Hlavní obsah

Stavba ve tvaru futuristicky ztvárněného psa poslouží i jako robotický vinný bar

– Praha
Novinky, tnk

Nevšední umělecké a architektonické dílo s názvem CyberDog neboli Kybernetický pes mohou návštěvníci objevit na Praze 13 v Butovicích. Je dílem architekta Tomáše Císaře a výtvarníka a sochaře Davida Černého, šéfa studia Black N´Arch. Jde o inovativní architekturu, která má sloužit jako vědecko-vzdělávací robotické centrum i jako robotický vinný bar.

Vinárna, ve které obsluhuje robotická rukaVideo: Novinky

 
Článek

CyberDog svým tvarem připomíná hlavu a tělo psa, materiálem pak vesmírnou loď z budoucnosti. Celá přední část druhého patra je prosklená.

„CyberDog je takový zvláštní vesmírný tvor, není to v pravém slova smyslu stavba, není to ani socha, není to ani dopravní prostředek, ale přesto je právě tím vším," sdělil pro Novinky architekt Tomáš Císař.

Foto: Jiří Šebek, Novinky.cz

Prostor zpestřuje sytá oranžová barva.

Stavba je inspirována technologickým pokrokem 21. století. Působivý objekt má ocelovou konstrukci a opláštění z nerezových plátů.

Foto: Archiv ateliéru Black Arch, Jiří Šebek (koláž)

Stavba ozvláštňuje prostor v okolí metra Nové Butovice a dodává mu futuristického ducha. Stojí za ní architekt Tomáš Císař (na snímku) a tým ateliéru Black Arch včetně jeho šéfa Davida Černého.

Na prosklené fasádě se objevují vědecko-technologické novinky

Hlavní informační plochu stavby představuje prosklená fasáda ve druhém patře, která je osazena speciální fólií, díky které je možné projekci sledovat jak zvenku, tak zevnitř. Velká prosklená plocha pravidelně „publikuje” novinky a další vybrané informace z oblasti vědy a techniky.

Foto: Novinky

Interiéru dominují židle Masters, které navrhl designér Philippe Starck. Tato designová ikona získala řadu ocenění, například Good Design Award nebo Red Dot Award. V jinak tmavém a industriálním interiéru židle dobře vynikají a prostor barevně oživují.

Uvnitř centra se nachází prostor vinárny, včetně robotického pracoviště a vozíkové dráhy. Současně je v něm také bar a stolky určené návštěvníkům. Pokrmy a drinky tu pak servíruje robotická ruka. Prostřednictvím aplikace ve smartphonu nebo pomocí zapůjčených tabletů si může návštěvník objednat víno a v budoucnu třeba i teplou kuchyni.

Foto: Novinky

Interiér je přiznaně industriální.

CyberDog je vůbec první realizovanou stavbu studia Black N´Arch, které je součástí koncernu Trigema. Pro běžné návštěvníky se prostor otevře v průběhu prosince 2018.

Foto: Jiří Šebek

V blízkosti objektu se nachází plastika Davida Černého s názvem Trifot. Jde o nerezovou formu, kterou tvoří soubor fotoaparátů. Součástí celého prostoru je také Czech Photo Centre, multižánrový umělecký prostor.

Stavba vznikala zhruba rok a půl a vyšla na 21 milionů korun. V současné fázi funguje jako prototyp, který by mohl v budoucnu projít další proměnou a vzniknout i na jiných místech.

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám