Hlavní obsah

Brněnský Bauerův zámeček zdobí balkón se sloupy inspirovanými antikou

Novinky, text: Dagmar Černoušková, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba Bauerova zámečku v Brně vznikla v klasicistním stylu a nechybí jí tak pravidelnost, symetrie a je inspirována antikou. Chloubou stavby je prostorný balkón, který nesou sloupy ve stylu antického Říma.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Stavba s adresou: Výstaviště 1, čp. 405, Brno 1 - Pisárky

Článek

Obdélná stavba elegantního zámečku je umístěna v jihozápadní části areálu Výstaviště a její hlavní strana je kolmá k linii někdejšího stromořadí, které lemovalo příjezdovou cestu z ulice Hlinky.

Jednokřídlá jednopatrová budova má zvýšenou svou střední část. Je kryta klasickou sedlovou střechou a u vstupu je zvýrazněna sloupovým výstupkem s balkónem. V interiéru jsou zaklenuté prostory v přízemí.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Terasa dodává stavbě reprezentativní vzhled.

V zámečku žil s rodinou Viktor rytíř von Bauer, významný cukrovarník a kulturní osoba. V architektonických záležitostech se obracel na slavného architekta Adolfa Loose.

Ten byl autorem interiéru jídelny v zámečku, upravené kolem roku 1925. Z interiéru se zachovalo mramorové obložení s kredencí, štukový figurální motiv pod stropem a zapuštěné prosklené vitríny se zrcadly.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Chloubou interiéru je štukový figurální vlys pod stropem.

Na dvou dobových fotografiích je k vidění ještě neúplné zařízení jídelny - chybí podlaha a jsou v ní jen dvě čalouněné pohovky, malý stolek se skříňkou a osvětlení. Nad pohovkou proti vstupu je umístěn monumentální romantický obraz. Nic z tohoto zařízení ani z nábytku, který měly dodat UP závody, se nedochovalo.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Budova je velmi rozsáhlá.

Loosovo autorství dekorativního, ale moderně řešeného interiéru ložnice v patře zámečku není jasné. Loos ho ale mohl navrhnout na přání paní domu.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Vlys u stropu ozdobil i společenskou místnost.

Přístavek s terasou, kam vede francouzské okno z ložnice, připomíná řešení Bauerovy vily v Hrušovanech u Brna. Interiér jídelny je dnes prakticky jedinou dochovanou realizací Adolfa Loose v rodném městě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám