Hlavní obsah

Architektura Golf klubu Čertovo břemeno připomíná pavilón v zoo

Novinky, tnk

Nevšední budova golfového klubu u Tábora připomínající pavilón pro zvířata získala další nominaci na prestižní cenu. Jde o ocenění Evropské unie za současnou architekturu Mies van der Rohe Award 2013. Architektonického Oskara by si tak mohl odnést Stanislav Fiala, který se už ve svém portfoliu může pochlubit Stavbou roku, kterou Golf klub získal.

Foto: archiv Stanislava Fialy

Architekt Stanislav Fiala a Golf klub Čertovo břemeno

Článek

Golfový klub Čertovo břemeno se nachází v Jistebnici nedaleko města Tábor a je obklopen lesy, loukami a rybníky. Samotný název Čertovo břemeno je odvozen od nedalekého skalního útvaru, k němuž se váže stará pověst. Roztroušené zbytky kamenného břemene dávají hřišti charakteristický ráz.

Foto: archiv Stanislava Fialy

Bodova svým tvarem připomíná spíš pavilon.

Autorem stavby je padesátiletý architekt Stanislav Fiala ze společnosti Fiala+Němec. V Česku už byla stavba plně doceněna. Ocenění Stavba roku získal Golf klub Čertovo břemeno loni. Titul byl udělen za vytvoření nevšední stavby pro aktivní odpočinek se zřetelem k citlivému začlenění do krajinného rámce.

Foto: archiv Stanislava Fialy

Interiéru plně vládnou přírodní materiály.

Golf klub Čertovo břemeno v jižních Čechách ale budí obdiv i dalších odborníků. O jeho nominaci na prestižní cenu Mies van der Rohe Award rozhodl uznávaný česko- japonský architekt Osamu Okamura.

Foto: archiv Stanislava Fialy

Stavba v přírodní scenérii nijak neruší.

„Jsem rád, že se nám podařilo s Petrem Němcem naplnit vizi moderního domu, nerušícího klid a rovnováhu okolní přírody. Velmi si vážíme, že náš společný projekt je za českou architekturu nominován,“ říká Stanislav Fiala. V soutěži mu ale konkurují i další české stavby. [celá zpráva]

Architekt dal betonu přírodní vzhled

Architekt nechal vyniknout půvabu tradičních přírodních materiálů, díky čemuž stavba perfektně zapadá do krajiny a neruší její ráz. Využil spojení dřeva a kamene s moderními technologiemi. Do betonu obtiskl kmeny stromů a dal tak přírodní vzhled i tomuto materiálu. Stavba ostatně získala i ocenění Vynikající betonová stavba roku.

Foto: archiv Stanislava Fialy

Design zaujme i sladěnou strukturou použitých materiálů.

­­­­­­­­­­­­­­­­­Součástí klubovny je také restaurace s možností posezení na prostorné venkovní zastřešené terase o rozloze 356 m², která je situována tak, aby nabídla výhled na okolní přírodu, včetně místního Dražského rybníka.

Foto: archiv Stanislava Fialy

Architekt si dal záležet i na malých detailech stavby.

„Nalézt harmonii mezi tradičními a moderními prvky architektury je stejné umění, jako nalézt společné vnímání mezi architektem a investorem,“ sdělil Petr Němec, prezident golfového klubu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám