Hlavní obsah

Architekt Richard Goldreich navrhl v Jihlavě dvě stejné vily

Novinky, Text: Jana Laubová, editace: tnk

Vily Bedřicha Klinenbergera a Rudolfa Poppera v Jihlavě od architekta Richarda Goldreicha vznikly v roce 1929. Architekt domy navrhl v puristickém stylu - dal tak najevo, že se mu líbí stylově čisté a tvarově nekomplikované stavby. To prozrazovaly i jednoduché detaily jako trubkové zábradlí terasy, kulatá okénka nebo stínidla lamp uvnitř domů.

Foto: Jiří Podrazil

Vily s adresou: Jihlava, Fibichova 20, 22 - čp. 903, čp. 902

Článek

Na Panenském předměstí poblíž Znojemského mostu si v roce 1928 firemní společníci Bedřich Klinenberger a Rudolf Popper koupili dva sousedící velké pozemky. Na nich si nechali postavit dvě totožné rodinné vily podle projektu pražského architekta a stavitele Richarda Goldreicha. Ten jim dělal i stavební dozor.

Foto: Jiří Podrazil

Praktickou součástí stavby je krytý vstup do vily.

Jednotně orientované domy mají jednoduchý tvar a na něj navazující půlválcový výstupek otočený do zahrady. Původní střecha staveb byla rovná.

Ke vstupu do zvýšeného přízemí vedlo jednoramenné nekryté schodiště s odstupňovaným parapetem. Hladké fasády člení okna a dekorativní pásy okolo nich.

Foto: Jiří Podrazil

Architekt hodně pracoval s podobou a umístěním prosklených ploch.

Architektonicky se podoba domů přibližuje tehdejším návrhům architektů takzvané Puristické čtyřky (E. Linhart, K. Honzík, V. Obrtel, J. Fragner), kteří ve své tvorbě z raných dvacátých let prosazovali podobně jednoduché tvary staveb obohacené složitějšími terasami, balkóny nebo výstupky.

Foto: Jiří Podrazil

V patře nechyběl menší pokojík pro služku jak bývalo kdysi zvykem.

Nejviditelnějšími změnami u obou domů prošlo horní patro. Jeho dostavba zrušila celou terasu, rovnou střechu nahradila valba a venkovní schodiště zakryl přístavek.

Firmě Klinenberger a spol. se počátkem třicátých let přestalo dařit, a proto musely být domy prodány v dražbě. Členové obou rodin zemřeli za války v koncentračních táborech.

Po únoru 1948 stát majetek obou budov vyvlastnil. Jedna vila na Fibichově ulici 20 byla v šedesátých letech proměněna na mateřskou školu, druhý dům byl i nadále využíván pro rodinné bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám