Hlavní obsah

Bytové textilie hýří záplavou barev a vzorů

Právo, Gisela Růžičková

Široké využití textilií v interiéru je dáno mnohaletou tradicí. Textil ve všech podobách poskytuje obytnému prostoru kromě estetického také vyšší tepelný i zvukový komfort, který po staletí využíváme.

Foto: Heimtextil (3x)

Kombinace šedomodrých tónů vybavení v různých obměnách, zejména sofa, zdůrazňují strukturu luxusních materiálů, které v interiéru vynikají a podtrhují komfort bydlení.

Článek

Hlavně koberce patří k lidským obydlím odpradávna. Používaly se nejen na podlahy, ale i jako tapiserie na stěny nebo přikrývky na lůžka. Stejně tak nejrůznější závěsy, záclony a panely, které zdobily převážně okna.

Textilie měly ovšem i jiné funkce – členily prostor ve větších místnostech, které byly rázem útulnější a teplejší.

Foto: Westwing

Oboustranné huňaté deky a plédy v různých barvách, do nichž se můžete zachumlat a přežít zimu bez problémů.

Foto: Bonami

Kobercem Universal Magic Urano, 120 x 170 cm, zútulníte chodbu s chladnou podlahou nebo osvěžíte kuchyni i obývák. K dispozici je nepřeberné množství netradičních vzorů i jednobarevných, elegantnějších kousků, cena 749 Kč.

Bytový design čerpá z přírody

Pro výrobce textilních materiálů jsou důležité světlo v prostoru a živé květiny. Trendem je přenést přírodu do bytu a vytvořit tzv. zelený prostor. Na bytových textiliích se objevují živé barvy, ale i světlé, zelené a přírodní tóny.

Foto: Bellissimo

Přírodní tóny obývacího pokoje, ať už koberce, závěsů i záclon, sedací soupravu nevyjímaje, navozují pocit maximálního pohodlí a luxusu.

Bytoví architekti sázejí zejména na přírodní strukturu a luxusní materiály, které v interiéru vyniknou, podpoří komfort bydlení a vydrží.

Foto: Trend

Love Vintage je novinkou z kolekce metrážových koberců. Hodí se do moderního i stylového interiéru.

Také bytoví designeři často pracují s přírodními materiály. Třeba koberce z přírodní vlny splňují vyšší nároky na bydlení a mají zároveň delší životnost.

V bytových textiliích se často objevuje damašek, jehož vytkávaný vzor nádherně lomí světlo a vypadá luxusně.

Foto: Trend

Kusový koberec Gloria ocení nejen milovníci designu. Je skvělou volbou pro obývací či studentský pokoj. K dispozici různé velikosti, rozměr 120 x 170 cm za 1240 Kč.

Oáza klidu a gejzír energie

Obydlí má být oázou klidu i zdrojem energie. Barva bytového textilu může ovlivnit naši náladu a emoce, stejně tak jako dodávat sílu, uklidňovat i vybízet k aktivitě.

Třeba červená a modrá současně nabíjejí i dodávají pocit uvolnění a relaxace. Používají se barevné kombinace tón v tónu v celém interiéru – na stěnách, nábytku i doplňcích.

Foto: Heimtextil

Obytný prostor v modrém ladění tón v tónu vnáší do místnosti spoustu světla a energie.

Ať už preferujete severskou jednoduchost, nebo se utápíte v záplavě doplňků či barev, mějte hlavně svůj originální styl. Porozhlédněte se po zajímavých textiliích, které váš interiér obohatí o zajímavé kousky.

Foto: Bonami

Červený kostkovaný pléd s podílem bavlny Euromant Scott, 140 x 180 cm nabízí jemné barvy a dokonalou hebkost, skvěle se hodí jako pikniková deka, vyjímá se na gauči nebo na posteli jako přehoz, cena 789 Kč.

Bytové doplňky jsou nezbytné

K nepostradatelným doplňkům patří koberce, záclony, závěsy, polštáře, deky, ale i přikrývky a mnoho dalších, třeba paravány či tapiserie.

Foto: Textil v interiéru

Přehoz se zvířátky se hodí do dětského pokoje, spodní strana je ze žluté bavlny, lem s motivem kočičích tlapek, cena 1780 Kč.

Zvláštní kouzlo mají voály, které zjemňují celkový vzhled místnosti, rozptylují světlo a elegantně doplňují okna. Lehce vytvoří i příčku a zachovají přitom pocit velkého prostoru. Pro tyto účely se využívají i japonské stěny v mnoha barevných provedeních.

Modernímu interiéru sluší jak zcela bílé nebo světlé odstíny, tak také transparentní vzory, které se mohou různě kombinovat. Výsledným efektem je pak zajímavá plocha, která může být hlavním barevným akcentem prostoru.

Foto: Orsei

Dlouhé závěsy ze splývavého materiálu s květinovým vzorem vyniknou právě na francouzském okně propojeném se zahradou.

Paraván dříve sloužil hlavně jako zástěna při převlékání se. Tento mobilní a skladný panel lze jednoduše použít i dnes, třeba k oddělení malého pracovního koutku s počítačem nebo k vytvoření soukromí u čajového stolku či čtecího koutku s křeslem.

Stejně tak ho lze použít před nezastíněná okna, pokud si nepřejete, aby na vaše soukromí bylo vidět z ulice.

Tapiserie pohlcují odražené zvuky, jak se této dekoraci říká, mají dlouhou tradici, v historii fungovaly také jako tepelné izolanty stěn. Výborně mohou zdobit i dnešní moderní interiér.

V interiérech, kde vládnou přírodní materiály dřevo, kámen, beton a sklo, bude tapiserie zajímavým oživením. Jeden velký a výrazný kus může zdobit stěnu přilehlou k sedacímu koutu, několik menších, podlouhlých se hodí třeba do delších chodeb, kde ztlumí kročejové zvuky.

Foto: Heimtextil

Tapiserie na zdi kuchyně v sytých barvách odpovídá vzorem a světlejší barevností ubrusu, dohromady tvoří zajímavou textilní dekoraci.

Koberce a textilní obrazy můžete použít i v ložnici, tím zútulníte a zateplíte její prostor. Dobré využití najdou tapiserie i v dětských pokojích a pracovnách, kde je potřeba vytvořit příjemné, tiché prostředí.

Může se vám hodit na Seznamu:

Víte, že...

Záclony se používají jako jemné dekorace oken. Jejich kvalita se může lišit. Organza je lesklejší, má pevnější vazbu, bílá organza se hodí k barevným a vzorovaným látkám na závěsy. Motivy jsou od moderního geometrického stylu až po klasické květinové motivy. Voál i organza se vyrábějí jednobarevné, ale k dostání je i škála vzorů a barev, od bílé organzy až po černý voál.

Závěsy a dekorační látky jsou důležité pro komfort i funkčnost bydlení. Bytové dekorace nejen utvářejí barevnou kombinaci interiéru a design, ale plní i zatemňovací funkci. K tomuto účelu se používají tzv. blackouty neboli zatemňovací závěsy, které nepropustí žádné světlo do interiéru.

Doladění zvuku

Určitě poznáte, jak se mění zvuková atmosféra v novém bytě bez jakýchkoli textilií a v bytě vybaveném koberci a dekoračními látkami. Veškeré zvuky vzniklé pohybem, rozhovorem, poslechem médií se ztlumí a zpřesní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám