Hlavní obsah

Zdobný interiér starého sídla milovníky hradů a zámků doslova ohromí

Novinky, Jana Nesvadbová

Za nejkrásnější sídlo v anglickém hrabství Dorset je považovaný Athelhampton House nedaleko města Puddletown. Není to jen pro dokonale pěstěný trávník nebo pečlivě zastřihované stromy do jehlanovitých tvarů v zahradách. Je to především kvůli jeho skvěle zachovalému a neobyčejně zdobnému interiéru. Milovníci návštěv hradů a zámků by si v tomto sídle připadali jako v ráji. Dům se před časem ocitl na realitním trhu a hned vzbudil vlnu oprávněného obdivu.

Foto: Profimedia.cz

Nádherně vyřezávaný a intarzovaný nábytek, vycpané trofeje a samozřejmě bohatě štukované stropy, kdo by se divil slavnému spisovateli Thomasi Hardymu, že se do sídla během svého života několikrát vracel.

Článek

Sídlo postavené v roce 1485 nabídli majitelé, jimiž je rodina Cookeových, k prodeji za 7,5 milionu liber, tedy přibližně 222 milionů korun.

Stavení, jež je ukázkou tudorovské architektury, je zapsáno na Seznam budov zvláštního architektonického nebo historického významu 1. stupně. K vlastnímu sídlu patří i pozemky o velikosti téměř 12 hektarů.

Foto: Profimedia.cz

Dům je klasickou ukázkou tudorovské gotiky. Přesto i dnes působí jeho interiér neobyčejně příjemně až útulně.

Foto: Profimedia.cz

K sídlu patří i několik hektarů pozemků a doprovodné budovy.

Britové si domu velice cení nejenom pro jeho vlastní kvality, ale mimo jiné i proto, že je s ním úzce spjato jméno britského romanopisce Thomase Hardyho, jenž děj své knihy Daleko od hlučícího davu zasadil právě do prostředí sídla Athelhampton House.

Navíc zde jako malý vyrůstal, neboť jeho otec kameník na něm pracoval.

Foto: Profimedia.cz

Na pozemku stojí mj. i jízdárna s dobře zachovalou doškovou střechou.

Foto: Profimedia.cz

Dřevěné stropy, dřevěné obklady na zdech, vitrážová okna s erby připomínajícími důležité rodové svazky prvních majitelů sídla... Milovníci hradů a zámků by byli u vytržení.

Stavba v průběhu věků prodělávala jisté proměny, nejvýraznější bylo přidání západního křídla a brány v období okolo roku 1550.

V současné podobě má dům 14 soukromých pokojů, dvě haly, dvě jídelny, pět koupelen, soukromé kino, spoustu menších místností k posezení, pracoven a několik kuchyní.

Foto: Profimedia.cz

V domě jsou dvě jídelny a hned několik kuchyní.

Na pozemcích je možné objevit několik doprovodných stavení, vzhledově mezi nimi vyniká především jízdárna a tzv. River Cottage (domek u řeky) - obě cihlové budovy s doškovou střechou.

Prim ovšem hraje hlavní budova sídla. Ta je znalci popisována jako nejlepší ukázka domácí architektury 15. století v Anglii. Střešní konstrukce je z trámů, s nimiž od 15. století nebylo hnuto. Vitrážová okna pak na mnoha místech připomínají důležité příbuzenské a rodové vazby rodu Martynových, kteří Athelhampton House nechali postavit.

Foto: Profimedia.cz

Realitní makléřka Lindsay Cuthillová doporučuje budoucímu majiteli, že nemusí obývat sídlo celoročně. Po dobu, kdy je v jiných zemích, nebo jinde v Británii, může dům pronajímat. Ostatně, využít se k tomu dá celé jedno jeho křídlo. Ložnic je zde dost.

Foto: Profimedia.cz

Dům v interiéru až zaskočí mírou své útulnosti.

Martynovi ovšem vymřeli a sídlo připadlo jiné rodině, která ho brzy prodala, kupec je rozdělil na dvě části a po dlouhá léta upadalo.

Teprve až předposlední vlastník, Alfred de Lafontaine, uznávaný starožitník, sídlo jednak spojil v jeden celek, a především je nechal renovovat téměř až do původní podoby. Pak je v polovině minulého století prodal rodině Cookeových.

Foto: Profimedia.cz

V domě je pět koupelen.

„Není pochyb o tom, že tohle je přímo magický tudorovský dům. Je opravdu magický, je romantický, má svou historii. Je velkolepý, ovšem když vstoupíte dovnitř, není velkolepost tím, co byste pociťovali. Spíše se cítíte být inspirováni. A je až překvapivě domácký. Nemáte pocit, že byste stáli někde, kudy kráčely dějiny, ne, je to opravdu příjemný dům, vřelý. A dnes už najdete jen opravdu výjimečně dům takovýchto kvalit v tak dobrém stavu,” řekla pro Daily Mail šéfka oddělení prodeje venkovských sídel při realitní kanceláři Savills Lindsay Cuthillová.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Líbí se vám podobně zdobené interiéry?
Ano, má to své kouzlo
77,3 %
Ano, ale k bydlení to moc není
17,6 %
Ne, je to z mého pohledu nevkusné
5,1 %
Celkem hlasovalo 871 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám