Hlavní obsah

Hitem letošních Vánoc jsou světelné LED řetězy, zdobí stromky i interiéry

Novinky, tnk

Prskavky jsou dnes všeobecně spíš výjimečné. Na stromcích je podle průzkumu společnosti Seznam.cz nahrazují svítící LED řetězy, které jsou hitem letošních Vánoc. Jako trend je vnímá hned 78 % dotázaných. Světlo v nich vyzařují diody. Jsou sice obvykle o něco dražší než klasické varianty, ale jsou rovněž hospodárné díky dlouhé životnosti a úspoře energie.

Foto: Ginger Ray

Jemné a drobné vločky dodají interiéru zimní atmosféru.

Článek

Efektními kousky jsou třeba řetězy ve tvaru ledových kapek nebo krápníků či ledových kuliček. Minimalističtější variantou jsou také řetězy s motivem hvězdiček nebo drobných vloček.

Foto: Lights4fun.co.uk, Oliver Perrott Photography

Led řetězy v decentním provedení skvěle zafungují v kombinaci s umělým sněhem.

Barevné řetězy v poslední době moc v kurzu nejsou. K vidění jsou spíš uměřenější varianty vydávající ledově bílé nebo i červené světlo. To pak připomíná plody oblíbené cesmíny, která je v mnoha zemích neodmyslitelným znakem Vánoc. Trendem jsou tedy spíš střídmější varianty dekorativního osvětlení.

To platí i o rozsvěcení a zhasínání řetězů, které bylo dřív běžným efektem. Dnes jsou v oblibě kousky, ve kterých většina LED diod svítí nepřetržitě, zatímco jen malá část bliká ledově bílou barvou. To zajišťuje dojem jemného sněžení, které je pro zimní období typické.

Foto: Annabel James, And so to Shop

Pokud je stočíte dokola vytvoříte světelný věnec. Dekorovat ale můžete i klasický adventní věnec.

Mějte nicméně na paměti, že světelné řetězy pro použití v exteriéru mají splňovat bezpečnostní normu IP44. Můžete je pak nechat venku po celý rok a nemusíte mít obavy, že by se vlivem nepříznivého počasí nějak poškodily. Můžete je použít i jako dekoraci na letních zahradních party.

Foto: Gyrofish, Geschenke.de

Efektně vypadají řetězy i ve vázách nebo lahvích.

Vánoční atmosféru v interiéru vám pomohou navodit nejen LED řetězy. Inspirujte se triky, jak vytvořit zimní atmosféru s imitacemi ledových krystalů. [celá zpráva]

Výzkum probíhal online dotazováním uživatelů Seznam.cz v období 24.–30. 9. 2018, dotázáno bylo 977 respondentů.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám