Hlavní obsah

Nároky na venkovní schody nejsou malé, nevyplácí se je podceňovat

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co očekáváme od venkovních schodů? Aby zvládly zatížení, které na ně klade celoroční venkovní provoz, nevadilo jim počasí, byly mechanicky odolné, vydržely co nejdéle. A hlavně nabídly komfortní a bezpečnou chůzi pro všechny členy rodiny.

Foto: JAP Future (2x)

Dřevěné schodišťové nášlapy musí být z exotického dřeva, zde je použito bangkirai. V pravidelném cyklu ho natíráme speciálními oleji, které podpoří jeho odolnost.

Článek

Při volbě venkovních schodů je podstatné se zamyslet, jakou mají funkci, k čemu budou sloužit. Zohledníme také klimatické podmínky. V horách, kde je dostatek sněhu, a tudíž námraza běžná, volíme schodiště s celokovovými nášlapy roštového typu.

Vždy myslíme na protiskluznou úpravu, zdrsnění nášlapných ploch, v případě dřevin jsou např. vhodné vyfrézované drážky.

Schodovky z keramických dlaždic

Přirozený přechod z interiéru do venkovních prostor nabízejí venkovní dlaždice. Lze je navzájem opticky sladit, a dokonce použít jako schodovky. Mají tloušťku 2 nebo 3 cm, hodí se i jako nášlapné chodníky.

Jejich zesílená varianta a vlastní hmotnost je předurčují položit přímo do terénu, na plastové terče bez použití lepidel a spárovacích hmot.

Foto: Rako

Venkovní dlaždice nabízí přírodní vzhled, jsou stoprocentně mrazuvzdorné, skvěle se udržují v čistotě.

Dlaždice jsou cenově výhodné, mají protiskluzný povrch R11/B pro vyšší stupeň bezpečí, vysokou chemickou odolnost. Jde o 100% mrazuvzdorný materiál odolný ke změnám teplot.

Ve srovnání s betonovými prvky mají nesrovnatelně lepší čistitelnost, jsou vhodné i pro vysokotlaké postřiky.

Foto: Rako

Schodovky vhodné do exteriéru, kolekce Quarzit. V protiskluzném, reliéfním povrchu.

Určitě oceníme i design keramických dlaždic, které díky digitálnímu tisku nabízejí povrch k nerozeznání od přírodních materiálů. Oblíbená je třeba atraktivní kresba kamene, vzhled břidlice, design dřeva.

Kamenný koberec na schody

Hodí se na terasu, cesty, k bazénu, ale i jako schodišťové stupně. Materiál má příjemný jednotný vzhled, zelené zahradě sluší a zvládá s přehledem extrémní podmínky.

Foto: Topstone

Kamenný koberec má přírodní vzhled, tvoří ho směs kamínků a pryskyřice.

Kamenný koberec tvoří směs kamínků a pryskyřice, která je přirozeně odolná a umožňuje flexibilní pokládku včetně možnosti aplikace na vertikální plochy.

V případě použití speciálních pojiv lze navíc dosáhnout ještě větší odolnosti vůči UV záření, eliminovat vznik prasklin a docílit dlouhé životnosti.

Foto: Topstone

Schody z kamenného koberce nekloužou, jsou mechanicky odolné, nevadí jim voda ani UV záření.

Velkou předností kamenných koberců je jejich přírodní vzhled, který sluší každé zahradě. Kamenný koberec na venkovních schodech je obzvláště praktický, když máte malé děti. Povrch neklouže, je vodopropustný.

Odolný materiál

Exteriérové schodiště musí odolat korozi, proto je z nerezu nebo ocelové s povrchovou úpravou žárovým zinkováním, případně kataforézou, což je ekologický způsob ochrany ocelových dílců schodišť.

Foto: Jap future

Exteriérové bočnicové schodiště s kovovými nášlapy, s protiskluznou úpravou. Drobnou korozi včas opravíme obroušením a přelakováním povrchu.

Ne každému se ale líbí industriální vzhled, proto volí dřevěné nášlapy. Ty musejí být výlučně z exotických dřevin, jako je bangkirai či merbau. Dovážejí se z Indonésie a je pro ně typická tvrdost, odolnost vůči rozmarům počasí, ale i plísním a houbám.

Může se vám hodit na Seznamu:

Pozor na chyby

Venkovní schodiště musí odolat větru, dešti, slunci, změnám teplot. Proto nikdy ven nedáme schodiště určené do interiéru! Rozdíly mezi nimi jsou velké, i když na první pohled nemusejí být vidět: rozhodují použité materiály, technologie výroby, typ zábradlí (venkovní mají svařované zábradlí, nikoliv smontované).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám