Hlavní obsah

Bytový architekt dokáže vyladit každý interiér do detailu

Právo, Sylva Svobodová

Možná jste právě dostavěli dům, koupili nový byt nebo už se vám nelíbí stávající zařízení interiéru a potřebujete změnu. Chodíte po bytových studiích a přemýšlíte, jakou vybrat podlahu a vhodné dveře k nim, co s výmalbou stěn, zamýšlíte se nad stylem nábytku, vhodnými textiliemi, svítidly.

Článek

Zorientovat se v nabídce na trhu není vůbec jednoduché, stojí to spoustu času a námahy. A ruku na srdce: pokud sledování bytového designu není vaše hobby, těžko se vyznáte v široké nabídce, snadno uděláte chybu.

Naopak se zkušeným bytovým architektem, který má dokonalý přehled, byste měli nejen ušetřit, ale mít interiér sladěný podle svého vkusu a životního stylu.

Výběr architekta

Vybavit interiér profesionálem mnozí považují za zbytečnost, protože mají pocit, že to zvládnou sami. Výsledkem je pak často barevná přeplácanost, ergonomické chyby, koupě nevhodných výrobků za mnoho peněz.

Celek ale vždy vnímáme podle doladěných detailů a není dobré to podceňovat. Bytový architekt je tedy na místě. Než ho oslovíme, zkusíme si předem zjistit, s jakou koncepcí, materiály a stylem nejčastěji pracuje, co preferuje. Na webových stránkách si prohlédneme jeho dosavadní referenční práci, různé 3D projekty.

Při osobním seznámení se informujeme na časové a cenové podmínky, které se velmi různí podle náročnosti zadavatele. Pracovní fáze bytového architekta probíhají obvykle takto:

  • 3–10 dní příprava a návrh dispozičního uspořádání nábytku a schválení půdorysu klientem
  • 2 až 4 týdny probíhá vytvoření 3D vizualizace s designem interiéru, vybrané jsou už všechny materiály a barvy
  • Zhruba za 3 týdny se připraví projektová dokumentace s výkresy plánů a seznamem všech použitých prvků. Po celou dobu se klient k návrhům vyjadřuje a případně je mění podle svého přání.

Na slovíčko s odborníkem

Petr Shromáždil je bytovým architektem projektu Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz). Interiérovým designem se zabývá od roku 1994. Ke svým klientům přistupuje s heslem: „Tvoříme s vámi, respektujeme vaše potřeby a přinášíme řešení“.

Jak se dá ve stručnosti popsat práce bytového architekta, co klientům nabízí, co může změnit, s čím pomoci?

Interiérový designér se stává v průběhu řešení návrhu tzv. součástí rodiny. Zohledňuje potřeby budoucích uživatelů, tvoří životní styl a atmosféru. Dává věcem tvar a funkci, ale nechci, aby to znělo příliš nadneseně. Každý zákazník má svůj specifický problém nebo přání, a to chce vyřešit.

Proč neváhat investovat do poradce přes interiér?

Pádným důvodem by mohla být celková finanční úspora, když je projekt dobře připraven. Nejen že zákazník na vizualizaci uvidí budoucí realizaci, kterou si můžeme jen představovat, ale také si ověří v reálném prostoru podle návrhu skutečné dispozice. Když má designér od klienta důvěru, kterou získá svým pojetím a přístupem, pak se dá vytvořit originální, funkční a hlavně na míru připravený návrh interiéru.

Ve skutečnosti je právě návrh a design budoucího prostoru několikanásobně časově náročnější, než samotná realizace. Každá změna nebo nové zařízení bydlení stojí určité finance, a než se zákazník rozhodne pro investici, tak poradenství s někým, kdo sleduje trendy, může klientovi nabídnout daleko širší obzor.

Jaké jsou dnes obecně oblíbené materiály, barvy?

Žádná barva není ošklivá, když se dobře zkombinuje s další barvou nebo barvami a vhodnými materiály. Důležitý je celek a celkový pocit. Nadčasové jsou přírodní barvy a odstíny. Všeobecně převládají interiéry v pozitivních teplých barvách léta nebo dynamických odstínech jara. Co se týče barev, jde o nepřeberné množství kombinací a každý má tu svoji oblíbenou. Velkou inspirací je nám příroda a její proměny v ročních obdobích, které mají své kouzlo. V materiálech jsou oblíbena praktická a trvanlivá řešení. Pro mě osobně je královnou barev bílá a u materiálu jde o originál.

Jaké informace od nás bytový architekt potřebuje, co si máme před schůzkou ujasnit?

Na schůzku je dobré mít u sebe půdorysnou dispozici domu či bytu a také aktuální fotografie. Mít svou představu a požadavky, které se budou konzultovat. Také je dobré vědět, jaké finanční prostředky chcete investovat. Nejdůležitější je však začít včas, aby na vše byl dostatečný prostor.

Kde se v interiérech objevují nejčastější chyby (ergonomie, materiály, kombinace barev)?

Většinou se na chybu přijde až při užívání. Něco překáží, není úplně podle představ, nebo ruší. Může to být způsobené komplikovanou dispozicí v daném prostoru, nevyhovující ergonomií nebo kvalitou provedení. Při zařizování v dlouhodobém horizontu nastává problém i se sladěním barev. Tady je dobré si realizace rozdělit do etap, aby další kroky navazovaly na připravený interiérový koncept a vedly k vytouženému celku.

Mají Češi nějaké specifické nešvary? Mají vkus, rozhled, nebo jsou tradiční?

Je úplně jedno, zda jde o nás, nebo někoho jiného. Každá země má svou kulturu, minulost, tradice. Spíš jde o to, jak a v čem chce člověk do budoucna žít.

Jak postupovat při zařizování interiéru? Čím začít, co doladit naposledy?

Oslovením bytového designéra.

Co možná nevíte

  • Jednotná linka v celém domě je zásadou číslo jedna. Co to znamená: v přízemí i v patře by měla být stejná podlaha, dveře, barevné odstíny maximálně 2–3, tvary hranaté nemíchat s oblými.
  • Při volbě dýhy nebo masivu je dobré vybírat světlejší tón. Působením světla a času dýha postupně mění svůj odstín a je sytější, zralejší.
  • Tmavé odstíny dřeva pro moderní styl (zebrano, ořech, wenge) nekombinujeme s medově červeným odstínem dřeva (dub, hruška, třešeň).

Jak sladit barvu podlahy a dveří?

Jsou možné dva modely: pro malé prostory volíme raději sytější podlahu a světlejší dveře, čímž se opticky potlačí hmota stěny. Ve větších místnostech lze vybrat sytější dveře a světlejší podlahu.

Výše odměny pro architekta (vypracování návrhu interiéru a pomoc při jeho realizaci)

Obecně platí, že výše honorářů se odvíjí od investičních nákladů procentuálním podílem. Vždy záleží na charakteru interiéru, ale počítat můžeme s podílem od 6 do 13 % z celkového nákladu na realizaci interiéru. Tato konečná částka se člení na jednotlivé fáze, mezi něž se honorář dělí rovněž procentuálním podílem.

Například: příprava zakázky (4 %), výtvarná studie interiéru (25 %), definitivní souborné výtvarné, barevné a dispoziční řešení interiéru (20 %), vypracování dokumentace pro provedení interiéru (26 %), spolupráce při realizaci interiéru (20 %), atd.

Rady & tipy

Kompletní seznam autorizovaných architektů (ČKA) je k dispozici na www.cka.cc, seznam autorizovaných inženýrů (ČKAIT) pro obor pozemní stavby lze najít na www.ckait.cz. Designéry (návrháře designu výrobků, tedy i nábytku a dalšího zařízení bytu) najdeme např. na www.czechdesign.cz.

Při hledání odborníka na internetu se můžeme setkat s řadou termínů pro osobu, která by nám mohla navrhnout interiér. Najdeme názvy: bytový architekt, interiérový designér, bytový návrhář, bytový stylista apod. Termín architekt však smí používat jen ten, kdo má architektonické vzdělání, tedy absolvent vysoké školy architektonického směru. Naopak bytový stylista, designér či návrhář může mít v podstatě jakékoli vzdělání či praxi. Může jít o absolventy vysokých škol zaměřených na umění a design, vyšší odborné školy. Interiéry navrhují také absolventi různých kurzů interiérové tvorby (www.designskola.cz).

Jak vybrat správného odborníka:

složitost zadání ze strany klienta je přímo úměrná nárokům na kvalifikaci odborníka. Rozhodující je, zda požadujeme stavební či nestavební úpravy. Jestliže investor uvažuje o kompletním návrhu řešení interiéru bytu či domu, které je spojeno se zásahem do dispozic či konstrukcí (vybourání zdí, nové rozvody elektřiny, vody), jde o stavební zásah. V tomto případě smí návrh zpracovat pouze autorizovaná osoba (člen České komory architektů obor architektura nebo České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě – obor pozemní stavby).

Jedině autorizovaný architekt či inženýr může podat nutnou žádost o stavební povolení. Úpravy interiéru může provádět autorizovaná osoba nebo i jiný autor. Pokud ale dojde k zásahu do stávajících konstrukcí či dispozic, je nutné informovat původního autora objektu o plánovaných změnách (s ohledem na autorská práva).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám