Hlavní obsah

Architekt Vetterlein navrhl kanceláře připomínající bunkry

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Victor Vetterlein vytvořil návrh soběstačné pomocné administrativní jednotky nazvané "Moss" (Micro Office Systems Space). Představuje si, že by je firmy měly začít kupovat po několika kusech pro své zaměstnance, kteří pracují z domova.

Foto: archiv architekta Vetterleina

Stavba má mít i solární panely na střeše.

Článek

Jednotky Moss nabízejí podnikům alternativu k tradičnímu modelu kancelářského typu. Osmiboká montovaná kancelář obsahuje nejnovější komunikační technologie a poskytuje připojení do hlavní kanceláře při využití alternativních zdrojů energie.

Jednotka má také poskytnout profesionální prostředí pro malá obchodní jednání.

Foto: archiv architekta Vetterlaina

Architekt by rád dodal interiéru na útulnosti díky krbu.

Milióny lidí podle Vetterleina dojíždí za prací každý den a musí pracovat na počítačích bez kontaktu s obchodními partnery. Stále přetížené vozovky kvůli denně dojíždějícím zaměstnancům a poznatek, že spokojenější zaměstnanec je i produktivnější, podle Vetterleina naznačují, že musíme začít hledat alternativní strategie v oblasti kancelářské práce.

Foto: archiv architekta Vetterlaina

Nevšední stavba připomíná bunkr.

Hlavní myšlenkou celého nápadu je, že společnost pronajme nebo koupí určitý počet jednotek Moss a transportuje tyto jednotky do domu zaměstnanců na dvorek nebo dokonce na střechu jejich domů.

Foto: archiv architekta Vetterlaina

Z jedné strany je stavba zcela bez oken a je tak možné ji umístit touto stranou třeba do rušné ulice.

Stavba má tvar bunkrové architektury. Interiér Mossu má naopak působit měkkým a teplým dojmem, a to i díky využití březové překližky. Nechybí střešní okno, které přináší více světla a solární panely, které jsou namontovány nad střechou s držáky tak, aby mohly střechu zastínit a také umožnit cirkulaci vzduchu.

Nakloněný vnější povrch jednotky pomáhá zbavit ji vody a sněhu. Stavba je prefabrikovaná a přenosná a může tak být umístěna na libovolném místě. Pouze se přepraví na nákladním automobilu na určené místo.

Foto: archiv architekta Vetterlaina

Plán stavby prozrazuje interiérové uspořádání.

Standardní délka jednotky Moss je cca čtyři metry. Základní design nezahrnuje WC nebo tekoucí vodu, čímž mají společnosti ušetřit na nákladech (architekt počítá s tím, že kanceláře budou umístěny v těsné blízkosti domovů zaměstnanců). Nicméně je do nich možné umístit přenosný záchod i kuchyňský kout s dřezem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám