Hlavní obsah

Bratři Šlapetové navrhli pro advokáta Hesse vilu se zdvojeným obytným prostorem

Novinky, Text: Vladimír Šlapeta, editace: tnk

Vila opavského advokáta Radima Hesse, kterou navrhli bratři Čestmír a Lubomír Šlapetové, byla první ze série tří vil postavených ostravskou architektonickou dvojicí pro zástupce svobodných povolání v Opavě. Interiér stavby se podařilo dobře vyřešit díky zasouvací stěně.

Foto: Markéta Kubačáková

Vila s adresou: Englišova 45, Opava

Článek

Vily byly postaveny v letech 1934-1936. Podmínkou bylo, aby stavba neměla víc jak 80 m² obytné plochy, a tím odpovídala tehdy platné vyhlášce o osvobození z daně z nemovitosti na 25 let.

Půdorys vycházel z již dříve vyzkoušeného typu rodinného domu se zdvojeným obytným prostorem, tzv. „double-living“, ve kterém jídelní část s hudebním koutem a halovou obytnou část s jednoramenným schodištěm od ložnicového prostoru oddělovala zasunovací skleněná stěna.

Foto: Markéta Kubačáková

Obytný prostor byl zařízen předně funkčně. Nechyběla prostorná knihovna až do stropu.

Zdvojený obytný prostor je osvětlený ve směru východ – západ, jižní strana je doplněna jen kulatým oknem, které dává domu zvláštní atmosféru.

Dvě hlavní ložnice obrácené k jihu do zahrady mají naopak dlouhá horizontální okna po celé délce strany vily. K jižní straně stavby byla připojena jako výstupek prosklená zimní zahrada.

Foto: Markéta Kubačáková

hloubou interiéru se stalo posezení v zimní zahradě.

Manželka advokáta Ellen Hessová, která pocházela z Bulharska, zemřela těsně před světovou válkou. Po zabrání Sudet a vystěhování do Ostravy se opavský advokát do vily vrátil až po osvobození již se změněným jménem jako Radim Květ.

V druhé polovině 60. let vilu prodal a odstěhoval se do Brna. Jeho vnuk Radko se pak stal známým brněnským architektem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám