Hlavní obsah

Výtvarník prodává dům. Veškerá svá díla v něm nechal budoucímu majiteli

Novinky, Jana Nesvadbová

Zatímco pro našince by dům amerického výtvarníka M. J. Russoa byl úžasný už jenom tím, jak důkladně je ponořen v džungli okolní zeleně, na Floridě upoutává pozornost především svým zařízením. Majitel jej totiž nabízí k prodeji včetně veškerých uměleckých děl vyrobených z recyklovaného materiálu, jimiž je ale doslova přeplněn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Multimediální umělec si vyzdobil dům stovkami děl z recyklovatelných materiálůVideo: Caters News, AP

 
Článek

Dům byl postaven ve floridském Fort Lauderdale v roce 1957 a hned na první pohled zaujme svými čistými, rovnými liniemi. Jeho interiér je nakreslen na otevřeném plánu, a přestože se doslova utápí v okolní, často exotické zeleni, zaplavuje ho spousta denního světla.

Jeho současným majitelem je multimediální umělec Michael Jude Russo, který jej nechal v roce 2009 proměnit podle svého vlastního návrhu. Výsledkem je domov, v němž lze stěží nalézt volnou plochu, ať již na zemi, nebo na stěnách. Vše zaplňují čtyři stovky uměleckých děl majitelovy vlastní produkce.

„Je to svědectví mého zacházení s objekty, materiály, společností a všech dalších vjemů a dojmů, s nimiž se během svého každodenního života setkávám. Odjakživa mě lákalo objevovat alternativní hodnotu a způsoby využití prakticky pro cokoli. Mnoho děl obsahuje jak nové, tak použité nebo recyklované 'neužitečné' věci,” vysvětlil redaktorům agentury AP Russo.

Dům je zasazen do středně velké zahrady s výměrou zhruba jeden kilometr čtvereční. Jak prozradila realitní agentka Virginia Hornadayová, jež má prodej domu na starosti, Russo původně zamýšlel prodat nejprve jen všechny své výtvory, po nich pak dům. Nakonec se ale společně rozhodli vyzkoušet jiný postup a prodat dům tak, jak je, tedy plně zařízený se všemi jeho díly na svých místech.

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Díky tomuto postupu se dům stal doslova raritou na realitním trhu. Milovníci nevšedního umění jej mohou mít za 1,2 milionu dolarů, tedy zhruba 27 milionů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám