Hlavní obsah

Dům na břehu jezera připomíná obrázek na vánoční pohlednici

Novinky, Jana Nesvadbová

Trvale udržitelný dům, postavený v západní části Skotské vysočiny (West Highlands), se ve Velké Británii stal Domem roku 2018. Je vítězem tamní prestižní architektonické soutěže vypisované každoročně Královským institutem britských architektů (RIBA). Dům, jenž by se hezky vyjímal na vánočních pohlednicích, dostal název podle své polohy na břehu jezera – Lochside House.

Foto: Richard Fraser

Jako výjev z vánoční pohlednice vyhlíží vítěz letošního ročníku britské architektonické soutěže o nejlepší dům v zemi.

Článek

Autory návrhu jsou architekti z ateliéru HaysomWardMiller Architects.

Vítězný dům působí na první pohled nenápadným, až skromným dojmem, nejvíce ze všeho připomíná trojici chaloupek choulících se k sobě. Ve skutečnosti je tvořen jednou hlavní podlouhlou budovou, z níž vystupují dvě kratičká křídla.

Hlavní část má šikmou pultovou střechu s několika střešními okny přivádějícími světlo do koupelny a kuchyně. Úzký pruh hlavní budovy je zastřešen plochou, zelenou střechou.

Dvojice křídel vybíhající z hlavní budovy má různě orientované sedlové střechy, jež mají lví podíl na vzhledu připomínajícím trojici samostatných domků. Navíc, ukryjí-li se pak střechy pod příkrovem sněhu, připomínají hřbety pohoří, jež se klene za jezerem. Právě zasazení domu do krajiny Skotské vysočiny je jedním z jeho kladů, které si pochvalovala pětičlenná odborná porota soutěže.

Foto: Richard Fraser

Zasněžené střechy domu připomínají hřebeny pohoří za jezerem.

Zdi domu jsou obloženy opalovaným dřevem skotského modřínu a proti návalům nepříznivého počasí je chrání tradiční, na sucho stavěná kamenná zídka. Prostor mezi ní a domem zabírají terasy.

Foto: Richard Fraser

Pohled z výšky odhaluje, jak jsou ve skutečnosti tři části domu propojené.

Není to ovšem pouze vzhled, čím dům na břehu jezera odborníky zaujal. Stavba určená pro profesionálního hrnčíře a výrobce keramiky je totiž navržena jako tzv. off grid, tedy zcela samostatná z hlediska jejích nároků na spotřebu energií a vody. Elektrickou energii dům získává ze slunce, vodu pak z vlastního vrtu.

Foto: Richard Fraser

Chráněný vstup do domu

Odborníky potěšilo také uspořádání interiéru. Do domu se vstupuje z boční strany hlavní podlouhlé části. Návštěvník tak má po pravé ruce první z křídel, v němž je dvojice pokojů, jež mají oba vlastní vstup na společnou terasu. Po levé straně ode dveří je nejprve dílna, za ní je koupelna.

Foto: Richard Fraser

Zdi stavby jsou obložené opalovaným modřínovým dřevem.

Chodbou kolem koupelny se přichází do srdce domova, jímž je kuchyň s jídelnou. Její velká posuvná okna vedou na již zmiňovanou terasu.

Za nimi je podlouhlý prostor vyhrazen jako studovna a odděluje tak rušnější část domácnosti od ložnice majitelů, která částečně sousedí s obývacím pokojem. Právě ten je druhým maličkým křídlem stavby, uvnitř je ovšem propojen s jídelnou a kuchyní velkými stavebními otvory v rohu vedle krbu.

Foto: Richard Fraser

Dům ze všech stran alespoň částečně chrání tradiční na sucho stavěná kamenná zeď.

V interiéru stavby se na stěnách vzájemně hezky doplňují bílá hrubší omítka a bělené olejované dřevěné obklady.

Foto: Richard Fraser

Jídlenu je možné v teplých dnech propojit s terasou venku.

To, čím ale dům architekty nejvíce zaujal, je jeho provázanost s nádhernou okolní krajinou. Velká okna nabízející obyvatelům z každé místnosti možnost kochat se výhledem na ni. Zároveň také architekti ocenili volbu místních materiálů.

Dalším kladem, který porota vysoce hodnotila, je praktické uspořádání interiéru jasně odrážející úzkou spolupráci architektů s klienty.

Foto: Richard Fraser

Obývací pokoj je druhou částí domu, která má sedlovou střechu.

Foto: Richard Fraser

Obývací pokoj je s jídelnou a kuchyní propojen v interiéru velkými stavebními otvory v rohu vedle krbu.

„Tento dům byl ušit přesně na míru svému okolí. Je vetkán do tapisérie tohoto místa, které tak vypadá ještě lépe než předtím. Toto je druh architektury, kterou si snadno zamilujeme, ze které se snadno učíme, toto je způsob výstavby, ve které jsme my, zde v Británii, čím dál lepší,“ zaznělo na slavnostním vyhlašování výsledků letošního ročníku soutěže Dům roku 2018.

Foto: Richard Fraser

V interiéru se doplňuje bílá omítka s obklady z běleného olejovaného dřeva.

Foto: HaysomWardMiller Architects

Půdorys domu

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Navštívili jsme pasivní řadový dům

Pasivní domy si nejčastěji stavějí soukromníci jako rodinné. Z developerů se do nich pouštějí pouze ti, kteří se na výstavbu v pasivním standardu specializují....

Výběr článků

Načítám