Hlavní obsah

Ateliér pro spisovatele perfektně zapadl do lesa, který má poskytnout klid na tvorbu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký architekt Eric J. Smith navrhl ateliér, ve kterém jeho majitel může psát a číst poezii a uniknout z klasického moderního života, meditovat mezi vysokými duby, pozorovat divokou zvěř, prožívat změny větru a počasí a přemýšlet o filozofických a uměleckých myšlenkách.

Foto: Archiv Studia Eric Smith, Durston Saylor

Interiér stavby je plně uzpůsoben pro tvůrčí činnost.

Článek

Budova je navržena newyorským architektonickým studiem architekta Erica J. Smithe, který se specializuje na návrhy rezidenčních staveb. Podle webu Dezeen je určena pro jednoho obyvatele, uživatele ateliéru. Tím je bývalý bankéř John Barr, který je také básníkem a někdejším prezidentem Nadace poezie v Chicagu.

Foto: Archiv Studia Eric Smith, Durston Saylor

Dům je perfektně skrytý v lese.

Tato malá, neobvyklá stavba je v zásadě důmyslnou knihovnou pro 1700 svazků knih o poezii. Nachází se ve státě Connecticut u města Greenwich, na vrcholu kopce a je umístěna směrem do rokle.

Ateliér se nachází na ploše 60 m² a majiteli poskytuje absolutní pohodlí v omezeném prostoru, kde může trávit dlouhé dny.

Foto: Archiv Studia Eric Smith, Durston Saylor

Díky výraznému prosklení může spisovatel pracovat a mít dojem, že je přímo v přírodě.

Symetrické regály navržené na míru dokonale slouží pro uschování knih o poezii. Tekoucí voda a elektřina umožňují využívat malého kuchyňského koutu s malou lednicí, kávovarem a dřezem.

Ve velkém výklenku pod schody vedoucími na střechu se skrývá jedno lůžko, kde může majitel meditovat a hledět přímo do vrcholků stromů.

Foto: Archiv Studia Eric Smith, Durston Saylor

Pracovně vládnou přírodní materiály. Hlavně dřevo a kámen.

U východní zdi je umístěn splachovací záchod a umyvadlo. Prosklený čelní prostor nabízí možnost sedět u jednoduchého stolu a mít úchvatný výhled přímo do lesa. Studio je zvnějšku obloženo modrým kamenem, který připomíná historickou suchou kamennou zeď.

Foto: Archiv Studia Eric Smith, Durston Saylor

Chodba vedoucí do pracovny slouží zároveň i jako knihovna.

Uvnitř jsou podlahy a stropy z dubových prken, jejich příjemná a teplo navozující struktura kontrastuje se stěnami z drsného kamene. Pozemek, na kterém stavba vznikla, byl skalnatým, strmým kopcem, hustě posetým stromy a balvany.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Architekt vynaložil značné úsilí, aby zachoval stávající stromy a opatrně odstranil několik velkých balvanů. Cílem bylo co nejméně narušit původní les, což se povedlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám