Hlavní obsah

V domácí pracovně se musíte cítit dobře

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už trávíte v domácí pracovně celý den, nebo jen několik hodin, zařiďte si ji tak, abyste se v ní dobře cítili. Pracovnu nasměrujte do místnosti, která je mimo obytnou část bytu. Zejména kvůli klidu, který k práci potřebujete.

Foto: Tchibo (3x)

Psací stůl v klasickém, nadčasovém designu a kvalitním zpracování s lakovanou deskou odolnou proti poškrábání se zaoblenými hranami po celém obvodu. Kovový rám a nohy jsou chromované, výškově nastavitelné patky.

Článek

Nedovoluje-li vám dispozice bytu vyčlenit si celou místnost pro pracovnu, musí stačit tichý kout v klidové či obytné zóně. Vhodně rozmístěné police, skříňky a správný stůl vám usnadní práci.

Foto: Tchibo

Skládací stůl s policí a tabulí je součástí série Scandi Design Classic a skvěle se hodí do malých prostor. Stolová deska se dá u stěny sklopit přesně podle individuálních potřeb. Rám a nástěnný držák jsou vyrobeny z kvalitního masivního dubového dřeva.

Samostatnou kapitolou je kvalitní židle, která by měla být hlavně pohodlná, a měla by poskytovat přiměřený komfort po celou dobu, kterou na židli strávíte. Ať už pracujete přes den, večer nebo v noci, určitě dbejte na kvalitní osvětlení pracovní plochy.

Pracovní stůl je základ

Pracovní stůl má mít především nastavitelnou výšku a variabilní hloubku stolní desky (výsuvnou či polohovatelnou) a dostatečný prostor pro nohy. Také potřebnou velikost pracovní plochy pro pohodlné opření rukou.

Ideální stůl má pevnou konstrukci, která se nekývá ani neprohýbá. Není na škodu, když je stůl vybaven otvory pro vedení kabelů, což oceníte hlavně u mobilních stolů.

Foto: Tchibo

Psací stůl se zásuvkami v severském stylu dodá díky čistému designu moderní akcent každé domácí pracovně. Konstrukce a nohy jsou vyrobeny z masivního jasanového dřeva.

Foto: Sconto

Rohový psací stůl v moderním designu je vyrobený z kvalitního lamina v bílé barvě ve vysokém lesku, čela zásuvek jsou v dekoru dubu. Praktický úložný díl se dvěma otevřenými policemi a třemi zásuvkami poskytuje dostatečný odkládací prostor. Cena 7499 Kč.

Polohovatelné stoly nabízejí výšku od 70 do 78 cm. Pozor na nevhodně zvolenou výšku stolu a židle kvůli bolesti páteře! Používejte podložku pod nohy nebo dejte přednost regulovatelné pracovní desce.

Při psaní dodržujte sklon kolem 12, při čtení kolem 27°. Vhodný stůl má zaoblené přední hrany, netlačí do nohou a konstrukce jeho podnože umožňuje volný pohyb.

Foto: Bonami

Designový černo-bílý psací stůl se 2 šuplíky EMKO My Writing se pyšní odkládacím prostorem umístěným okolo celé pracovní plochy, tedy tak, abyste své věci měli stále na očích i na dosah. Cena 29 399 Kč.

Více než klasické zásuvky ve stole se osvědčily kontejnery na kolečkách. A komu nevyhovuje kompaktní obdélníková deska stolu, může si pracovní plochu sestavit z několika modulů. Oblíbené jsou stolní desky přizpůsobené tvaru těla tak, aby odpovídaly ergonomickým požadavkům.

Foto: Sconto

Klasický psací stůl Bára SC 208 v tmavém designu. Horní deska je v dekoru dubu, bočnice a zadní část v černé barvě. Stůl je vyrobený z odolného a dobře udržovatelného lamina. Cena 2599 Kč.

Foto: Sconto

Moderní rohový psací stůl Manager je optimálním řešením pro vaši domácí kancelář. Jde o kombinaci psacího stolu a regálové komody se dvěma otevřenými policemi, zásuvkou a prostorem za dvířky, z kvalitního lamina. Cena 5999 Kč.

Není nad chytrou židli

Při výběru židle zohledněte dobu, kterou trávíte u počítače. Pracovní židle má nabídnout pohodlné sezení, opření zad i rukou a správné rozložení tělesné váhy. K tomu přispívá ergonomické tvarování sedací a opěrné plochy čalouněné textilem či kůží, výškové i hloubkové nastavení.

Foto: Spinalis

Pracovní židle má být stabilní a zaručovat bezpečnost, má mít regulovatelnou výšku sedací plochy, dostatečně širokou sedací plochu a polohovatelnou zádovou opěrku ve vertikálním a předozadním směru i podpěrky rukou s měnitelnou výškou.

Foto: Formdesign

Kancelářská židle Lolly se vyznačuje vysokým komfortem a vychází z posledních poznatků ergonomického sezení. Jde o originální model s moderním designem a kvalitním materiálovým zpracováním ve všech detailech.

Optimální pracovní židle nabízí tzv. dynamické sezení. Je vybavena synchronním sedacím mechanismem, který umožňuje, aby se pohybům trupu automaticky přizpůsobily zádové i sedací podpěry. Takové sezení zabraňuje i statickému zatížení, únavě zádového svalstva, naopak podporuje jeho potřebnou aktivaci a relaxaci.

Foto: Lino design

Designová židle OMG netradičního tvaru a provedení je pohodlná, bohatě čalouněná (na výběr látkové nebo z ekokůže). Židle je otočná a výškově nastavitelná, základna je práškově lakovaná do černé barvy. Cena 4600 Kč.

Stabilní a bezpečné jsou židle s pětiramennou podnoží na kolečkách s brzdným systémem. Kvalitní židle s regulovatelnou výškou vpředu zaobleného sedáku se podřídí rozměrům postavy. Podpěrami zad a rukou se přizpůsobí anatomii těla.

Hloubka židle má být taková, aby se lýtko nedotýkalo sedací plochy. Optimální poměr mezi výškou židle a výškou stolu je kolem 28 cm.

Foto: Lino design

Moderní plastová kancelářská židle MISS B Antishock má sedák z pevného polykarbonátu, je otočná a výškově nastavitelná. Cena 5940 Kč.

Foto: Spinalis

Židle Hacker univerzální model pro většinu typů postav, ženy i muže, s nastavitelnou výškou sedu i zádové opěrky, cena 21 768 Kč.

Pomůže správné osvětlení

Správné osvětlení je důležité, a to jak denní, tak umělé. Pro naše oči je přirozené denní světlo nejvhodnější, proto je dobré umístit stůl k oknu. Ujistěte se jen, že vám slunce nebude svítit do monitoru a že si při práci nestíníte rukou.

Pozor dejte i na příliš silné žárovky ve stolní lampě, ty totiž zbytečně unavují oči. Rolety tlumí sluneční paprsky, ale propustí samotné světlo.

Foto: Formdesign

Cenově přívětivý kancelářský nábytek Grand s širokou nabídkou jednoduchých stolových a skříňových segmentů.

Počet světel závisí na velikosti a tvaru místnosti. Více stropních svítidel umožní stupňovitou regulaci. Při práci s počítačem světlo nasměrujte na stůl a klávesnici, ne na obrazovku.

Foto: J. A. P.

Domácí pracovna je od obývacího prostoru oddělená prosklenou stěnou s pískovaným motivem. Jedině tak poskytuje klid při práci.

Počítač vyžaduje v pozadí světlo podobné intenzity, jakou má obrazovka. Jen tak bude osvětlení správné a nezatíží oči. Slouží-li místnost k více účelům, vyberte osvětlení s nastavitelnou teplotou barvy bílého světla, abyste mohli světlo přizpůsobit aktuální situaci.

Foto: Trachea

Jednoduchý pracovní kout na míru ve stejném designu jako nábytek v obývacím pokoji. Je umístěný u velkého okna, které nabízí spoustu denního světla.

Základem osvětlení pracovního stolu je kvalitní stolní lampa s bílým měkkým a rozptýleným světlem. Nejvhodnější jsou lampy s posuvným ramenem na kloubech, které neoslňují a nasměrují osvětlení na tu část stolu, na níž právě pracujete.

Může se vám hodit na Seznamu:

Kde zařídit pracovnu

Ložnice je vhodné místo pro pracovní kout, protože ji přes den nevyužíváte. Pracujete-li spíše večer nebo v noci, není tato volba ideální, budete rušit partnera.

Obývací pokoj je pro umístění pracovního koutu poměrně dobrý. Je to ale prostor, který je určen pro všechny členy rodiny, takže při práci nebudete mít vždy klid.

Kuchyně nebo jídelna jsou pro umístění pracovny přijatelné v případě, že se v těchto místech ostatní členové rodiny často nevyskytují.

Domácí pracovnu alespoň částečně oddělte od zbývajícího prostoru. K tomu poslouží paraván nebo policová stěna, do níž navíc můžete uložit i šanony, pomůže i prosklená stěna. Ta umožní kontakt s rodinou při zachování absolutního klidu pro práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám