Hlavní obsah
Jídelní zóna vznikla na pomezí kuchyně a obývacího pokoje. Foto: Archiv čtenáře (10x)

Rodina čtenáře Jiřího z Prahy se rozhodla pro důkladnou rekonstrukci. Protože všichni toužili po skutečné změně, aniž by se ale museli stěhovat z bytu, v němž Jiří strávil 42 let života, přizvali si na pomoc architekta. Výsledkem je nově vyhlížející byt v původních prostorách.

Jídelní zóna vznikla na pomezí kuchyně a obývacího pokoje. Foto: Archiv čtenáře (10x)
Byt, ve kterém žil 42 let, změnil majitel k nepoznání

„S panem architektem Igorem Davidem jsme si velmi rozuměli. Nápady, jak co udělat, padaly z obou stran. Přitom jsme se ale drželi nastaveného rozpočtu, čemuž hodně pomohla skutečnost, že jsem si všechny elektropráce dělal sám. Vytvořili jsme nakonec byt, kde se cítím opravdu jako v novém,“ napsal nám na úvod Jiří.

Ač je to stále ten samý byt, po rekonstrukci se v něm majitel cítí jako v novém.

Foto: Archiv čtenáře (10x)

Čtenář se do bytu přistěhoval s rodiči, když mu bylo jedenáct let, od té doby v něm žije a založil zde i rodinu. Nyní v něm bydlí společně se svou ženou, dospělou dcerou a psem.

Bylo zřejmé, že za tu dobu bylo třeba byt již důkladně rekonstruovat a zároveň se i změnily nároky rodiny na jeho podobu. Na ploše 69 m2 bylo třeba provést několik úprav.

Kuchyň při rekonstrukci ztratila jeden metr své délky, při jejím běžném provozu to však vůbec není patrné.

Foto: Archiv čtenáře

Kuchyň s obývákem je teď více propojena.

Foto: Archiv čtenáře

„Změnili jsme dispozici předsíně, vybourali vestavěné skříně a obložili stěnu. Nyní, když od nás odchází osm lidí, nikdo se netísní, protože se do místnosti, jíž teď říkáme hala, všichni vejdou,“ pochvaluje si čtenář.

Foto: Archiv čtenáře

Hezkým detailem je výběr čtyř barev pro čtveřici židlí u stolu.

Foto: Archiv čtenáře

Také původně oddělenou kuchyň a obývací pokoj nechal Jiří propojit do dnes běžnějšího společného prostoru. Na pomezí kuchyňské a obývací části vznikla malá jídelní zóna. Jednotlivé funkční prostory jsou od sebe odděleny například stylem osvětlení. Každý prostor lze nasvítit několika různými způsoby, tak aby rodina mohla vytvořit na každém z míst požadovanou atmosféru.

Lodžie je zasklená pro větší tepelný u zvukový komfort v interiéru bytu.

Foto: Archiv čtenáře

„Zvětšením koupelny jsme nepřišli o prostor pro WC, ale ubrali jsme 1 m ze staré kuchyně. V nové to není vůbec patrné. Nejdůležitější je ovšem, že se koupelna objemově zvětšila, takže máme velkou vanu, velkou sprchu, odhlučněné potrubí i šachtu,“ vypočítává Jiří. V koupelně a na toaletě přibylo podlahové topení.

V obýváku jsou nové, skleněné dveře, který jeho vzhled odlehčují.

Foto: Archiv čtenáře

Rodina pana Jiřího při rekonstrukci nezapomněla ani na instalaci bezpečnostních prvků. Za myčkou a v šachtě jsou umístěny snímače úniku vody, v šatně a opět v šachtě jsou pak také kouřové snímače. Provoz topení je řízen automaticky, pomocí bezdrátového termostatu. Každý pokoj je řízen samostatně.

Na zdech v předsíni, jejíž podoba se měnila nejvýrazněji, přibyly obklady.

Foto: Archiv čtenáře

Stěnu s dveřmi zakrývají v ložnici vestavěné skříně.

Foto: Archiv čtenáře

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Související články

Výběr článků