Hlavní obsah

Architekt Antonín Raymond konečně sklízí uznání i v rodné vlasti

Novinky, tnk

Kladenský rodák Antonín Raymond patří mezi nejzajímavější české architekty 20. století. V Čechách jsou konečně reprezentativně představeny jeho světové stavby, kterými se proslavil v Japonsku. Jeho tvorbu představuje pražská výstava Raymond 7x v Galerii Jaroslava Fragnera.

Foto: Kazuyoshi Miyamoto, archiv Raymond Architectural Design Office (koláž)

Architekt Antonín Raymond a interiér kostela sv. Anselma

Článek

Antonín Raymond, architekt navrhující stavby v Asii, Evropě i Americe, je paradoxně víc známý v zahraničí. Patřil mezi uznávané tvůrce v USA a je považovaný za zakladatele moderní architektury v Japonsku. Zasadil se o rozvoj betonových staveb v této zemi.

Architekt je po smrti už bezmála čtyřicet let a teprve letos je mu poprvé věnována větší pozornost i u nás. Stylově je těžké ho zařadit, některé jeho stavby mají brutalistní rysy, motivy geometrické secese, jiné jsou zase ovlivněny valašskou lidovou architekturou, stavbami v okolí Kladna nebo tradiční japonskou architekturou.

Foto: Novinky

Proplétaná židle a svícen s rostlinným motivem vznikly letos podle původní fotodokumentace.

Raymond se narodil v roce 1888. Svou kariéru začal v ateliéru Casse Gilberta během stavby prvního mrakodrapu v New Yorku, poté byl asistentem Franka Lloyda Wrighta v Tokiu při stavbě proslulého Imperial hotelu, který odolal zničujícímu zemětřesení v roce 1923 a zajistil tak architektům věhlas.

Foto: Jan Vytopil, archiv GJF

Kostel Rozhněvaného Krista na Filipínách.

Studium u slavných architektů Raymonda hodně ovlivnilo. Naučil se klást důraz hlavně na funkčnost objektů a na jejich pohodlné využívání vlastníky a návštěvníky, které v procesu tvorby kladl na první místo.

Raymondův ateliér v Japonsku stále funguje

Vlastní ateliér založil Raymond v roce 1921. Kancelář stále projektuje, vede ji Raymondův žák Shigefumi R. Tsuchiya. Spolupracoval také s dalšími Čechy, kteří se vydali do Japonska. V padesátých letech Raymond založil společnou kancelář s dalším Čechoslovákem, Ladislavem Lelandem Radem.

Na výstavě jsou k vidění Raymondovy velkolepé stavby. Seznámit se můžete třeba s Univerzitou Hoši, Tokijskou ženskou křesťanskou univerzitou, kostelem sv. Pavla v Karuizawě aj.

Raymond byl velmi pracovitým architektem, tvořil téměř sedmdesát let a podepsal se na celé plejádě staveb.

Foto: Andrea Pujmanová, archiv GJF

Na výstavě nechybí modely Raymondových staveb a v pozadí jejich snímky. Autorem architektonického řešení výstavy je architekt David Vávra.

Architektovou celoživotní oporou byla jeho žena, výtvarnice Noémi, která se kromě tvorby pro vlastní ateliér podílela také na Raymondově díle.

Pražská výstava v Galerii Jaroslava Fragnera na adrese Betlémské náměstí 5a na Praze 1 představuje architektovu tvorbu na vybraných stavbách v Japonsku a Filipínách prostřednictvím modelů, fotografií, plánů i skic aj. Otevřeno je od úterý do neděle v době od 11 do 19 hodin.

Pět pravidel, která architekt Antonín Raymond vštěpoval svým žákům

  • Architekturu bude používat člověk, proto musí být základem její lidské měřítko
  • Pokud je parcela šikmá, respektujte ji, nic přirozeného se nesmí ničit
  • Dbejte na jednoduchou formu i design a nepřipojujte nic zbytečného
  • Neplýtvejte penězi
  • Buďte upřímní k sobě, tak ke stavebníkovi

Výstava potrvá do 6. prosince, pak poputuje do Brna, a poté se stane základem stálé instalace v Raymondově rodném Kladně. Jedná se i o její repríze v Tokiu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám