Hlavní obsah

Stará nepotřebná vana se proměnila v netradiční křesla

Novinky, tnk

Veřejnost vybrala nejpovedenější recyklované dílo letošního šestého ročníku soutěže Recy věci a ocenila tak nejoriginálnější nábytek vzniklý z nepotřebných a starých kusů a různé veteše. Porotu letos nejvíc okouzlily kousky vzniklé ze staré vany. Bodoval ale i taburet z pneumatik nebo bicí ze starých hrnců.

Foto: Archiv soutěže Recy věci

Manželé Pavel a Marie Tilšarovi našli ve sběrném dvoře starou vanu, kterou na workshopu rozřezali, natřeli a vytvořili z ní posezení pro dva i se stolkem.

Článek

Šikovní kutilové se mohou radovat z vítězství v klání o nejlepší zrecyklovaný kus. Do letošního ročníku bylo přihlášeno třicet působivých kousků, které se mohou stát skvělým příkladem, jak využít nepotřebné objekty, které by už jinak jen těžko získávaly v domácnosti uplatnění.

První místo obsadili Pavel a Marie Tilšarovi. Ti našli ve sběrném dvoře starou vanu, kterou na workshopu rozřezali, natřeli a vytvořili z ní posezení pro dva i se stolkem.

Na druhém místě se umístil Pavel Remunda, který v kontejneru se železem nalezl hromadu hrnců a pekáčů. Přitom si vzpomněl na svého synka Tondu, jak kdysi rád břinkal na nádobí, a vytvořil tak originální bicí sestavu.

Foto: Archiv soutěže Recy věci

Když Pavel Remunda prohledával kontejner se železem, našel hromadu hrnců a pekáčů. Vytvořil z nich Tondobřink pro svého syna Tondu.

Třetí místo získala za originální taburet v zelených tónech Lydie Matějová. Té na výrobu stačily dvě vyřazené pneumatiky, barvy, vatelín a také květinová ozdobná látka.

Foto: Archiv soutěže Recy věci

Na originální taburet Lydie Matějová použila dvě vyřazené pneumatiky. Zaujme i kuchyňská světelná trilogie.

Vítězní autoři se společně s dalšími soutěžícími zúčastnili workshopů s profesionálními designéry, kde z odpadu vytvořili nové, nevšední a funkční kousky. Výsledkem je inspirativní přehlídka kutilských dovedností.

Foto: Archiv soutěže Recy věci

Do moderního interiéru zapadne osvětlení Macaron. Praktickým kouskem je nástěnný objekt na chodbu i do předsíně.

Recyklovaný nábytek se skvěle hodí do prostor zařízených v mexickém nebo boho stylu. Zapadne také do industriálně laděných prostor, kde drobná patina a staré prvky působí jako žádoucí.

Letos byla udělena i čestná cena poroty. Zkušené porotce v zastoupení profesionálních designérů nejvíc zaujal kousek s názvem „Krotitel světla“ od Mariky Mánkové. Jde o nevšední lampu, se kterou si posvítíte do všech zákoutí.

Foto: Archiv soutěže Recy věci

Zaujmou nástěnné minimalistické kinematografky i tajemná lampa.

Vítěz letošního ročníku soutěže si odnesl menší finanční ohodnocení. Výtěžek z online prodeje výrobků je věnován pražskému vzdělávacímu centru Tereza. To vytváří pro učitele a rodiče vzdělávací programy a materiály, které pomáhají dětem k zodpovědnosti vůči životnímu prostředí.

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám