Hlavní obsah
Nový vstup do školního komplexu žáky doslova vábí. Foto: John Gollings

Architekti proměnili nudnou budovu školy a školky v inspirativní přehlídku barev

Původní uspořádání Nanyangské základní školy a sousedící mateřské školy v Singapuru nebylo praktické a příliš nevycházelo vstříc přirozenému rytmu života obou zařízení. Architekti z australského ateliéru studio505 ve spolupráci s místními kolegy z LT&T Architects nejproblematičtější části obou kampusů proto přetvořili a rozšířili. Nejviditelnější změnou je ovšem barevné pojetí obou škol.

Nový vstup do školního komplexu žáky doslova vábí. Foto: John Gollings
Architekti proměnili nudnou budovu školy a školky v inspirativní přehlídku barev

Už při cestě po ulici lemující školní budovy je vidět, že se za zelenou hradbou stromů ukrývá velice pestrobarevný komplex budov. Tam, kde dříve byly jen šedavé a bílé zdi, které svým vzhledem spíše návštěvníka odrazovaly, než aby ho lákaly, nyní vstup do školy děti k sobě prostě sám přivábí.

Školní budovy v západní části kampusu už v původní podobě mezi sebou svíraly volné prostranství, které se od východu k západu svažuje. Jeho potenciál ovšem zůstával bez využití. Samotný vstup do škol byl umístěn ve velké budově, s níž sousedilo několik dalších. Ty město chtělo zdemolovat a nahradit je moderním objektem.

Architekti proto všechny nevyhovující staré stavby nahradili novou budovou, přičemž jejím přirozeným centrem je středem procházející svažující se nádvoří překlenované několika chodbami.

Právě vnitřní nádvoří nyní nově nabízí spoustu prostoru, který mohou žáci využívat během přestávek mezi vyučováním, ale zároveň mohou některé jeho části využívat učitelé s třídami během výuky. Jak říkají architekti, „žádný prostor nezůstává nevyužit”.

S výstavbou nových traktů budov souvisí i změna orientace jednotlivých učeben, které nyní všechny mají vstup a hlavní propojení s vnitřním nádvořím. Do okolí směřují pouze okna přivádějící dovnitř světlo. Veškerý ruch se ale soustřeďuje směrem dovnitř školy.

Nově vybudovaná část školy představuje 17 785 m² užitné plochy, které základní a mateřská škola mohou nově a efektivněji využívat. Dohromady je v celém objektu možné najít 30 tříd pro základní školu, které doplňuje devět tříd školy mateřské.

Kromě toho je v areálu dalších 20 speciálních učeben, tělocvična, krytá sportovní hala a terasa pro volné aktivity s basketbalovým hřištěm a kryté parkoviště.

Anketa
Mají být podle vás školní budovy spíše nenápadné, nebo naopak výrazné?
Pestré, samozřejmě. Jsou určené dětem.
60.1 %
Pestřejší, ale s mírou.
27 %
Nevím, je mi to jedno.
1 %
Spíše nenápadnější.
1.5 %
Nevidím důvod, proč by se měly nějak vymykat z okolní zástavby.
10.4 %
Celkem hlasovalo 604 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků