Hlavní obsah

Ve Finsku vyrostla knihovna budoucnosti

Novinky, Jana Nesvadbová

Své největší a nejnovější knihovny se v minulém týdnu, u příležitosti oslav stého výročí samostatnosti země, dočkalo Finsko. Obrovská budova vyrostla v centru hlavního města Helsinky a nebude sloužit pouze jako knihovna, ale jako multifunkční kulturní prostor, jehož hlavním cílem je nabídnout lidem místo k setkávání v moderním kulturním prostředí a ve společnosti tisíců svazků knih.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Helsinkách otevřeli knihovnu budoucnostiVideo: AP

 
Článek

Výstavba knihovny stála 98 milionů eur, tedy zhruba 2,5 miliardy korun a s jejími plány se začalo už před dvaceti lety. Stojí přímo naproti finskému parlamentu a její podobu navrhli architekti z finského ateliéru ALA Architects.

Mohutná budova má zvlněnou fasádu obloženou smrkovým dřevem a velká část její plochy je prosklená. Knihovna nese název Oodi, což v češtině znamená „óda”.

Foto: Tuomas Uusheimo

V centru Helsinek vyrostla nová obří knihovna.

Knihovna má tři podlaží, z nichž každé má svou vlastní atmosféru. Přízemí reflektuje rychlý životní styl a tomu odpovídá jeho návrh umožňující jeho rychlé přestavění podle aktuální potřeby a způsobu využití. Je zde prostorné lobby pro společenské události, informační tabule knihovny, místo k odevzdání zapůjčených knih a kavárna.

Právě zde je také kino a víceúčelová hala, přičemž obě zařízení lze buďto uzavřít pro pořádání soukromých akcí, anebo naopak plně otevřít a propojit s lobby.

Foto: Tuomas Uusheimo

Každé z podlaží knihovny má svou vlastní atmosféru, která vystihuje jeho účel.

V prvním patře návštěvníci mohou využít špičkově vybavené dílny a hudební či nahrávací i filmová studia. Jinými slovy, na tomto podlaží Helsinčané mají možnost nejenom studovat, ale také poznávat a učit se novým věcem a pracovat.

Ráj knihomolů pak čeká návštěvníky ve druhém patře. Právě zde se čte, učí i odpočívá. I zde je kavárna a kromě jiného například i devět živých stromů.

Foto: Tuomas Uusheimo

V knihovně lze objevit prostory i pro další umělecké činnosti - studia k natáčení hudby či filmů, kinosál atp.

Jednou z velkých zajímavostí knihovny je její uspořádání. Dětské oddělení není nikterak odloučeno od půjčovny pro dospělé. Naopak, malí čtenáři si chodí půjčovat své knihy do stejných prostor jako ti dospělí.

Foto: Andrey Shadrin

Jednou ze zajímavostí samotné knihovny je propojení odddělení pro dospělé s oddělením prod ěti. Ruch způsobovaný dětskými čtenáři považují knihovníci za pozitivní a přínosný. Prostředí knihovny osvěží a naplní energií.

Dobře je vyřešena v knihovně akustika, která umožňuje pořádání koncertů nebo hlasitou filmovou produkci v přízemí, aniž by hluk zaléhal do druhého patra a rušil tak čtenáře například při studiu.

Foto: Tuomas Uusheimo

V knihovně jsou kavárny i restaurace, pro nadšené čtenáře je tu ale spousta dalších prostor, kde si prostě mohou sednout, kam se jim zlíbí a oddávat se plně svému koníčku nebo i studiu.

Obří budova knihovny dává tušit, že v ní Finové nemají jen „běžnou pobočku” a zároveň i depozitář knih, jichž je v Oodi na 100 tisíc svazků. Kromě toho v ní totiž návštěvníci naleznou také kavárnu, restauraci, kino, hudební studio, překvapivě například i dílničky s 3D tiskárnami a laserovými řezačkami.

Jinými slovy, tato multifunkční budova na náměstí Kansalaistori nabízí Finům všechny myslitelné příležitosti ke společenskému a kulturnímu životu. Není divu, že se očekává návštěvnost až 2,5 milionu lidí ročně.

Foto: Tuomas Uusheimo

Hlavní sál knihovny těsně před dokončením.

Zajímavostí je velké využití robotů při obsluze knižních sbírek i při zacházení s knihami a jejich evidencí. To vše má jediný účel, aby se lidští pracovníci mohli návštěvníkům knihovny věnovat osobně.

Knihovna při svém otevření na počátku prosince nebyla uvedena do provozu v plné šíři, některé její funkce budou spuštěny v následujících měsících (například kino Regina se otevře v lednu). I poté se pak budou služby neustále dále rozvíjet a zdokonalovat a ve skutečnosti vlastně nebude hotova nikdy, řekla ředitelka Oodi Anna-Maria Soininvaarová.

Centrální knihovna ovšem slouží návštěvníkům už nyní, a to od časných ranních hodin do pozdního večera sedm dní v týdnu.

Foto: Tuomas Uusheimo

Knihy naleznou četbymilovní Finové ve druhém patře. Naleznou zde dva padesátimetrové řady polic, kde je literatura nejenom pro dospělé, ale i pro děti.

„Oodi symbolizuje základní hodnoty naší společnosti, jimiž jsou vzdělávání, kultura, rovnost a otevřenost. Propagace těchto hodnot je obzvláště důležitá v současné době, pro niž je příznačná nejistota. Oodi stojí pevně na straně naší obrany demokracie,” pronesl při zahajovacím ceremoniálu starosta Helsinek Jan Vapaavuori.

Foto: Tuomas Uusheimo

Nejvyšší podlaží knihovny má celé prosklené stěny, díky čemuž do interiéru přichází obrovské množství světla a zvlněný strop pak připomíná bílý šátek, který jako by se na zástupy regálů knih jen vznášel.

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související články

Navštívili jsme pasivní řadový dům

Pasivní domy si nejčastěji stavějí soukromníci jako rodinné. Z developerů se do nich pouštějí pouze ti, kteří se na výstavbu v pasivním standardu specializují....

Výběr článků

Načítám