Hlavní obsah

Barvou roku z nejslavnějšího vzorníku Pantone je světle fialová, známá z her generace Z

Světoví designéři a fandové interiérového designu každoročně očekávají vyhlášení barev roku ze slavného vzorníku Pantone, který je největším systémem barev. Letošní nejvíc trendy barvou bude světle fialová, barva šeříku s názvem Very Peri a číslem 17-3938. Dá se očekávat, že ji uvidíme v mnoha trendy interiérech.

Foto: Annie Sloan, Pantone

Barvou roku 2022 je světle fialová s pastelovým nádechem.

Článek

Vzorníky Pantone jsou používány pro textil, grafiku, design i průmysl. Jde o celosvětově uznávaný barevný standard. Vzorníky byly zavedeny v roce 1963 a v průběhu let se rozvíjely v neuvěřitelně pestrou škálu barevných odstínů.

Každoročně jsou voleny barvy roku, které posléze udávají aktuální trend. Ten se okamžitě projevuje jak v módě, tak v oblasti interiérového designu.

Každá barva ve vzorníku má své číslo a je možné ji díky tomu vhodně kombinovat se sousedními tóny, pokud chceme v interiéru využívat jemných barevných přechodů a stínování.

Foto: Stitched, Sonya Winner Rug Studio

Vyplatí se vybírat barvy, které spolu dobře korespondují.

Barva roku 2022 byla ve vzorníku u příležitosti vyhlášení nově vytvořena. Kombinace fialovo-červených podtónů a modré barvy představuje proměnu fyzického a digitálního světa. Je symbolem toho, že digitální svět zaujal nové a zásadní místo v našich životech.

Foto: Annie Sloan, Olenka Design

Fialové tóny můžete kombinovat s bledě i tmavě modrými odstíny a starorůžovou barvou.

„Barva vyjadřuje radostný postoj a dynamickou přítomnost, která podporuje odvážnou kreativitu,” říká výkonná ředitelka Institutu barev Pantone Leatrice Eisemanová.

Barva, známá z her generace Z (lidé narození od 90. let 20. století do roku 2012), je používána v digitálním světě a podle odborníků pomáhá rozšiřovat hranice reality a otevírá dveře do dynamického virtuálního světa, kde můžeme zkoumat a vytvářet nové barevné možnosti.

Foto: Desenio, Lime Lace

Barva šeříku bude do trendy interiérů roku 2022 nepochybně patřit.

„Vytvoření nové barvy poprvé v historii našeho vzdělávacího barevného programu Pantone Color of the Year odráží probíhající globální inovace a transformaci. Vzhledem k tomu, že společnost stále uznává barvy jako formu komunikace a způsob, jak vyjádřit a ovlivnit myšlenky a emoce, tak komplexnost tohoto nového červeno-fialovo-modrého odstínu zdůrazňuje rozsáhlé možnosti, které před námi leží,” sdělila Lee Eisemanová, specialistka na barvy.

Foto: Nedgis, Covet House

Samet je trendy už několikátou sezonu. V interiéru tak rozhodně neuděláte chybu s kombinací sametu s barvou roku.

Barva roku každoročně ovlivňuje vývoj produktů a nákupní rozhodnutí v mnoha odvětvích, včetně módy, bytového zařízení a průmyslového designu, stejně jako obalů produktů a grafického designu.

Anketa

Líbí se vám nová barva roku?
Ano, ta je moje oblíbená!
45 %
Ujde...
15,4 %
Nijak zvlášť mě neoslovila.
22 %
Ne, ta se mi tedy nelíbí.
17,6 %
Celkem hlasovalo 3102 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám