Hlavní obsah

Architektka navrhla resort ve stylu okolní přírody. Chatky připomínají vraky lodí

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektka Nina Maritzová navrhla pro turistický resort v africké Namibii příbytky připomínající vraky lodí. Nápad je to velmi trefný, neboť bydlení netradičního vzhledu je umístěno na území národního parku s názvem Pobřeží koster mezi řekami Hoarusib a Hoanib.

Foto: Profimedia.cz

Vzhled domků v resortu je navržen tak, aby imitoval vraky lodí a kostry zvířat vyvržených na pláž, jež se ne nadarmo jmenuje Pobřeží koster.

Článek

Pobřeží koster patří k nejnehostinnějším místům na Zemi, přesto se najde dostatek cestovatelů a turistů, kteří je snad právě proto touží navštívit. Ti mají možnost ubytovat se v dřevěných příbytcích roztroušených mezi písčitými dunami na pobřeží, které jinak „zdobí” stovky zčernalých koster velryb a lachtanů.

Kromě nich se pobřeží stalo osudným i nespočtu lodí, jejichž vraky posloužily architektce jako inspirace pro vzhled příbytků.

Foto: Profimedia.cz

Všechny budovy jsou vyrobené z prefabrikovaných panelů, aby dopad na prostředí pláže byl co nejmenší.

Z neobvykle tvarovaných domků, které připomínají pozůstatky lodí převrácených na bok, trčí zbytky „žeber trupu”, lodní charakter napovídají i malá kruhová okénka nad vchodem.

Aby byl dojem z ležící lodi autentičtější, některá z oken jsou úmyslně umístěna šikmo. Na zadní straně každé kabiny je připojena část, která vypadá jako příď lodi.

Roztomilým detailem jsou pak textilní římské rolety stínící okna jednotlivých příbytků, které nápadně připomínají více či méně stažené plachty.

Foto: Profimedia.cz

Každá z chatek má k sobě připojenou část, která připomíná příď lodi.

Foto: Profimedia.cz

Charakter této namibijské pláže je velice výjimečný, proto architektka zvolila i výjimečný koncept pro návrh resortu.

Samotné příbytky jsou čisté dřevostavby vztyčené nad okolní nerovný terén na „nožky”. Všechny byly vybudovány na místě z prefabrikovaných panelů.

Jak poznamenává internetový server Designboom, tento způsob stavby byl totiž nejohleduplnější k prostředí národního parku.

Foto: Profimedia.cz

Interiéry chatek připomínají lodní kajuty.

Foto: Profimedia.cz

Srdcem resortu je společenská budova, kde se lidé setkávají a také společně jedí.

Osm dvojchatek doplňuje dvojice rodinných domků. Všechny objekty vykazují vtipný rozpor mezi poněkud katastrofickým vzhledem a luxusním zařízením interiéru.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Resort má jednu hlavní budovu, kde se hosté společně stravují. Ta se sice od ostatních budov tvarem i velikostí poněkud liší, stylem však zcela zapadá. Nejvíce ze všeho připomíná dvojici velkých kabin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám