Hlavní obsah
Střecha s vaflovým vzorem upoutá na první pohled. Foto: Jose Ignacio Correa & Jean-Claude Constant L (11x)

Daleko přesahující střecha s vaflovým vzorem je výrazným rysem rodinného domu, který v ekvádorském Quitu postavili svému klientovi architekti z ateliéru odD+. Stavba s přiznaným betonem na každém kroku je podle autorů jistou formou terapeutického experimentu pro klienta v důchodovém věku, který strávil posledních třicet let života ve venkovském domě a rozhodl se pro razantní změnu svého domova.

Střecha s vaflovým vzorem upoutá na první pohled. Foto: Jose Ignacio Correa & Jean-Claude Constant L (11x)
Betonová střecha domu připomíná svým tvarem vafli

Ačkoli se českému divákovi může zdát zvolený styl poněkud robustní či masivní, architekti se snažili nalézt především ideální řešení pro specifickou potřebu svého klienta.

To, že toužil opustit venkovské prostředí, zdaleka neznamenalo, že bude spokojen s jakýmkoli blokem betonu.

Betonové stěny mají pokaždé jiný vzhled.

Foto: Jose Ignacio Correa & Jean-Claude Constant L

Vaflový vzor střechy slouží k jejímu odlehčení.

Foto: Jose Ignacio Correa & Jean-Claude Constant L

Při bližším pohledu si návštěvník proto brzy všimne rozličných detailů a zajímavých řešení, která autoři projektu dokázali v domě vymyslet. Jsou to například úložné prostory řešené formou nik v betonové stěně v obývacím pokoji, které suplují tradiční skříňky.

Také parkovací prostor pro dva vozy je kryt přesahující betonovou střechou.

Foto: Jose Ignacio Correa & Jean-Claude Constant L

Dvorek s kamínkovou podlahou je uložen v centrální části domu a je jeho skutečným srdcem.

Foto: Jose Ignacio Correa & Jean-Claude Constant L

Také vlastní betonové povrchy nejsou zdaleka stejné. Zatímco některé jsou vyhlazené, na jiných záměrně zůstal obtisknut materiál bednění.

Ve zmiňovaných nikách si lze dokonce všimnout otvorů vzniklých po bublinách v betonu, jež byly opět záměrně ponechány beze změn.

Obývací pokoj oddělují od centrálního dvorku velké otočné dveře.

Foto: Jose Ignacio Correa & Jean-Claude Constant L

Zajímavé je ale především důsledné pokračování vaflového vzhledu stropu i v interiéru, přesněji ve společenských místnostech. Tak, jako bývá v mnoha domech propojujícím prvkem venkovního a vnitřního prostředí materiál podlahy, zde tuto funkci zastává právě neobvykle řešený strop.

Dřevěné prvky vznikly recyklací dřeva z původního domu.

Foto: Jose Ignacio Correa & Jean-Claude Constant L

Vaflový vzor přitom není samoúčelný. Významným způsobem odlehčuje stropní konstrukci, která už tak spočívá na ocelových sloupech s průměrem 30 x 30 cm zakončených ještě pláty 50 x 50 cm.

Toto opatření je o to důležitější, že dům stojí v tektonicky ne zcela klidné oblasti.

Betonová zeď s nikami slouží zároveň jako výrazný předěl mezi soukromou a společenskou zónou domácnosti.

Foto: Jose Ignacio Correa & Jean-Claude Constant L

Kromě betonu architekti v domě využili i přírodní kámen, který pochází z místní lokality a návštěvník jej zaregistruje na podlaze dvorku.

V neposlední řadě pak na mnoha místech masivnost stavby odlehčují dřevěné prvky. Na ně autoři využili dřevo z původního majitelova domu.

Detail poliček v betonové zdi

Foto: Jose Ignacio Correa & Jean-Claude Constant L

Vlastní půdorys domu s plochou 413 m2 je řešen tak, aby starší obyvatelé domu měli všechno po ruce a zároveň zůstala jasně oddělena společenská část od soukromé zóny.

Ve středu přízemní stavby je dvorek, který ji prosvětluje a odlehčuje. Zároveň sem vede příchozí chodba, odkud se vstupuje do domu.

Tzv. rodinný pokoj bude sloužit jako druhý obývací pokoj pro klidnější aktivity.

Foto: Jose Ignacio Correa & Jean-Claude Constant L

Ložnice majitelů společně se dvěma dalšími soukromými pokoji tvoří řadu místností spojených delší chodbou na jihovýchodní straně stavby. Tamtéž architekti umístili také studovnu a tzv. rodinný pokoj, který slouží jako svého druhu klidnější obývací pokoj.

Chodba propojující soukromé pokoje.

Foto: Jose Ignacio Correa & Jean-Claude Constant L

Na severovýchod je orientován obývací pokoj s jídelnou, na něž přirozeně v exteriéru navazuje terasa s posezením a venkovním krbem.

Kuchyň je od obýváku a jídelny oddělena a její okna směřují na severozápad. Vedle ní je pak série místností sloužících jako technické zázemí domu plus dvojice toalet. Jihozápadní stranu zabírá parkovací plocha pro dva vozy a dílna.

Dispozice domu: 1 - studovna, 2 - hlavní ložnice, 3 - rodinný pokoj, 4 - ložnice, 5 - centrální dvorek, 6 - dílna, 7 - obývací pokoj, 8 - jídelna, 9 - spíž, 10 - kuchyň, 11 - technické zázemí, 12 - parkovací místa, 13 - terasa.

Foto: odD+

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků