Hlavní obsah

Architekt si rozšířil dům, získal tak prostornou ložnici

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekt John Liu, který stojí v čele studia Inbetween Architecture a bydlí na předměstí australského Melbourne, se rozhodl rozšířit svůj dům. Přístavba zahrnovala nový soukromý vstup do objektu a ložnici. Její interiér je hezky provázán se zahradou.

Foto: Nick Stephenson

Přístavba (vpravo) je od původního domu vzhledově odlišena.

Článek

Přístavba vytvořená na nevyužívané části pozemku má obdélníkový půdorys a je vůči původní stavbě natočena, svírá s ní tupý úhel. Architektova rodina tak má hezký výhled do zadní části zahrady.

Foto: Nick Stephenson

Do domu se nově vstupuje přes zastřešenou terasu.

Foto: Nick Stephenson

Okno jednoho z dětských pokojů směřuje do nově vytvořené chodby.

Hlavním účelem přístavby byla potřeba upravit dům v závislosti na měnícím se životním stylu rodiny. Se dvěma malými dětmi vyvstala potřeba jedné místnosti navíc. V přistavěné části domu proto architekt navrhl hlavní ložnici, doplněnou koupelnou a šatnou.

Foto: Nick Stephenson

Dům zadní část zahrady objímá, jako v náručí.

Foto: Nick Stephenson

Na jídelnu navazuje velký balkón.

Tím, že je ložnice rodičů mírně oddálena od společných prostor domácnosti i pokojů dětí, získali její obyvatelé příjemné soukromí.

Foto: Nick Stephenson

Zadní část domu směřující do zahrady tvoří s přístavbou jeden celek.

V přistavěné části je vytvořen i nový vstup do domu. Je jedním z prvků, které nenápadně naznačují asijské kořeny architekta. Do objektu se přichází přes zastřešenou dřevěnou terasu. Ta je ze tří stran chráněna, střecha nad ní je prosklená. Vznikl tak přestupní prostor, který má za úkol návštěvníka zklidnit a připravit na samotný příchod do domácnosti.

Foto: Nick Stephenson

V původním domě je kromě dětských pokojů také obývák, jídelna a kuchyň.

Přímo naproti vstupu jsou na druhé straně domu velké prosklené posuvné dveře, jimiž lze projít dozadu do zahrady. Nově vytvořená ložnice je pak od vstupu napravo, zatímco původní dům, kde je trojice pokojů, obývací pokoj, jídelna a kuchyň, je nalevo. Na kuchyň navazuje velký balkón.

Foto: Nick Stephenson

Obývací pokoj a jídelna nesjou spojeny do jedné místnosti, jejich propojení je ale dostatečně zřetelné.

Foto: Nick Stephenson

Kuchyň s jídelnou jsou provázané ještě více.

Dům, který stojí ve čtvrti Doncaster, byl postaven v 70. letech minulého století. Bylo tedy zřejmé, že jej mladá rodina bude potřebovat dříve nebo později upravit. Naštěstí dům stál na dostatečně velkém pozemku, který umožňoval doplnění přístavby. Ta se vzhledově i výškově velmi přizpůsobila původní stavbě. Přesto trvalo architektovi plných 12 měsíců, než se mu podařilo přesvědčit místní stavební úřad a také okolní sousedy, aby mohl dostat povolení k jejímu vybudování.

Foto: Inbetween Architecture

Půdorys přízemí: šedé linky - existující zdi, černé - nově přistavěné zdi, 1 - příjezdová cesta, 2 - vstupní terasa, 3 - vnější vstup, 4 - vnitřní vstup, 5 - ložnice rodičů, 6 - pokoj, 7 - obývák, 8 - jídelna, 9 - kuchyň, 10 - existující balkón.

Foto: Inbetween Architecture

Půdorys sníženého přízemí: šedé linky - existující zdi, černé - nově přistavěné zdi, 1 - existující parkoviště, 2 - vstup, 3 - sklad, 4 - prádelna, 5 - volný prostor pod domem, 6 - herna, 7 - kancelář.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám