Hlavní obsah

Bibliobox - nový pomocník pro knihovny

Novinky, rai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Zajímavé zařízení mají k dispozici čtenáři krajské knihovny v Karlových Varech. Jde o samoobslužný automat na vracení knih tzv. bibliobox. Dostal jméno Herbie. Vypadá celkem nenápadně - vlastně tak trochu jako velká poštovní schránka.

Článek

Česká republika se tak stala první zemí ve východní Evropě, která má zařízení tohoto druhu k dispozici. Čtenáři mohou díky těmto automatům vracet vypůjčené knížky pouhým vhozením do otvoru, aniž by museli navštívit samotnou knihovnu.

"Záměrem instalace těchto biblioboxů bylo především usnadnit čtenářům vracení knih a vyhnout se tak případným upomínkám v případě, že díky časové tísni nestihnou vrátit knížku během otvírací doby knihovny," dodává Jitka Banzetová, zástupkyně ředitelky krajské knihovny.

Oba automaty Herbie v Karlových Varech jsou umístěny na zastřešených místech, a tak jsou knížky při vkládání v dešti či sněhu chráněné před poškozením, nebo znehodnocením.

Bibliobox neboli samoobslužný automat na vracení knih slouží čtenářům v Karlových Varech. Foto 3M

Biblioboxy jsou odolné proti vlhkosti a vhozené knihy dostatečně chrání před poškozením. Maximální nosnost vozíku uvnitř Herbie je 150 kg, což odpovídá stovkám knih. Knihovna zatím provádí pravidelný výběr vrácených knih dvakrát týdně, ale podle zájmu čtenářů je v případě nutnosti připravená vyzvedávat vložené knihy častěji.

Knihy vybrané z biblioboxu odečte knihovna čtenáři ze čtenářského konta. V případě, že by byla kniha do automatu vhozena již po uplynutí výpůjční lhůty, je nutné, aby čtenář v knihovně zaplatil odpovídající upomínací poplatek.

Reklama

Související témata:

Související články

Ráj polykačů písmen

Také nevydržíte déle než den bez své pravidelné porce písmenek? Máte abstinenční příznaky, když nemáte co číst? Pak se lze důvodně domnívat, že vaše domácí...

Výběr článků

Načítám