Hlavní obsah
Původní komín je obložen režnými cihlami. Foto: Archiv architektky (9x)

Architektka proměnila chátrající půdu ve dva pěkné mezonetové byty

Starou půdu, která měla těsně před rekonstrukcí, proměnila architektka ve dva mezonetové byty. Původně plánovaný velký jednoúrovňový byt dispozičně rozdělila na dva a střechu využila doslova až po hřeben.

Původní komín je obložen režnými cihlami. Foto: Archiv architektky (9x)
Architektka proměnila chátrající půdu ve dva pěkné mezonetové byty

„Když jsme na půdu vylezli a malým okénkem vyhlédli ven, bylo nám jasné, že tady se mohou dít velké věci. Od prvopočátečních skic a nápadů nebylo pochyb o tom, že nároží domu bude jednoznačným středobodem jednoho z bytů,“ sdělila Novinkám autorka projektu, architektka Magdaléna Röhrichová.

Horní část bytu je se spodkem vizuálně propojena.

Foto: Archiv architektky

Velikou výhodou byla skutečnost, že půdu kupovala ve chvíli, kdy na ni bylo vydané platné stavební povolení. Tím si ušetřila spoustu čekání.

A bylo to dobře, střecha činžovního domu v Písku totiž byla už v tak bídném stavu, že na otálení opravdu nebyl čas. Změnu stavebního povolení tedy architektka řešila za běhu stavby a díky tomu vše na sebe plynule navazovalo.

Architektka využila na mnoha místech přírodních materiálů.

Foto: Archiv architektky

Dispozice obou bytů jsou obdobné, ovšem každý z nich je originálně uspořádaný. Spodní podlaží tvoří hlavní obytný prostor složený z obývacího pokoje, kuchyně a haly.

Vizuálně je propojen s horním patrem, jež lze využít rozličným způsobem: jako pokoj pro hosty, patro na spaní nebo pracovnu.

Na obývací pokoj navazuje kuchyň.

Foto: Archiv architektky

Ve spodní části bytu je rovněž uloženo zázemí, tj. koupelna, toaleta, komora a hlavní ložnice.

Zatímco u většího bytu je zmiňované zvýšené nároží, kde vznikl nárožní prosklený vikýř s nádherným výhledem na Písek, ve druhém, menším bytě je plánovaná nástřešní terasa orientovaná směrem do klidného vnitrobloku.

Z oken mezonetového bydlení je nádherný výhled na město Písek.

Foto: Archiv architektky

„Byty se sice nacházejí v pátém nadzemním podlaží, ale velkou výhodou je výtah, který je zpřístupněn přes spojovací krček napojený na sousední nově vzniklý bytový dům – novostavbu. Při stavbě se s tím již počítalo a obě stavební firmy spolu při výstavbě spolupracovaly,“ poznamenává architektka.

V ložnici, stejně jako v koupelně, je kombinována tyrkysová s hnědou barvou.

Foto: Archiv architektky

Pro zařízení bytů architektka použila přírodní materiály, které nechala vzájemně se doplňovat. Pohledové prvky krovu a vestavěné mezonetové patro uložené na kleštinách jsou z masivního smrkového dřeva. Podlahy jsou dubové.

Na původním komínu vynikají stylové režné cihly a v hale i v kuchyni je na podlaze keramická dlažba. Matně bílá dvířka kuchyňské linky doplňuje pracovní deska z masivního dubu.

Deska, na níž jsou uložena umyvadla, je z masivního dubu.

Foto: Archiv architektky

Architektka barevně sladila ložnici s koupelnou, kde použila modrou tyrkysovou dlažbu v kombinaci se zlatavou hnědou barvou.

I v těchto místnostech nechybí prvky z masivního dubu. Zatímco v koupelně je z něj deska pod umyvadly, v ložnici je z téhož materiálu vyroben nábytek.

Dispozice spodního patra bytu

Foto: Archiv architektky

Průběh prací

Foto: Archiv architektky

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků