Hlavní obsah

Bavlna, satén i 3D vzory aneb Co nabízí moderní povlečení

Právo, Gisela Růžičková

V ložnici hraje textil prim z mnoha důvodů. Vytváří totiž velmi útulný a přívětivý interiér, který si většina z nás s ložnicí spojuje, výrazně tlumí hluk, což je obzvláště v místnosti věnované spánku, klidu a relaxaci nepostradatelným atributem.

Foto: Veba

Povlečení Tencel větvičky ve starorůžové barvě 140 x 200 cm + 70 x 90 cm. Materiál je jemný, v zimě vás zahřeje, v létě zase chladí, a přitom je lehký jako dech. Pro svoje jedinečné vlastnosti je vhodný pro celoroční používání.

Článek

Povlečení, deku a drobné dekorativní doplňky volte tak, aby zapadly do celkového barevného schématu. Při výběru povlečení můžete volit mezi saténem, krepem, bavlnou, bavlněným saténem a flanelem.

Foto: Tchibo

Žerzejové povlečení, standardní velikost ve výrazných teplých barvách, vykouzlí v ložnici krásnou atmosféru. Elastický pleteninový materiál je vyrobený z čisté biobavlny, cena 799 Kč.

Rejstřík materiálů

Bavlna se prodává v několika úpravách, od tvrdší osnovy až po jemné zpracování, musí se však žehlit. Stále je mezi materiály nejoblíbenější lůžkovinou. Hlavně proto, že zaručuje výbornou prodyšnost i absorpci vlhkosti, také je velmi příjemná na dotek. Díky speciálním úpravám se z bavlny vyrábí další známé materiály, které se často používají k výrobě povlečení.

Bavlněný satén je moderní, praktický, a proto oblíbený materiál, který se hodí na léto. Vyrábí se také z bavlny, která prochází tzv. macerací. Výsledkem je hladký materiál s výbornými termoregulačními vlastnostmi, který příjemně ochladí. Má vysoký lesk, působí luxusně až extravagantně, ale je náchylný k drobným poškozením např. suchou kůží nebo zatrženými nehty.

Hedvábí poskytuje našemu tělu nejen maximální luxus, ale je i přirozeně hypoalergenní, pomáhá regulovat tělesnou teplotu a je známé také pro své zdravotní výhody týkající se pokožky a vlasů.

Foto: Soul home

Hedvábné přikrývky Gingerlily jsou přirozeně odolné proti roztočům, proto jsou vhodné pro alergiky a astmatiky. Ať už hledáte zimní či letní přikrývky, vyberte si hedvábí.

Krep má oproti ostatním materiálům dvě zásadní výhody. Je cenově dostupný a má zvrásněný povrch, díky kterému jej není potřeba žehlit. Ale někteří citlivější jedinci ho při dotyku považují za nepříjemný a hrubý. Při nákupu dbejte na to, aby byl vyroben ze 100% bavlny, která je vzdušná a pohodlná při spánku.

Foto: Deco doma

Krepové ložní povlečení Kruhy fialové vám učaruje kombinací geometrických tvarů. Toto povlečení ze 100% bavlny s krepovou úpravou se vyznačuje kvalitním potiskem a precizní kvalitou šití.

Tencel je hebká tkanina ze 100% přírodního materiálu z výtažku eukalyptového dřeva, vyniká výbornými termoregulačními vlastnostmi a zabraňuje přehřátí organismu odvodem přebytečného tepla.

Dokonale absorbuje vzniklou vlhkost (až o 50 % více ve srovnání s bavlnou) a vytváří tak ideální podmínky pro spánek. Tencelová vlákna jsou výjimečně hladká a šetrná k pokožce, a proto je ložní souprava vhodná i pro lidi s velmi citlivou pokožkou.

Len má výborné termoregulační vlastnosti, proto se v něm budete výborně cítit po celý rok. Povlečení ze lnu má výhodu, že pohltí nejen množství pachů, ale také vlhkosti, a přitom na omak zůstává suché.

Foto: Nordicday

Přírodní lněné povlečení Misty Ocean od švédské značky Lovely Linen v nádherné mentolové barvě, rozměry 142 x 210 + 50 x 60 cm, cena 6149 Kč.

3D povlečení je letošním hitem. Trojrozměrné vzory s přírodními motivy opticky vystupují z povrchu látky. K dostání je v bavlněné i syntetické verzi.

Mikroplyš ocení ti, kteří preferují hřejivé povlečení. Jde o materiál z umělých vláken, jehož povrch připomíná plyš, snadno se udržuje, rychle schne, nežehlí se.

Flanel přijde vhod nejen v zimním sychravém počasí. Základem pro výrobu flanelu je 100% bavlna, která úpravami získá vlasový efekt. Flanelové povlečení je k dostání v provedení flanel de Luxe a s uzávěrem na zip.

Foto: Tchibo

Oboustranné flanelové povlečení a dvoulůžko je měkké a hřejivé, vyrobené z lehce zdrsněné čisté biobavlny, takže dobře saje a je příjemné na tělo. Cena 899 Kč.

Foto: Ikea

Flanelové povlečení Mossruta ze silné a hřejivé bavlněné příze na jednolůžko, barevné, kostkovaný vzor, je měkké a příjemné, cena 599 Kč.

Jak správně vybrat ručníky a osušky

Gramáž napoví. Při výběru ručníku či osušky neposuzujte jen barvu a velikost, ale i odpovídající gramáž od 450-550 gr/m2. Nižší číslo = nižší kvalita.

Foto: Decodoma

Šestidílná sada Marina ve fialové barvě obsahuje 2 osušky 70 x 140 cm a 4 ručníky 50 x 100 cm. Sada je vyrobena ze 100% bavlny, která je příjemná na dotek. Díky vysoké gramáži 525 g/m2 velmi dobře saje. Cena 749 Kč.

Kam nepatří bavlna? Bavlněné ručníky jsou sice příjemné, ale ve vlhkém prostředí špatně schnou. Na jejich povrchu se pak množí bakterie a plísně.

Foto: Tchibo

Žakárová osuška z jemné a savé biobavlny je kvalitní, má špičkový vzhled, který dobře ladí s její komfortností. Osuška má poutka na krátké i dlouhé straně.

Kombinace bavlny a bambusových vláken patří mezi moderní materiály. Ve srovnání s bavlnou mají vyšší savost, navíc i antibakteriální, antiseptické a protiplísňové vlastnosti.

Ručníky s příměsí bambusového vlákna jsou tedy ideální volbou pro alergiky a osoby s citlivou pokožkou.

Foto: MK lůžkoviny

Bambusový ručník je převážně složen z bambusového vlákna, které je odolné vůči bakteriím a plísním, proto je vhodné i pro alergiky. Složení 70 % bambus, 30 % bavlna. Rozměr 50 x 90 cm, gramáž 460 g/m2, cena 149 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám