Hlavní obsah

Atypický dřevěný dům nedaleko Křivoklátu ctí přírodní materiály a šetří energii

U zrodu atypického montovaného dřevěného domu kousek od Prahy, v dosahu Chráněné krajinné oblasti Křivoklát, stály výhodná poloha, zdravé prostředí, vztah k přírodním materiálům a snaha o energeticky úsporné řešení.

Foto: Karel Pobříslo, www.mujdum.cz

Architektonická kompozice domu se skládá z elementárních tvarů.

Článek

Majitel energeticky úsporného domu pochází z jižní Kalifornie a několik let žil ve Švédsku, takže mu představa dřevěného montovaného domu nebyla cizí. „Nejde jen o výhodnou cenu a rychlost výstavby, dřevěný dům má také úsporný provoz a velmi příjemné vnitřní klima," vysvětluje hostitel svoji volbu.

Foto: Karel Pobříslo, www.mujdum.cz

Pohled jižní. Třetí štít domu zvýrazňuje kruhové okénko, inspirované pobytem majitelů domu ve Skandinávii. Prosklená nárožní plocha s posuvnými dveřmi umožňuje vstupovat z obývacího pokoje na terasu a do zahrady.

„Nedůvěra zdejších stavebníků ke dřevostavbám pochází podle mého názoru především z nedostatku zkušeností, ve světě jde o osvědčenou a běžnou záležitost. Já jsem byl naopak ve srovnání s praxí ve Spojených státech příjemně překvapen kvalitou materiálů a precizním provedením stavebních prací."

Foto: Karel Pobříslo, www.mujdum.cz

Z hladké fasády vystupuje na severovýchodním nároží těleso technického zázemí a garáže, obložené tropickým dřevem, naopak vstup je zapuštěn tak, aby vzniklo kryté závětří.

Mladí manželé se na základě doporučení obrátili na společnost HK-Dřestav, chtěli ale vybudovat domov podle vlastních představ a sami se pustili do jeho návrhu. Základ tvořil velký centrální společný prostor otevřený přes obě podlaží. „Když jsme dali dohromady všechna naše přání, vznikla dispozice příliš velká na úklid i využívání. Museli jsme najít kompromis mezi velikostí a našimi představami. Vybetonovaná základová deska se nám zdála malá, dům je ale velmi vzdušný a prostorný," uvádí.

Foto: Karel Pobříslo, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) vstupní hala 2) šatna 3) obývací pokoj 4) kuchyňský kout 5) pokoj pro hosta 6) koupelna + WC 7) technická místnost 8) garáž.

Do výsledné podoby se také promítly požadavky odborníků z Chráněné krajinné oblasti Křivoklát na tvar a sklon střechy.

Z obývacího pokoje vede schodiště na galerii, z níž se vstupuje do ložnic. Hlavním kritériem při návrhu dispozice podkroví byla účelnost. „Stačí nám nevelká ložnice, nesmí ale chybět vlastní šatna a komfortní koupelna. Děti mají větší pokoje, prostor podkroví se tak lépe využije než při dělení na více malých místností," upřesňují.

Foto: Karel Pobříslo, www.mujdum.cz

Kuchyňská linka byla vyrobena na míru z lakovaných MDF desek v povrchové úpravě s vysokým leskem, pracovní deska je z kompozitního materiálu technistone, obložení z hladkého nerezového plechu.

Tato zakázka byla prubířským kamenem jak pro dodavatele, tak pro klienta. „Realizace představ klienta někdy zasáhla i do konstrukčního systému," říká inženýr Janouš z firmy HK-Dřestav, který se podílel na návrhu dispozice domu. „Například v přízemí si majitelé přáli posunout sloup tak, aby v obývacím pokoji zůstala co největší volná plocha. Bylo tedy třeba vymyslet alternativní statickou úpravu."

Foto: Karel Pobříslo, www.mujdum.cz

Velkoformátovou keramickou dlažbu a dubovou podlahu prohřívá podlahové vytápění. Integrované bodové stropní osvětlení příjemně rovnoměrně osvětluje celý prostor domu, ve stropních podhledech je zabudováno potrubí teplovzdušného rekuperačního vytápění.

"Dřevostavba má na jejich přání vysoké podkroví s maximálním povoleným sklonem střechy. Uvnitř získali více místa a zvenku lepší proporce. Parametry obvodového pláště bylo po tepelnětechnickém zhodnocení stavby nutné přizpůsobit klasifikaci energeticky úsporných domů s důrazem na řešení tepelných mostů. Při stavbě velmi záleželo na schopnosti vyjít si navzájem vstříc. Na výsledku je vidět, že došlo k dobré souhře."

Foto: Karel Pobříslo, www.mujdum.cz

Půdorys podkroví: 1) galerie 2) ložnice 3) WC 4) šatna 5) koupelna 6, 7) dětský pokoj.

Přestože konstrukční systém sám o sobě je energeticky úsporný, majitelé dřevostavby se rozhodli jít ještě dál a zvolili alternativní zdroj energie - tepelné čerpadlo. Vzhledem k místním podmínkám se jako nejvýhodnější ukázal systém vzduch/voda, který nevyžaduje nákladný vrt ani velký pozemek pro zemní kolektory. Teplovzdušné vytápění s rekuperací pak snižuje energetické ztráty na naprosté minimum.

Foto: Karel Pobříslo, www.mujdum.cz

V koupelně rodičů vyniká keramický obklad s květinovým dekorem s metalizujícím efektem.

Foto: Karel Pobříslo, www.mujdum.cz

„Zkušenosti s průběhem topné sezóny máme teprve před sebou. Alternativní vytápění se ve světě stává standardem, u nás zůstává zatím spíše otázkou cti. Levnější energie nás ale rozhodně nečeká a investice do čerpadla s předpokládanou návratností 10 let se i při stávajících ekonomických podmínkách vyplatí," říká majitel energeticky úsporného domu.

Technické specifikace

Zastavěná plocha 173 m²

Užitná plocha 281,5 m²

Konstrukce montovaná z celostěnových sendvičových panelů. Základem panelu je rám ze smrkového masivu vyplněný minerální izolací a z obou stran uzavřený OSB deskou (popř. deskou Fermacell), stěna je zvenku dále zateplena polystyrenem a omítnuta minerální omítkou, zevnitř obložena sádrokartonem. Vnitřní příčky tvoří rámová dřevěná konstrukce, oboustranně opláštěná OSB deskou a sádrokartonem. Protože je sádrokarton plošně vyložen konstrukční OSB deskou, lze na stěny věšet i poměrně těžké předměty.

Střecha: impregnovaný smrkový krov s latěním a pojistnou fólií včetně betonové krytiny z vnější strany, izolací 230 mm, parotěsnou fólií, roštem a další, příčně loženou izolací 60 mm a SDK záklopem ze strany vnitřní.

Výplně otvorů dřevěná eurookna s izolačními dvojskly, střešní okna Velux, dveře vnitřní dýhované.

Vytápění zdroj energie tepelné čerpadlo Stiebeltron, systém vzduch - voda, teplovzdušné podlahové vytápění s rekuperací vzduchu, příprava na solární kolektory.

Dům má parametry energeticky úsporného domu, pohybuje se na hranici 50 kWh/m²/rok.

Odhadovaná cena stavby 6 - 8 000 000 Kč

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám