitelé tak mají úplně nový domov a přitom vstupují do stejného domu, do nějž před desetiletími vstupovala někdejší obyvatelka - slavná spisovatelka Anna Sewellová, autorka románu Černý hřebec.

Foto: Ewald Van Der Straeten

Interiér domu je z překližky, která svou světlou barvou pěkně ladí s nabílenými původními stěnami.

Článek

Architekti postupovali tak, jak tomu bývá v případě historických objektů často zvykem - ponechali obvodové cihlové zdivo a veškeré podlahy a stěny uvnitř odstranili. Do takto vytvořeného obalu pak vsadili dvě části.

Tou první je samostatně vytvořený blok, který ze strany a shora obklopuje vlastní obytná, skulpturálně vytvořená část, autory hravě nazvaná „stromový dům“.

Foto: Ewald Van Der Straeten

Vnější obálka domu zůstala v původní podobě, interiér se ovšem významně změnil.

Foto: Ewald Van Der Straeten

Obývací pokoj je zaléván spoustou světla prosklenými dveřmi a velkým obloukovým oknem nad nimi.

Foto: Ewald Van Der Straeten

Dubový box ponechali architekti vykouknout z fasády domu.

Rozdíl mezi původní, cihlovou obálkou a nově vsazeným interiérem je značný. Architekti na něj použili překližku a dubové dřevo. Interiér tak působí nečekaně teplým a útulným dojmem.

Z dubového dřeva je vytvořen již zmiňovaný box skrývající v sobě koupelnu a technické zázemí domu.

Foto: Ewald Van Der Straeten

Vstup do domu

Foto: Ewald Van Der Straeten

Do překližkového jádra jsou integrované četné úložné prostory.

Foto: Ewald Van Der Straeten

Interiéru domu vládne překližka.

Foto: Ewald Van Der Straeten

Z důvodů protipožární bezpečnosti je schodiště od obývacího pokoje odděleno dvojicí posuvných dveří, které lze přes den roztáhnout a prostor pokoje o něco zvětšit.

Masivní dubovou část navíc nechali architekti „vyhlížet“ skrz cihlovou fasádu do ulice. Překvapení ze změny stavebního materiálu není díky tomu pak pro návštěvníka po vstupu do domu tak veliké.

Dřevo se objevuje na fasádě i na úrovni poschodí, kde rámuje dveře a okno.

Foto: Ewald Van Der Straeten

Obývací pokoj má dvojnásobnou výšku stropu.

Foto: Ewald Van Der Straeten

V domě jsou dubové podlahy.

Vnitřní prostor poměrně úzkého domu se architektům podařilo rozdělit do tří podlaží. V přízemí je za koupelnou, dále od ulice, hlavní ložnice. Po schodech se vystupuje do obývacího pokoje s kuchyní, nad níž je pak uložena ještě druhá ložnice.

Obývací pokoj má dvojnásobně vysoký strop, nad ním už žádná místnost není. Obyvatelé si tak mohou užívat spousty denního světla, které do obýváku dopadá skrz prosklené dveře a velké, obloukové okno nad nimi.

Foto: Ewald Van Der Straeten
Foto: Ewald Van Der Straeten

Nad kuchyní je druhá ložnice.

Zajímavostí architektonického řešení domu je způsob, jakým autoři projektu vytvořili úložné prostory na všech myslitelných místech. Četné skříňky jsou nenápadnou součástí nově vytvořeného dřevěného skeletu domu.

Foto: Bradley Van Der Straeten Architects

Dům je složen ze tří částí: Původní cihlové skořepiny, dubového boxu, v němž je koupelna a technické zázemí a tzv. stromového domku z překližky, který obklopuje dubový box ze strany a zeshora.

Foto: Bradley Van Der Straeten Architects

Uspořádání jednotlivých podlaží domu. (Přízemí je nahoře.)

Druhou zajímavostí je pak způsob, jakým je na úrovni obývacího pokoje schodiště odděleno od hlavních obytných místností. Toto opatření si vyžádaly místní protipožární předpisy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Architekti je museli respektovat, a tak schodiště uzavřeli dvojicí silných posuvných dveří, které zůstávají během dne roztažené, v případě potřeby je lze však kdykoli snadno zavřít.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám