Hlavní obsah
Interiér stavby je plně uzpůsoben pro tvůrčí činnost. Foto: Archiv Studia Eric Smith, Durston Saylor

Ateliér pro spisovatele perfektně zapadl do lesa, který má poskytnout klid na tvorbu

Americký architekt Eric J. Smith navrhl ateliér, ve kterém jeho majitel může psát a číst poezii a uniknout z klasického moderního života, meditovat mezi vysokými duby, pozorovat divokou zvěř, prožívat změny větru a počasí a přemýšlet o filozofických a uměleckých myšlenkách.

Interiér stavby je plně uzpůsoben pro tvůrčí činnost. Foto: Archiv Studia Eric Smith, Durston Saylor
Ateliér pro spisovatele perfektně zapadl do lesa, který má poskytnout klid na tvorbu

Budova je navržena newyorským architektonickým studiem architekta Erica J. Smithe, který se specializuje na návrhy rezidenčních staveb. Podle webu Dezeen je určena pro jednoho obyvatele, uživatele ateliéru. Tím je bývalý bankéř John Barr, který je také básníkem a někdejším prezidentem Nadace poezie v Chicagu.

Dům je perfektně skrytý v lese.

Foto: Archiv Studia Eric Smith, Durston Saylor

Tato malá, neobvyklá stavba je v zásadě důmyslnou knihovnou pro 1700 svazků knih o poezii. Nachází se ve státě Connecticut u města Greenwich, na vrcholu kopce a je umístěna směrem do rokle.

Ateliér se nachází na ploše 60 m² a majiteli poskytuje absolutní pohodlí v omezeném prostoru, kde může trávit dlouhé dny.

Díky výraznému prosklení může spisovatel pracovat a mít dojem, že je přímo v přírodě.

Foto: Archiv Studia Eric Smith, Durston Saylor

Symetrické regály navržené na míru dokonale slouží pro uschování knih o poezii. Tekoucí voda a elektřina umožňují využívat malého kuchyňského koutu s malou lednicí, kávovarem a dřezem.

Ve velkém výklenku pod schody vedoucími na střechu se skrývá jedno lůžko, kde může majitel meditovat a hledět přímo do vrcholků stromů.

Pracovně vládnou přírodní materiály. Hlavně dřevo a kámen.

Foto: Archiv Studia Eric Smith, Durston Saylor

U východní zdi je umístěn splachovací záchod a umyvadlo. Prosklený čelní prostor nabízí možnost sedět u jednoduchého stolu a mít úchvatný výhled přímo do lesa. Studio je zvnějšku obloženo modrým kamenem, který připomíná historickou suchou kamennou zeď.

Chodba vedoucí do pracovny slouží zároveň i jako knihovna.

Foto: Archiv Studia Eric Smith, Durston Saylor

Uvnitř jsou podlahy a stropy z dubových prken, jejich příjemná a teplo navozující struktura kontrastuje se stěnami z drsného kamene. Pozemek, na kterém stavba vznikla, byl skalnatým, strmým kopcem, hustě posetým stromy a balvany.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

Architekt vynaložil značné úsilí, aby zachoval stávající stromy a opatrně odstranil několik velkých balvanů. Cílem bylo co nejméně narušit původní les, což se povedlo.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků